Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Твір, який закликає дискутувати про суть людяності
Random
Уже незабаром у «Видавництві Старого Лева» вийде книга «Маша, або Постфашизм» Ярослава Мельника. А сьогодні пропонуємо вам добірку цитат та уривків із  рецензій литовських читачів на роман, який вже вийшов у Литві. 
 
***
 
Цей роман, можливо, - найбільш парадоксальний з усіх випущених до сьогодні творів письменника, але завдяки дискусіям і сумнівам, які він викличе, він буде мати вражаючий вплив.
 
Аудінга Пелюрєтітє-Тікуйшєнє, «Veidas»
 
***
 
Творчість Ярослава Мельника хтось назвав «ковтком свіжого повітря» в литовській прозі. Думаю, це правда. В полі нашої прози Я.Мельник займає свою нішу – пише оригінальну чоловічу ідейну прозу, яка досить відрізняється від тієї, до якої ми звикли. В цьому романі аналізується неймовірна історія прозріння кореспондента газети «Голос Рейха», який пройшов довгий шлях духовного перетворення. «Машу» читаєш як попередження: що може статися, якщо буде подолано межу людськості і перейдено на ту сторону.
 
Данутє Калінаускайтє, «Delfi»
3 грудня 2013 р.
***
 
Однією з основних тем є вплив політичних і взагалі будь-яких ідеологій на суспільство і життя окремої людини, а також аналіз феномену пропаганди як засобу маніпулювати людьми. Крихка межа між вільним вираженням власного погляду і демагогією, свідомим викривленням фактів з метою досягнути певних цілей. У підтексті роману – і більш конкретні роздуми про систему управління тоталітарною державою. В контексті того, що неонацистські рухи, які щораз активніше проявляється себе не лише в різних державах Європи, але і у всьому світі, ці теми набувають ще більшої актуальності.
 
Довілє Шумінскайтє, «Metai»
2013, № 10
 
***
 
Переконливо описана Я.Мельником історія цікава тим, що вона дозволяє побачити, куди заводить піднесення однієї групи людей над іншою – всі сьогоднішні націоналістичні актуалії, які часом переступають навіть і межу шовінізму, можуть набути такої форми, про яку сьогодні навіть і подумати страшно.
 
Дайнора Канявєнє, «Literatūra ir menas»
9 травня 2014 р.
 
***
 
Це твір, який закликає дискутувати як про суть людяності загалом, так і про місце індивідуума в суспільстві, його залежність від сформованих в тому суспільстві ієрархічних структур і навіть про вплив ЗМІ на формування думки індивіда.
 
 
Особливо вдалий, на мій погляд, авторський хід – до кінця втримати сумнів: з однієї сторони, постійно піднімається питання, чи насправді стори не здатні думати, з іншої - чи вирвавшись з рабської залежності від «людини» вони не стануть настільки ж жорстокими істотами, як і «люди»? Швидше за все, людина від тварини відрізняється не мовою, не одежею, не звичками гігієни (…), а здатністю створити ієрархічне, засноване на ідеології слухняності, суспільство. 
 
Нерінга Мікалаускєнє, «Metų knygos rinkimai»
3 листопада 2014
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage