Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Як здобути «Право на чари»? Майстер-клас від Террі Пратчетта
Random
Дивовижна подорож дорогами Дискосвіту продовжується! Герої Террі Пратчетта – напрочуд дотепні персонажі, які надихають нас не кидати справу на половині шляху і завжди йти за власною мрією. Саме такою, допитливою та рішучою, зображена головна героїня книги «Право на чари» та перша учениця Невидної Академії Ескарина.
 
Коли справи йдуть геть по-іншому
 
Отже, несподівано для усіх у Дискосвіті народилася дівчинка з силою могутнього чарівника-чоловіка. Сталося це у славнозвісному селищі Міцні Горішки, куди навідався відомий чаклун Стукк Біллет. Перед смертю чоловік хотів передати свої могутні сили наступному чарівнику – восьмому сину восьмого сина, новонародженому немовляті місцевого коваля. Спадкоємця знайдено – чари передані. Проте є одна маленька проблема: восьмий син виявляється дочкою...
 
Жінок-чаклунів не існує?
 
Неодноразово вже помічала особливість творів Пратчетта у неймовірно дотепному змальовуванні персонажів. Ось, наприклад, головна героїня Ескарина Ковальчук трохи схожа на дзиґу, що не може всидіти на одному місці й хвилину та постійно знаходить собі пригоди. Попри малий вік, вона відчуває у собі чарівні сили та готова до випробувань. Ще одна безперечна «родзинка» твору – Бабуня Дощевіск, відьма, яка за відьомськими стандартами має доволі непривабливу зовнішність через відсутність гачкуватого носа та бородавок, розкиданих по обличчю. А репліки Бабуні одразу стають хітами, які надовго залишаються у пам’яті. Дотепна та цілеспрямована, саме ця жінка стане не тільки другом, а й першою вчителькою Ескарини в опановуванні магічних сил та супутницею у подорожі до Невидної Академії.
 
Хто має право на чари?
 
То ж у чому сенс цієї історії? А суть криється у тому, що, отримавши силу чаклуна, Еск має навчитись керувати своїми здібностями, а не завдавати шкоди усім навколо. Невидна Академія, створена професійними чарівниками, – найкраща школа для обдарованих дітей, де дають належну освіту та навчають усім тонкощам чаклунської справи. Проте, є одне велике «але» – жінки ніколи не стають чаклунами. Найвища сходинка їхньої кар’єри – відьма.
 
«У Вівцескельних горах відьми мали статус, подібний до того, яким в інших землях користувались черниці, збирачі податків та чистильники вигрібних ям. Тобто до них ставились з повагою, інколи навіть із шаною, їм, як правило, аплодували за те, що вони робили справи, які, за логікою, мали бути зроблені – але ніхто не почувався зручно в їхній компанії».
Тож мета Бабуні, а заразом й усієї родини Ковальчуків  та самої Ескарини – здобути право на навчання, право на чари саме для жіноцтва. Та чи справдяться ці надії, якщо на чолі Академії стоїть безпринципний та рішучий директор Прямокут?
 
 
«Право на чари» – перша книга з циклу «Відьми», де Террі  Пратчетт майстерно розставляє шахи на дошці та змальовує жіночу магічну верству Дискосвіту. Якщо Ринсвінда, героя «Кольору магії», автор зображає як розтяпу та невдаху, то ця книга – оспівування жіночої сили та засудження чоловічого однобокого погляду на питання магічної освіти у Невидній Академії.
 
Кому та чому читати?
 
1. Ви – представниця жіночої статі, яка думає, що фентезі від автора-чоловіка розраховане суто на чоловічу аудиторію. Цей твір для вас, адже більшість головних героїв тут саме жінки, які кепкують, подорожують, вступають у двобої та борються за власні права.
 
2. Ви – читач, який обожнює фентезі, Террі Пратчетта та його письменницьку майстерність робити героїв близькими до нас і за здатність розсмішити всіх та кожного!
 
3. Ви шукаєте книгу, яка відірве вас від реального світу, та бажаєте загубитись між сторінок книги, подорожуючи разом з могутньою чаклункою Ескариною Ковальчук та Бабунею Дощевіск.
 
Вже третя прочитана мною книга від Террі Пратчетта – і суцільне попадання «в яблучко»! «Право на чари» змусить вас зануритись в атмосферу чар та магії і остаточно переконає: чудеса існують й вони зовсім поруч!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage