Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Литвинець-Голутяк Уляна
«Рік у місті»: реальне життя на книжкових сторінках
Random
Вибір книг для мого майже п’ятирічного сина Олексадра (скорочено Са) – дуже цікава і захоплива справа. Важливо вибрати щось таке, щоб заполонило всю увагу цього малого розбишаки-непосиди. Має значення і моє ставлення до цієї книги. Робити над собою зусилля і жувати якусь нудотну історію як гумку я точно не буду. Цього разу захотілося обрати таке видання, яке б з пасивного слухача зробило Са активним учасником читання і подій. Нам до рук потрапила книга-віммельбух «Рік у місті» Катажини Богуцької, яка у повній мірі задовольнила оці всі наші побажання.
 
«Рік у місті» ховає під обкладинкою 12 розворотів-картинок, що ілюструють по черзі кожен з місяців року. Є ще два додаткових розвороти: перший – розповідає про всіх мешканців міста, останній – інтерактивна гра на уважність і спостережливість. Героями книги є люди різного віку від немовлят до стареньких бабусь і дідусів. Це люди різних професій, як от поліцейський, мер, медсестра, телеведуча, шеф-кухар, швець та багато інших. Завдяки цьому різноманіттю Са бачить і розуміє, що для повноцінного функціонування та існування міста потрібні всі фахи – від прибиральника до мера, і жодним чином тут не применшується важливість кожної професії. Мені в око впав один інклюзивний момент – наявність на сторінках хлопчика Стаса з інвалідністю, якого виховує мама-одиначка Ліліана, вважаючи свого сина наймудрішою дитиною у світі. Хочеться донести до свого сина адекватну інформацію про життя таких людей і допомогти сформуватися правильному ставленню.
 
 
Неймовірно захоплює вивчення родинних і дружніх стосунків жителів міста та спостереження за їхньою взаємодією на сторінках книги. З часом у місті трапляються і не зовсім приємні речі. Наприклад, пожежа у кондитерській. Вогонь настільки сильно зруйнував будівлю, що працюють грейдери, які розрівнюють землю, на наступних сторінках працюють будівельники і найрізноманітніша техніка. І от уже за декілька місяців відкриття нової кондитерської. Спостерігаємо за роботою у лікарні – від маніпуляцій медсестри до справжнього хірургічного втручання в операційній. Дуже зворушує малюнок, на якому Магдалині роблять УЗД животика із малюком усередині.
 
У куточку кожного розвороту написана назва місяця; намальований термометр, відповідно змінюється погода, а отже і одяг героїв; годинник, по якому можна зрозуміти час доби і зрозуміти, чому на малюнку яскраво сяють вуличні ліхтарі.  
 
 
«Рік у місті» – це чудовий інструмент для залучення дитини в обговорення найрізноманітніших речей, які трапляються з нами кожного дня. Видання може стати стартовим майданчиком для розмови з дитиною на будь-яку тему, бо тут можна побачити у часовому розрізі причини і наслідки практично усіх буденних вчинків, як хороших, так і поганих. Увага акцентується на тому, що важливе кожному окремому читачу в момент читання-розглядання, торкається тієї струни, яка готова відгукнутися саме зараз.
 
Мушу ще додати про надзвичайні оригінальні ілюстрації, які перш за все змушують сприймати їх  образно, а не банально. Кольорова гама кожного місяця відрізняється залежно від специфіки і дуже тішить кількість відтінків і тонів, що передають загальний настрій.
 
Від нас з Са – 5 з 5. Рекомендуємо цю книгу на всі випадки життя.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage