Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Підліткові трабли: історія одного дорослішання
Random
А ви пам’ятаєте ті зміни, які відбувалися з вами у віці 11-12 років? Я ось, наприклад, добре пам’ятаю. Непростий період. Ти змінюєшся: стрімко змінюється твоє тіло, перебудовується організм, емоційна сфера, і разом із тим стають зовсім іншими твої думки, погляди та переживання. Тебе починають цікавити ті речі, на які раніше не звертав жодної уваги, і хвилює те, до чого раніше ставився абсолютно байдуже. Це усе надзвичайно складно і бентежно, особливо тоді, коли лишаєшся сам на сам зі своїми тривогами і тобі немає з ким ними поділитися. Усі описані вище підліткові переживання турбували у свій час і мене. Непокоять вони й головну героїню книги Джуді Блум «Ти тут Боже? Це я, Маргарет» (переклад Марти Госовської, оформлення Євгенії Гайдамаки).
 
Проблеми дорослішання
 
На Маргарет зненацька звалюється цілий оберемок проблем, тільки й роби, що встигай з ними розбиратися. Переїзд із Нью-Йорка до Нью-Джерсі; нова школа, до якої потрібно звикнути; хлопці, які раніше чомусь були дівчинці байдужими, а тепер цікавлять та хвилюють.
 
Та й це дрібниці порівняно з тим, що потрібно якось вмовити маму придбати тобі твій перший бюстгальтер (бо ж домовилися так з подружками!), а ще терміново треба навчитися цілуватися (щоб не здатися повною лузеркою серед знайомих). Крім того, чекаєш на перші місячні, як на манну небесну: от буде халепа, якщо вони у тебе почнуться в останньої із твоєї компанії!
 
Крім типових і зрозумілих підліткових проблем, у Маргарет є ще одна, світоглядна: Маргарет шукає шлях до себе і до… Бога.
 
Релігія: що це ?
 
На перший погляд, Маргарет пощастило: її батьки не сповідують жодної релігії і дівчинка, коли підросте й буде до цього морально готова, зможе сама обрати релігію цілком свідомо.
 
Та Маргарет дуже тяжко. У кого й де їй саме зараз, а не колись у майбутньому, шукати прихисток, опору, розуміння й підтримку? У Пресвітеріанській церкві? Чи в об’єднаній церкві Методистів Фарбрука? А може, у синагозі? Як зробити правильний вибір? Маргарет вивчає різні релігії, але відповіді на свої питання у релігійних центрах не знаходить.
 
«Якщо в мене колись будуть діти, то я скажу їм, хто вони за віросповіданням, одразу, щоб вони звикли до цього з раннього віку. Дванадцять – то вже запізно», – розмірковує дівчинка.
 
Але з часом Маргарет усвідомлює, що спокій вона відчуває лише тоді, коли говорить з Богом (можна називати його Всесвітом, Природою, кому як зручно), коли говорить з ним щиро і просто, сам на сам, пошепки або в думках.
 
Розмови з Богом
 
Маргарет спілкується із Богом як з найкращим другом, не соромиться відкривати йому свої найпотаємніші думки та бажання, просити допомоги.
 
«Ти тут, Боже? Це я, Маргарет. Сьогодні ми переїздимо. Мені так страшно, Боже. Я завжди жила тут, тільки тут. А що, як мені не сподобається нова школа? А що, як усі зненавидять мене? Боже, прошу, допоможи. Хай би той Нью-Джерсі був не таким страшний, як я думаю. Дякую».
 
Маргарет має люблячу та розуміючу родину, але усе ж свої розмови з Богом лишає у таємниці. Це лише її. Особисте.
 
«Ти тут, Боже? Це я, Маргарет. Я щойно сказала мамі, що хочу бюстгальтер. Будь ласка, допоможи, щоб я виросла. Ти сам знаєш, в якому місці, Боже. Я хочу бути як усі. Ти знаєш, Боже, усі мої друзі належать до «Молодь Христові» або Єврейської громади. А до кого приєднатися мені? Я не знаю, де ти мене хочеш бачити».
 
Коли я була у віці Маргарет, я також так розмовляла з Богом і просила його про допомогу. Тому усі розмірковування, питання та вагання головної героїні мені добре зрозумілі. З часом Маргарет прийде до внутрішнього усвідомлення, що саме їй потрібно.
 
«Боже, чому? Чому я відчуваю тебе, тільки коли розмовляю з тобою на самоті?» – наближається дівчинка до якогось важливого внутрішнього відкриття.
 
 
Підліткові трабли та самоусвідомлення
 
Але якщо ви подумали, що ця історія зосереджена лише на релігійних пошуках юної дівчинки, то це не зовсім так. Книга набагато багатогранніша. Ця історія про дорослішання, вагання, прийняття усіх змін, які з тобою відбуваються. Вона про те, як важливо знаходити спільну мову з тими, хто, можливо, дивиться на світ зовсім не так, як ти.
 
Не обійдеться тут і без заснування таємного дівочого підліткового клубу, і як же без перших закоханостей та невмілих поцілунків!
 
Ця книга може стати дуже важливою для тих, хто тільки стає на цю інколи не просту дорогу дорослішання, вибору орієнтирів майбутнього.
 
«Не думаю, що людина може визначитися з релігією так просто. Це так, наче треба обрати собі ім’я: довго думаєш, яке б вибрати, і постійно вагаєшся».
 
Маргарет поступово дорослішає: вона робить важливі відкриття про себе та про інших. І про Бога. Але її шлях тільки починається.
 
Зрештою, як і для нас усіх.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage