Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Власенко Наталя
Сюрреалізм та пошуки Христі Венгринюк
Random
Нова прозова збірка Христі Венгринюк «Народжуватися і помирати взутими» вийшла доволі строкатою й водночас дуже цільною. Психоделічні, іноді химерні, а часом буденні історії з життя героїв: Ксеня – наречена зебри; Марія, яка померла; дівчинка, яка страждає на безсоння; Нікіфор, який шукає правильний шлях; хлопець Лукаш, який шукає Когось… Всі ці герої різні, але їх об’єднує одне – пошук.
 
«Тепер Лукаш більше не боявся, він знав, що все вже добре, бо він сам прийшов до Бога, знайшовши його у трилиснику і складених у триєдність пальцях, які намалювали йому обійми Господа у вигляді Духа, Отця і Сина. Це й був шлях Лукаша. Єдиний важливий Шлях Життя кожного – до Бога».
 
 
Оповідання, що увійшли до збірки, авторка писала впродовж останніх 7 років, які були для письменниці досить складними та болючими. Це роки подолання важкої депресії, роки пошуків опори під ногами, час, коли тебе переповнює велике бажання любити, насолоджуватись життям, проживати його повно й з радістю. Однак іноді, щоб до цієї радості прийти, необхідно пережити чимало душевних поневірянь, подолати власні сумніви, перебороти свої страхи, щоб врешті стати щасливим.
 
Цінність творчості Христі, особисто для мене, в її щирості. Авторка не пише суцільно про вигадані речі, не створює вигадані образи. Сюрреалізм та фантазійність оповідань не є лише уявою, але скоріше відображенням пережитих емоцій, почуттів, болю. Все, що описує в цій збірці письменниця, – безсоння, страхи, зневіра й пошуки, – пережите, справжнє.
 
 
Під час презентації своєї книги в Одесі Христя сказала:
 
«Не боюся говорити про сумний досвід і роки боротьби з хворобою саме тому, що знаю – депресію можна подолати. Негативне пережиття, насправді, вчить цінувати світ і насолоджуватися кожним моментом. Будьте уважнішими одне до одного, можливо, хтось близький потребує допомоги».
 
У цій збірці багато доторків, відчуттів, звуків:
 
«Я взагалі люблю, коли тихо. Я люблю, коли т и х о о о о  оо щщщ
Я навіть люблю, коли інструменти грають тишею. Я виривав органи нашому фотепіано – і тепер він грає мовчання».
 
 
Зрештою, ця книга не про депресію чи щось похмуре, як може здатися на перший погляд. Кожне оповідання – «Про Бога і любов», «Пустеля», «Причастя», «Наречена зебри», «iiiNnnsomnnnnnnia» та інші – це окрема маленька історія, яка змушує замислитись.
 
Як розповідала на презентації в Чернівцях сама авторка, в цій збірці показані різні варіанти пошуків: себе, любові, Бога, внутрішнього спокою, способів подолати власні страхи.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage