Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Підлітковий бунт, запасні життя і дивовижні світи Крістофера Чанта
Random
Пишучи казку про мандри паралельними світами, добру та лиху магію і призначення чарівника, Діана Вінн Джонс насправді написала історію про бунтівних підлітків і не завжди добрих дорослих, про вибір майбутнього (професії, покликання, стилю життя), який навряд чи обернеться чимось хорошим, якщо його зроблять за тебе, і про те, що кожен іде до виконання своєї 
Дев’ять життів Крістофера Чанта обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
місії у різний спосіб – й інколи дуже несподівано до неї приходить.
 
А ще це історія про чари, контрабанду, протистояння «хороших» і «поганих» та дитинство, яке так люблять псувати дорослі.
 
Звучить надто песимістично? Що ж, дивіться самі.
 
Крістофер Чант був звичайним хлопчиком, який бачив незвичайні сни. У них він мандрував паралельним світами – Всюдинками, – спілкувався з тамтешніми жителями, отримував від них подарунки і, чесно кажучи, насолоджувався життям більше, аніж у реальному світі, де на нього чекала байдужа мама, відсторонений тато і нова гувернантка. Аж поки якось в гості не приїхав Дядько Ральф, який, по-перше, розкрив секрет нічних подорожей хлопчика, підтвердивши, що ніякі це не сни, а по-друге, запропонував цікаві досліди, які Крістофер мав би виконувати у цих Всюдинках. Позаяк Дядько Ральф виявився єдиною людиною, яка проявила бодай якесь зацікавлення хлопцем, він залюбки погодився на цю невеличку авантюру, познайомився з дядьковим посланцем Такроєм і, хоч не дуже розумів сенс завдань та експериментів, старанно виконував їх.
 
Аж поки не помер.
 
 
І тоді з’ясувалося, що у Крістофера Чанта, окрім магічних здібностей, є не одне людське життя, а цілих дев’ять. А отже, він – найкращий кандидат на роль нового Крестомансі, головного з усіх магів. Тож хлопець вирушає в його замок, аби навчатися премудростям магії. От тільки – упс! – єдине, чого прагне Крістофер, – навчатися у звичайній школі і грати у крикет. Але дорослі на чолі з татом торочать про «призначення», тож, нидіючи у похмурому замку Крестомансі, хлопець нудиться, сердиться і тихо бунтує.
 
В одній зі Всюдинок у нього є подруга по нещастю – Богиня, яка воліє вчитися у звичайній людській школі для дівчаток, а не бути живим втіленням Богині Ашет. Тож якось вона зважується на шаленство і втікає до Крістофера. Він, може, був би й радий надихнутися її бунтарським вчинком, однак ситуація складається не найсприятливіша: дехто з тим, кому Крістофер вірив, виявляється найбільшим негідником усіх паралельних світів, добра магія опиняється під загрозою, а Крестомансі взагалі зникає. І Крістофер, ризикуючи рештками своїх життів, бере відповідальність за людей, замок, магію і світ на себе.
 
 
«Від покликання не втечеш», – мовби натякає Діана Вінн Джонс, і для бунтівних підлітків це – як відро холодної води. Втім, якщо вдивитися в історію глибше, помічаєш, що тут ідеться про дещо інше. Не про те, аби підлаштувати дітей під уявлення дорослих, а про свідомий вибір. В одному випадку він співпадає із тим, що називають «покликанням» чи «обов’язком», в іншому – ні. І те, й інше – чудово, адже кожен обирає власний шлях.
 
Фантастична оповідь з іронічним настроєм і неоднозначні персонажі, спроможні як на гарні і благородні, так і на огидні і просто немудрі вчинки, – таке поєднання складників типове для творів Діани Вінн Джонс. Але, що важливо, щоразу з цих компонентів вона вичакловує якесь особливе, оригінальне, цікаве і захопливе чтиво. Тож можете розглядати «Дев’ять життів Крістофера Чанта» як драматичну й напружену казку, можете – як роман про дорослішання. Та в будь-якому разі задоволення від його читання отримаєте.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage