Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
А яке твоє цікаве життя?
Random
За бажаннями зробити усе швидше, краще та оригінальніше, ми часто забуваємо, що істина може критися і в простих речах. Саме про це згадала і я після прочитання книги Іри Цілик та її сина Андрійка «Таке цікаве життя». На фоні «крикливих» з ядучо-яскравими ілюстраціями та карколомними сюжетами дитячих видань чи традиційних казок, ця книга здалась і геніальною, і простою водночас. Адже тут переплелися малюнки та слова. І хоча самі історії дуже короткі, а у книжці лише 48 сторінок, привабливість цієї книги – безперечна. 
 
«Таке цікаве життя» - короткі оповідки від імені 5-6-річного хлопчика про те, що його оточує. Прості, наївні та чудні для дорослого. Дивує вибір тем оповідань, бо, здавалося б, як можна поєднати історії про фунікулер, сосиски та писанки, доповнити їх історіями про сніг та ноутбук, і не забути про осінь і кота Чучу? Але, дочитавши цю книжку, спіймала себе на думці, що заздрю цьому хлопчику. Бо він ще вміє та має нагоду знаходити щастя у дрібничках, насолоджуватися малим, що не завжди вдається нам, дорослим.  Мабуть, це головний посил книги для тих дорослих, які візьмуть її до рук. Адже це книга для родинного читання. Бо історії, де слова замінені малюнками, а малюнки – словами, можна читати лише разом: вмоститися зручно, запастися смачненьким, читати, розглядати, вигадувати і насолоджуватися спільно проведеним часом. 
«Таке цікаве життя» ховає у собі багато непримітних на перших погляд та зовсім ненав’язливих  настанов для маленького читача: бути чемним, ділитися з ближніми, дбати про навколишніх, навіть якщо це мишенята-бешкетники, цінувати те, що маєш. Це і приклад для батьків, як за допомогою простих речень та малюнків можна написати історію, головним героєм якої буде власний малюк.  І саме для цього наприкінці книги виокремлено кілька сторінок на зразок анкети, де маленькі читачі зможуть написати та намалювати своє цікаве життя, а батьки їм у цьому допомогти.  
 
А ще у цій книжці є різні пізнавальні цікавинки для дитини. Наприклад, інформація про те, що ґава така ж розумна, як і дитина 4-5 років; що театр починається з гардеробу, а бути машиністом фунікулеру – це класно; годівничку можна зробити із пачки від кефіру, а жаба англійською звучатиме як «фроґ»…
 
Книга вчить любити усе, що є довкола. «Бо любов – це коли в животі тепло від щастя, а всі найкращі люди і коти поруч».
Ця книга – перший досвід режисера та письменниці Ірини Цілик у дитячій літературі. І, мабуть, також це досвід її сина, який виписала на папері Ірина та намалювала Христина Лукащук. Як на мене,  цей проект  вдався усім авторам книги. А те, що головний персонаж не має імені – дає нагоду усім маленьким читачам та читачкам відчути себе героєм історії.  
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage