Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
У всьому винний кеш?! Рецензія на книгу Емми Квіґлі «Банк»
Random
Із чим асоціюються у підлітків гроші? Із свободою та незалежністю, широкими перспективами та можливостями і, як наслідок, із крутістю та популярністю серед однолітків. Школярі завжди прагнуть до фінансової стабільності, і кишеньковими справа тут не обмежується. Якщо у тебе є кеш, найновіші ґаджети та стильний одяг – бути класним набагато простіше, міркують собі вони. Але чи насправді це так?
 
На які хитрощі можуть піти школярі, щоб отримати грошенят, та які можуть бути наслідки – дізнаємося із книги Емми Квіґлі «Банк», яка нещодавно з’явилася у «Видавництві Старого Лева».
 
Як заснувати банк: інструкція від ірландських підлітків
 
Читач познайомиться із веселою компанією друзяк-старшокласників: спортсменом Гейбом, задавакою із неймовірними ідеями Фінном, відповідальним Кобі, красунчиком, від якого мліють дівчата, Пабло та сором’язливим Люком.
 
Банк обкладинка
Тираж закінчився
Фінн є формальним лідером у хлопчачій тусівці, і коли йому спадає на думку ідея заснувати банк, товариші, недовго сумніваючись, його врешті-решт підтримують. Позичати кошти іншим школярам під відсотки: геніально, абсурдно чи… не законно?! Та навряд хлопці переймаються правовим аспектом справ: заробити грошенят – єдине, що їх хвилює. Із кожного по кілька десятків євро – так з’являється матеріальна складова банку «ФФП».
 
Спочатку справи у компанії йдуть відносно добре: адже школярам завжди бракує кешу! Дехто бере позику на канцелярські товари, інші – на концерти улюблених виконавців, а особливо підприємливим школяркам гроші потрібні для розробки нової комп’ютерної програми «Склеєні», яка може принести чималий дохід! Чутки про банківські операції швидко поширюються школою: банк має усе більше клієнтів, а хлопці – доходу. До того ж наші шибайголови швидко зметикували, скільки коштів можна отримати завдяки інвестуванню – позикам в обмін на відсотки із прибутку. Модний брендовий одяг, найсучасніші телефони – «банкіри» відчули себе на хвилі успіху.
 
«Я не дуже розумів, що робити з усіма тими грішми, які нам надходили. Нам усім перепало ще по одній пачці з банку. Цього разу гроші були акуратно запаковані в золотисті обгортки. Симпатично завдяки Кобі».
 
«Ці маленькі гірки грошей поступово росли під моїм матрацом, а тимчасом мої батьки сиділи внизу без копійки за пазухою…».
 
Люк, у сім’ї якого панує матеріальна скрута (батько залишився без роботи, мама змушена брати нічні зміни на роботі, а заборгованість по комунальних виплатам лише зростає), вважає, що прибуток від банківських операцій – це класна нагода допомогти рідним. Але чомусь хлопцю не спадає на думку варіант знайти законний підробіток. Легкі гроші – це набагато зручніше, чи не так?
 
Коли все йде не за планом
 
Одного дня хвиля фінансового успіху змінюється справжнісіньким штормом, який руйнує усе на своєму шляху. Клієнти банку не виплачують позики, інвестиційні вклади лускають, немов повітряні кульки, і уся «фінансова схема» розпадається, як картковий будиночок. Тепер вже наша компанія фінансових геніїв винна своїм клієнтам чималеньку суму… Дехто із друзів «виходить із гри», а хто залишається – тому доведеться пожинати плоди своїх вчинків.
 
Розбірки із місцевими крутеликами та особливо небезпечними злочинцями, проблеми із поліцією, загроза вильоту із школи – це лише частина проблем, які матимуть хлопці.
 
Якісний гумор, кумедні, а інколи такі, що доходять до фарсу, ситуації, постійне кепкування підлітків одне над одним та дрібка романтики – роблять цю історію захопливою та оригінальною.
 
У цій книзі ви побачите підлітків, якими вони можуть бути насправді – зі своїми приколами, помилками, завищеною самооцінкою, конкуренцією на звання «найкрутішого», несміливими залицяннями, першими побаченнями та розставаннями, помстою колишніх подружок та ревнощами.
 
 
Гроші, дружба, кохання – склади правильне рівняння
 
Ця історія показує читачам, що за кожен вчинок у своєму житті ти несеш цілковиту відповідальність. Бути фінансово незалежним, мати власні кишенькові – це класно. Але круто, якщо ти їх отримав у законний спосіб, інтелектуальною або фізичною працею.
 
А бути успішним тобі допоможе фінансова грамотність. Якщо терміни «позика», «відсотки», «протермінування», «інвестування» та «реінвестування» здавалися тобі суцільною абракадаброю, то після цієї книги ти станеш економічно прокачаним!
 
Ця книга також і про дружбу. На перший погляд здається, що дружні стосунки між хлопцями, героями цієї історії, міцні, перевірені часом та складними ситуаціями. Але у ході розгортання подій усе «темне» та «зле» стає очевидним, немов його освітили потужним ліхтарем. Виявиться, що між товаришами багато непорозумінь, заздрощів, суперництва, боротьби за лідерство, бажання бути найкращим, найуспішнішим, найкрутішим.
 
Фінну, Люку та іншим доведеться або правильно розставити пріоритети і змінитися, або піти зі шкільними товаришами різними шляхами. Дружні стосунки не можливі без довіри, поваги та взаємодопомоги. І часто справжній друг – це саме та людина, яка має сміливість вказати тобі на твої недоліки та ситуації, де ти помилився. У дружбі немає місця суперництву. Як і у коханні.
 
Людина, зосереджена лише на особистих амбіціях та власному егоїзмі, не може побудувати гармонійні стосунки. Ні з самою собою, ні з іншими. Тому нашим банкірам доведеться багато чого переосмислити. І зрозуміти, що ніякий кеш не вартує більше, ніж щирі стосунки між людьми, ніж добро, людяність та любов!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage