Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Таємний щоденник Адріана Моула»
Random
Так-так! "Читландія" повертається :) Хоч сайт, де вона виходила, закрили, ми з донькою продовжуємо читати. І - ділитися враженнями. Я підгледіла, що Вітусі дуже припав до вподоби "Таємний щоденник Адріана Моула" і сама нетерпляче чекала "в черзі", аби його нарешті прочитати.
 
І поки читала - цілковито забула, що автор книжки - жінка! Чесно.
 
Це розповідь від імені підлітка, і авторка в його образ "вжилася" у повній мірі.
 
Адріан - дуже цікавий хлопець. З одного боку він уже критичний щодо батьків, з іншого, попри постійне нарікання, йому геть не до вподоби, коли ті розлучаються, він хотів би отримувати неподільну увагу матері й батька, як ще зовсім мала дитина.
 
Його дуже цікавить життя оточуючих - і сусідів, і однокласників, і принцеси Діани в тому числі :) Адже Адріан - не наш сучасник, його підлтковий вік припадає на початок вісімдесятих. Тоді ще можна було писати паперові листи і мріяти, що твої юнацькі вірші прозвучать в радіоефірі, про що власне, Адріан і мріє.
 
Він спостережливий та іронічний, навіть подекуди цинічний, однак може бути і дуже чуйним, допомагати, не очікуючи віддяки. Водночас, він не бойовий. Замість боротися зі школярем, який постійно вимагає в нього гроші, Моул влаштовується.... розносити газети. Значно войовничішою виявляється Адріанова бабця, яка зуміла і вимагача настрашити, і гроші повернути.
 
 
 
Дуже потішили бунтівники-школярі в червоних шкарпетках - пригадався свій шкільний піонерський досвід, коли ми знімали галстуки і ховали до кишень і портфелів, бо хоч у піонери нас ще були змушені прийняти, хвиля відродження і дух незалежності уже витав у 90-му році й на вулиці, і в школі.
 
Надзвичайно імпонує, що книжка написана у формі щоденника - дуже люблю щоденникові записи і листи. І зрештою, розповідь від першої особи, коли між тобою і героєм уже нібито ніхто не стоїть, хоча насправді там "переховується" вдало замаскований автор, тобто сама Сью Таунсенд. Їй - великий респект за те, що не "поселила" свого героя в якомусь незрозумілому суспільному вакуумі, а в цілком визначеному часі і просторі, а також за те, що не обмежилась сентиментальною темою першого кохання, а легко, і подекуди навіть з гумором змогла розповісти підліткам і про безробіття, і про крах шлюбу, кризу віку, авторитарність шкільної системи, порозуміння з однолітками, фізфологію дорослішання і навіть смерть.
 
Дуже хотілось би прочитати наступний Адріанів щоденник, адже з віком у справжніх інтелектуалів, яким себе вважає наш герой, значно більшає проблем.
 
Наталка Малетич
 
Джерело: Читляндія

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage