Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
«Сфера» Дейва Еґґерса: яке воно, майбутнє у світі залежності від технологій?
Random
Перш ніж я розповім свої враження від книги, хочу заявити: я залежна. Так, справді. Я не можу уявити свого життя без простору соціальних мереж, пошуку інформації у Google та перегляду фільмів у форматі HD за допомогою інтернет-ресурсів. Сучасні технології – справжній наркотик у чистому вигляді для мільйонів на планеті Земля. Чи є це кроком  уперед, еволюцією науки та прогресу? Безперечно, так. Але чи не шкодитиме це нам за десять-двадцять років? Дейв Еґґерс так не вважає.
 
Випробування долі та сила духу
 
Зазвичай біографії авторів не дуже вирізняються одна від одної, але життєвий шлях Еґґерса справді вразив моє чутливе серце.
 
У віці 21 року майбутній письменник втратив обох батьків через рак. Ці події юнак висвітлив у своїй першій книзі – «Heartbreaking Work of  Staggering Genius» 2000 року. До речі, роман був номінований на Пулітцерівську премію, а журнал «Time» назвав цю роботу «найкращою книгою року».
 
Виховання молодшого брата повністю лягло на Дейва, тож він залишив навчання і переїхав з хлопчиком та своєю дівчиною у Берклі, штат Каліфорнія. Там Еґґерс працював графічним дизайнером, а згодом заснував сатиричний журнал «Might». Певно саме тоді почали з’являтись перші задуми його «Сфери». Але мине ще понад десять років перш ніж його третій роман буде екранізовано, а Дейв стане по-справжньому відомим. 
 
А тоді, у 2002 році, Дейва спіткала ще одна трагедія – його сестра покінчила з життям. Деякі мотиви скорботи та родинних цінностей, знову ж таки, ми можемо прослідкувати саме у «Сфері».
 
Тож про що цей роман?
 
Пародія на Google та всесвітня глобалізація
 
У центрі сюжету – молода дівчина Мей, яка завдяки подрузі отримує роботу в найбільшій та найвпливовішій компанії сучасності – «Сфері». Щоб легше було зрозуміти, чим займається ця компанія, я ототожнювала її для себе з «Google» – принцип той самий. Через цю платформу людина може робити всі онлайн-покупки, сплачувати рахунки та просто відпочивати тілом та душею.
 
А до того ж (це вразило мою уяву найбільше) – шукати собі пару, забиваючи параметри у спеціальну програму. Наприклад, ви – середньостатистичний хлопець, трохи сором’язливий та відлюдькуватий, але марите  щасливими стосунками з дівчиною вашої мрії? Тепер це не проблема – пишете свої вподобання, натискаєте на «Пошук» і отримуєте список кандидатур. Але це не все. Завдяки повній залежності людства від соціальних мереж, тепер ви можете дізнатись про улюблене кафе чи співака дівчини, зайшовши до «Вподобань» у її профілі.
 
Думаєте, це так класно, коли все наше життя – суцільна прозора куля?
 
 
Мей думала саме так. Світ тотального контролю заполонив її уяву, а здатність керувати життями інших – докорінно змінила саму дівчину. День за днем, тиждень за тижнем вона ставала кращою у своєму відділі – підтримки клієнтів. Рейтинг із тринадцяти тисяч працівників був майже досконалим, а на її телефон регулярно приходили позитивні «цвірки»(читай: твіти).
 
Проте з розвитком історії читач починає відчувати накопичення жаху. Жаху від того, що людство не так вже й далеко від цього майбутнього, описаного у книзі.  До речі, кінцівка тут дуже нестандартна і заставляє додумати продовження самотужки – ще один плюс роману.
 
Плюси й мінуси
 
Але читання було не завжди безхмарним та приємним. 
 
Плюси:
 
– роман тримає руку на пульсі і навіть випереджає час – для фанатів фантастики це буде безперечною перевагою;
– історія містить досить багато технічних новинок та феноменів – теж цікаво для розширення уяви; 
– написана книга досить жваво й динамічно, нічого зайвого.
 
Мінуси:
 
– головна героїня. Вона – суцільний недолік книжки. Інколи через її логіку мені хотілось жбурнути книгу зі свого двадцять четвертого поверху, але сюжет тримав не давав цього зробити;
– любовна лінія. Тут вона якась недолуга та штучна. Звісно я, як будь-яка дівчина, дуже ніжно ставлюсь до романтичної складової, але у цьому випадку краще вже взагалі не вплітати ці стосунки до розповіді.
Кому варто придбати цю книгу саме зараз?
 
На мою думку, якщо вам припали до смаку такі романи як «1984» та «Який чудесний світ новий», то «Сфера» стане вишенькою на торті у цьому наборі антиутопій.
 
Також не можна не порекомендувати цей роман всім, хто полюбляє читати про різні технічні ноу-хау із дрібкою сатири та присмаком іронії.
 
А після книги варто переглянути екранізацію з Еммою Уотсон та Томом Генксом, щоб порівняти фільм та роман. Проте ми ж всі знаємо напевне – книга завжди краща :)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage