Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Розпізнати булерів та протистояти їм допоможуть… казки!
Random
А ви знаєте, хто такі булери? Це ті, хто цькують, ображають, кривдять інших. На жаль, булінг залишається поширеним явищем у нашому світі, часто саме діти стають об’єктами цькувань. Але не усе так журливо: навчитися розпізнавати кривдників та давати їм відсіч дітлашні допоможуть казкові історії, серед персонажів яких, як виявилось, є чимало хуліганів та цькувальників. Про це ви й дізнаєтеся із книги Елеонори Форнасарі «Здолай булінг разом із героями казок», яка нещодавно з’явилася у «Видавництві Старого Лева».
 
Хто може стати об’єктом цькувань?
 
Хулігани та кривдники дуже часто цькують тих, кого вважають слабшими або несхожими на них самих: це може стосуватися зовнішності людини (наприклад, якщо хтось має інший колір шкіри, менший зростом за кривдника, або має поганий зір і носить окуляри), або її характеру (сором’язливість, скромність; зовсім інші інтереси, ніж у хулігана). Булери чіпляються до інших також через заздрощі або для самоствердження. 
 
Кривдники можуть ображати словесно або фізично, глузувати, висміювати, забирати речі, які їм не належать; вони завдають болю іншим, змушуючи тих робити щось проти волі, або користуються чиєюсь довірою і дружбою.
 
Проблема полягає в тому, що іноді булерів складно розпізнати! І як себе з ними поводити, щоб припинити знущання?! Розібратися в цьому нам і допоможуть казкові історії. То що, розпочнемо тренування із виявлення кривдників і булерів?
 
 
 
ТИПИ БУЛЕРІВ
 
Людожер із «Хлопчика-мізинчика», Шер-хан із «Мауглі» та Вовк із «Трьох поросят»
 
Тип цькувальника, який використовує свої фізичні переваги (наприклад, зріст чи силу), щоб лякати інших; зневажає осіб, які відрізняються від нього (кольором шкіри, віросповіданням і т.д.).
 
Але часто хулігани насправді зовсім не такі сміливі, як хочуть здаватися, і чіпляються до менших або слабших лише для того, щоб довести щось собі чи іншим, втрачаючи шанс потоваришувати з кимось, не схожим на них самих.
 
Як протистояти таким булерам? Прояви свою кмітливість та стриманість! Хлопчик-Мізинчик перехитрив велетня, адже ніколи б не зміг перемогти того силою. Пишайся власною унікальністю, перетвори її на свою силу, це допоможе тобі знайти справжніх друзів, із якими ти зможеш об’єднатися, щоб протистояти булеру!
 
«Важливо одразу повідомляти комусь про те, що відбувається. У тиші булери перемагають».
 
 
Зведені сестри Попелюшки – Анастасія та Дрізелла, брати і сестри Гидкого Каченяти, Зла Королева – мачуха Білосніжки
 
Тип булерів, які ображають або принижують інших, бо насправді їм заздрять, або ж не визнають унікальність інших. Такі цькувальники часто об’єднуються, щоб насміхатися з когось, у такий спосіб підвищуючи власну самооцінку.
 
Якщо булерами виявились твої друзі, спробуй поговорити з кимось із них наодинці і пояснити свої почуття. Якщо ж нічого не зміниться – такі особи тобі точно не товариші! Ігноруй їх, коли вони говорять щось образливе; покажи, що їхні слова не мають для тебе жодного значення, і обирай друзів, які приймають тебе таким, яким ти насправді є.
 
«Заздрість показує найгірше, що є в нас усіх. Справжні друзі повинні радіти за тебе, не заздрячи».
«Завжди краще бути собою, ніж копією когось іншого».
 
Чирвова Королева із «Аліси у країні Див», Лиха відьма Заходу із «Чарівника країни Оз», Вовк із «Червоної шапочки»
 
Хулігани, які звикли наказувати усім довкола, навколо них завжди багато «підданих», які виконують їхні забаганки – такими булерами можуть виявитися найпопулярніші школярі, лідери у класі, капітани спортивних команд.
 
Покажи кривднику, що тобі байдуже на його владу. Ти маєш власні захоплення, унікальні вподобання та вміння. Дружба ґрунтується на чесності та довірі, а не на залякуванні та зневазі, тому такі хулігани можуть дуже швидко залишитися самотніми.
 
До цього типу належать і кібербулери, які намагаються контролювати усе і всіх на відстані, залякуючи своїх жертв в інтернеті, або вдають у соцмережах не тих, ким вони є насправді.
 
 
Зберігай пильність у соціальних мережах! Слідкуй за інформацією, яку розповсюджуєш про себе, не надавай особисті дані незнайомцям, у разі потреби блокуй кривдника і повідом про хуліганство близьким людям!
 
І практикуй дні без інтернету – реальне життя набагато цікавіше!
 
Лисиця і кіт із «Піноккіо», Дінь-Дінь із «Пітера Пена» та Золотоволоска
 
Тип булерів, які втираються до тебе у довіру, постійно брешуть та вдають твоїх друзів, щоб отримати якусь вигоду (забирають і не віддають твої речі, весь час списують домашні завдання, обманюють), або ж розповсюджують про тебе чутки, нахабно поводяться.
 
Якщо розумієш, що твоєю довірою хтось користується – поговори з такою людиною щиро, дай зрозуміти, що такі стосунки не для тебе. Можливо, ця особа визнає свої помилки і зміниться, або ж ви підете різними шляхами. Булери не завжди усвідомлюють наслідки своїх дій, тому спробуй поговорити із ними про те, що вони роблять.
 
Чаклунка із «Рапунцель», Чудовисько із казки «Красуня і чудовисько»
 
Кривдники-ревнивці, егоїсти, які мають власницькі нахили: такі булери вимагають, щоб ти проводив/проводила час тільки із ними, тиснуть на тебе або шантажують, змушують почуватися винними та «зрадниками» за дружбу із іншими.
 
«Пам’ятай: справжні друзі дають змогу тобі ухвалювати власні рішення».
 
Якщо твої друзі поводяться як справжні булери-егоїсти, спробуй їм пояснити, що ти хочеш із ними дружити, але маєш право проводити час і з іншими людьми, як і вони. Дай зрозуміти, що тобі не подобається їхній контроль, можливо, друг перегляне свою поведінку та більше не буде тебе ображати своєю грубістю.
 
А ще люди можуть вчиняти підступно чи егоїстично, коли відчувають себе нещасними або самотніми. Виплескуючи свій гнів та роздратування на інших, їм на певний час стає ліпше. Спробуй не відповідати грубістю на грубість та бути добрим до такої людини, своїм прикладом надихаючи її змінитися.
 
«Якщо хтось продовжує тобі набридати або завдає фізичної шкоди, відразу скажи дорослим (батькам, учителю, старшому другу чи подрузі).
Пам’ятай: ти – не один/не одна!»
 
І не забувай, що, можливо, сам того не усвідомлюючи, ти можеш ображати інших, тому важливо слідкувати і за своєю поведінкою: чи не говориш ти іншим образливі слова. Якщо ж розумієш, що вчиняєш недобре щодо інших – знайди сміливість попросити вибачення, уявити себе на місці того, кого кривдиш, і не повторювати таких помилок.
 
 
Життя без булінгу!
 
Цінність та важливість цієї книги важко переоцінити. Завдяки ній діти навчаться розпізнавати у своєму оточенні булерів та знатимуть, як себе із ними поводити, не наражаючи себе на небезпеку, а ще зможуть допомогти своїм друзям, які потрапили у складну ситуацію.
 
Ця книга є ідеальною для сімейних читань разом із рідними, адже старші можуть пояснити дитині незрозумілі моменти та порадити, як краще діяти у тій чи іншій ситуації, коли тебе хтось ображає.
 
Неймовірні казкові ілюстрації Давіда Орту діти будуть розглядати із цікавістю і захопленням, затамовуючи подих.
 
А ще на сторінках книги, просканувавши QR-код, ви знайдете справжній антибулер-алгоритм!
 
І хай у вашому житті ніколи не буде місця для булінгу!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage