Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мясоєдов Денис
Різдвяне диво від Ульфа Старка
Random
Різдво для нас особливе свято. Воно огортає душу теплом, а серця – радістю, наповнює красою та затишком наші оселі. Це час сподівання на диво, для кожного своє, але кожен бажає, щоб здійснилися всі омріяні бажання. Об’єднання у родинному колі – це один з символів Різдва, час, коли з усього світу всі повертаються додому, хай де би були, щоб провести ці щасливі миті разом.
 
«Маленька книжка про любов» – історія видатного шведського дитячого письменника Ульфа Старка про різдвяне диво.
 
Почалась війна, Норвегія окупована. Подальша доля Швеції ще невідома. Хоч формально країна зберігає нейтралітет, але всіх чоловіків мобілізовано, починаються проблеми з постачання та наявністю їжі, вводять картки на харчові продукти. З цього моменту і починається історія Фреда. Він – звичайний шведський хлопчик, який навчається у школі. Його тато поїхав оберігати північний кордон, мама вимушена працювати кондуктором трамвая, щоб якось забезпечувати сім’ю у ці складні часи.
 
Важко, коли поруч немає тата, щоб поділитися з ним тим, що тебе турбує. Можна поставити його фотокартку на полицю кахляної груби або уявити, що святковий костюм може говорити з тобою, ніби це він сам. Можна придумати все, що завгодно, коли скучив і хочеш розказати свою найбільшу таємницю, яку навіть ні мамі, ні друзям не можеш довірити. 
 
Фред закохався. Справжнє щире почуття, таким як і буває перше кохання.  Таке всеосяжне, що не дає тобі спокою, доки не зізнаєшся їй та не почуєш у відповідь слів, які зроблять тебе безмежно щасливим. Почуття, яке штовхає хлопчика на вчинки: написати листа, намалювати серце, захистити Любов від образ забіяки. Її звати Ельса, вони вчаться в одному класі. 
 
Важко, коли поруч немає коханого чоловіка, особливо напередодні Різдва. Через ту кляту війну він навряд чи буде вдома на Святвечір. Що робити, коли хочеться його обійняти та танцювати з ним під улюблену пісню? Мамі Фреда самотньо без чоловіка, без його підтримки та уваги.
 
Важко, коли поруч війна, – діти швидко дорослішають. Тому після школи Фред біжить до сусіда допомагати продавати ялинки, щоб заробити трохи грошей для родини. Діти рано вчаться хоробрості, щоб відстояти свою честь. Придумати наклеїти вуса шкільному скелету, таким чином зробити його схожим на фюрера, щоб потім вся школа сміялась з дурного опудала – це про сміливість. Зізнатись перед директором-колаборантом у своєму вчинку, отримати догану – це ще й про відповідальність. Бо коли поруч іде війна, твій тато можливо не приїде на Різдво, і якщо ті гітлерівські вуса з ізоляційної стрічки наблизять перемогу, ти не відступиш ні на крок. А мама буде плакати, читаючи догану, бо пишатиметься вчинком Фреда. І тато буде. Клята війна…
 
 
Важко сподіватись на диво, коли життя вирує різними відтінками й не завжди світлими. Але все ж таки, чи можливо, щоб вище керівництво, від якого все залежить, як казав тато Фреда, побачило витоптані на снігу дітьми літери: «ви знаєте чого нам хочеться» і повернуло батьків додому? Чи відбудеться це диво, хоча б один раз на рік, на Різдво?
 
Ульф Старк настільки просто веде розповідь, що це викликає неймовірний захват. Щира та тепла історія про Любов не дає відвести погляд ні на мить. Ця книга допоможе поговорити з дитиною про речі, які іноді складно передати своїми словами. Вона може розтопити навіть найхолодніші серця. Дуже добра книга для спільного читання з дітьми, починаючи з молодшого шкільного віку. Неймовірні ілюстрації відмінно доповнюють загальне враження від книги. Відчуваючи ці різнобарвні емоції разом з дитиною, ви стаєте ближчими одне до одного, а світ – кращим завдяки таким різдвяним історіям.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage