Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Молочко Катерина
Життя як теорія
Random
Підзаголовок книжки «Мистецтво стратегії» – «Посібник з теорії гри в житті та бізнесі» – розкриває її суть. Цей грубастик на 600 сторінок – посібник з теорії гри. Що таке теорія гри? Вікіпедія підказує, що це теорія математичних моделей прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту.
 
ОПТИМАЛЬНИХ.
 
Це перше, що варто запам’ятати, незалежно від того, плануєте ви читати «Мистецтво стратегії» або ні. Гра – це НЕ коли один перемає, а інші програють. Ні. Існує дуже мало ігор, коли хтось один перемагає на всі 100%. Не згодні? А хіба в житті часто буває так, що є одне-єдине правильне рішення? Отож-бо й воно. Тоді, що таке гра? Я б сказала, що гра – будь-яка ситуація, коли ви приймаєте рішення не у вакуумі. Діксіт та Нейлбафф (автори книжки) пояснюють термін гри так:
 
… багато жителів континентальної Європи вважають, що життя – це гра; англійці ж вважають грою крикет. А ми вважаємо, що й ті, й ті – мають слушність.
Тобто майже будь-яке рішення: від глобального (яку кар’єру обрати?) до буденного
Ціна у Спільноті Старого Лева
192 грн
Зареєструватися
(якою дорогою їхати на роботу?) – гра. І щоб грати в цю гру у найкращим можливим чином, вам потрібні два види навичок. Це другий важливий момент.
 
Перший вид навичок – базові. Наприклад, щоб працювати юристом, вам необхідно мати диплом, досвід роботи та знання законів. Другий вид навичок – стратегічне мислення. Наприклад, щоб зробити карколомну кар’єру, слід вчасно змінити місце роботи. Як зрозуміти, що Вчасно настало? Як визначити, яке з місць роботи стане найбільш вдалим вибором?
 
Теорія гри не дає однозначної відповіді на питання, але описує купу методів прийняття оптимальних рішень і варіанти знаходження рівноваги. Рівновага – результат, коли кожен учасник гри обирає стратегію у відповідь на стратегію іншого (інших), яка найкраще відповідає його інтересам. Як розумієте, за таких умов ні в кого немає причини змінювати свій вибір. Хороша новина – як знайти цю чарівну точку детально описано в книжці. Погана новина – не всі ігри мають точку рівноваги. Та навіть в таких іграх можна знайти оптимальне рішення.
 
Як з купи методів обрати вдалу стратегію?
 
Це третє і найважливіше питання, й тут знову допоможе назва книжки. Мистецтво. Автори описують концепцію, згідно з якою стратегія – це й наука, й мистецтво. Тому «Мистецтво стратегії» без поділу на теорію та практику. Навіть у теоретичній частині кожна теза описується прикладом. Цим і тим, з яким гумором написано про дійсно складні речі, Діксіт та Нейлбафф максимально спростити задачу читачам. Хоча вони наголошують, що й з розумінням методів стратегій кожна ситуація в реальному житті вимагатиме від вас додаткових зусиль, бо мистецтво опановується досвідом та практикою.
 
 
… наша мета – допомогти вам розвинути власні способи мислення за стратегічних ситуацій, у яких ви опинитеся; це не посібник для чайників, що пропонує «сім кроків до незаперечного стратегічного успіху».
Де шукати практику?
 
У книжці :) В усіх частинах є спеціальні практичні задачі «Похід до спортзалу» (такий собі фітнес для мозку). Також весь третій розділ присвячено практичним ситуаціям. Тут вам і трактування інформації, і координація дій, і співпраця, і торги/аукціони, і переговори, і все-все-все.
 
Якщо ви зараз спіймали себе на думці, що все це, звісно, чудово, але навіщо вам аукціони? Налаштуйтеся на гнучкість. Усе описане в книжці – концепції. Варіанти схем і варіанти оптимальних дій. Наведу приклад. Уявіть, що ви проходите співбесіду. Наприкінці вас запитують про ваші побажання щодо заробітної плати. Що це як не закриті торги/аукціон (суто схематично)? І якими будуть ваші дії? Люди роблять ставки під впливом емоцій, а потім шкодують про це. Такий феномен аукціонів має назву «Прокляття переможця», й як цього уникнути під час ставок – докладно описано в книжці. Такі самі рекомендації працюють і для вибору заробітної плати. Якщо ви запитаєте декількох HR-менеджерів (обраних випадковим чином) щодо найму співробітників, то впевнена, почуєте однакові історії. Коли кандидати домовляються про співбесіду, не приходять і не відповідають на дзвінки. Чому? Бо стратегія цих людей була первинно не оптимальна. Вони на емоціях відповіли на ту вакансію (лот на торгах/аукціоні), яка їх насправді не цікавить. Ба більше – фінально, коли все погоджено, люди не виходять на перший робочий день і не відповідають на дзвінки. Бо стратегія цих людей була первинно не оптимальна. Вони на емоціях відповіли на ту вакансію/погодилися на заробітну плату (лот на торгах/аукціоні), яка їх насправді не цікавить. Також розповсюджена ситуація, коли люди погоджуються, а за декілька місяців змінюють місце роботи, бо незадоволені рівнем своєї заробітної плати. Прокляття переможця в контексті роботи.
 
Кожен приклад з книжки можна перенести на буденні ситуації.
 
 
Якщо все так просто (в теорії), чому все так складно (на практиці)?
 
1. Деякі концепції Теорії гри доведені експериментальним шляхом, але! поведінка людини, яка проходить експеримент, і поведінка людини, яка живе своїм життям, сильно різняться. Коли ви берете участь в експерименті, вам нічого втрачати, на відміну від реального життя.
 
2. Людям властиві емоції, які не вкладаються в звичайні математичні формули. У книжці докладно описано експеримент, коли двоє незнайомих людей ділили 10$. Перший учасник мав назвати варіант поділу, а другий міг погодитися – обоє отримують гроші, або не погодитися – ніхто нічого не отримує. Результати вийшли неочікувані. Логічно, що перший учасник мав би завжди пропонувати варіант поділу 1$ та 9$, а другий погоджуватися. Та людям властива Людяність :) Найбільший відсоток пропозицій першого учасника був близький до 50/50, тобто 5$ та 5$, що нелогічно з точки зору математики, але логічно з точки зору людини.
 
3. Менталітет. Хоча в «Мистецтві стратегій» не розкривається питання того, як сильно різниться поведінка людей залежно від країни, це зрозумілий факт. Деякі концепції однозначно не спрацюють в наших реаліях. Докладніше про те, як змінюється вибір людей залежно від місця проживання, читайте в книжці Дена Аріелі «Передбачувана ірраціональність».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage