Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Несподіваний погляд на Шекспіра: рецензія на книгу Террі Пратчетта «Віщі сестри»
Random
Чи подобається вам творчість Вільяма Шекспіра? Неперевершений «Гамлет», романтичні «Ромео і Джульєтта», захоплюючий «Макбет» – і це лише маленька частинка робіт великого митця. Але хіба не було б цікаво поглянути на ці твори з іншого боку? Саме таку нагоду дає новинка від ВСЛ, книга Террі Пратчетта «Віщі сестри».
 
Марина Степурська, Yakaboo
 
Творець Плаского світу
 
Террі Пратчетт – письменник родом з Англії, майстер гумористичного фентезі. Його неймовірна серія книг про Дискосвіт має мільйони прихильників. Його тонкий гумор та іронія не зможуть залишити байдужим нікого, а ненав’язлива філософія змусить замислитись над проблемами світу, в якому ми живемо.
 
До теми. Купити книжку «Право на чари»
Зав’язка «Віщих сестер» така. У королівстві Ланкр, що тягнеться вздовж величавого лісу, сталася велика біда: вбито короля. Тепер королівством володарює злий та підступний герцог, а справжній спадкоємець престолу опиняється дуже далеко від рідного дому. І стає зрозуміло, що зарадити цій непростій ситуації під силу лише магії. Тож за цю справу береться  трійко відьом: досвідчена Бабуся Дощевіск, невгамовна Тітуня Огг та юна Маграт Часник. Але чи вдасться цьому тріо віднайти справедливість і врятувати королівство?
 
 
Відьми знову в справі
 
«Віщі сестри» – це вже другий роман циклу «Відьми». Першу частину переклали українською минулого року – вона вийшла під назвою «Право на чари».  Серію книг про Дискосвіт представлено українською у перекладі та дизайні Видавництва Старого Лева. Це дуже якісні та невимовно гарні видання, які вам просто не захочеться випускати з рук. Чи читала я книги з кращим перекладом? Хмм… Напевно, що ні.
 
У книзі «Віщі сестри» багато персонажів, але центральними героями все ж залишається неперевершене відьомське тріо. Це дуже різні за характером пані, але їх об’єднує одна мета – знайти й повернути на престол справжнього короля Ланкру. Головнокомандувачем цієї операції можна по праву вважати рішучу Бабусю Дощевіск. На мою думку,  якщо б дисципліна була людиною, то вона точно мала б усі чесноти Бабусі. Також більшість влучних і мудрих фраз у книзі належать саме цьому персонажу.
 
 
«Люди, яких можна купити, зазвичай нічого не коштують»
 
Одним з найбільш колоритних героїв «Віщих сестер» є Тітуня Огг. Вона може знайти вихід з будь-якої ситуації, не втрачаючи при цьому ані крихти оптимізму. Тітуня заворожує своєю легкою вдачею та гострим розумом. Звісно у неї є й свої слабкості, але хіба хтось на її місці став би відмовлятися від добрячої порції яблунівки?
 
До теми. Купити книжку «Віщі сестри»
Особливістю відьом Пратчетта є їхня методика працювати. Адже кому потрібні справжній казан, чарівний меч чи октограмма, якщо є пральна дошка та стара облізла щітка?
 
Єдиною, хто вірить у магічну силу цього причандалля є наймолодша з компанії – наївна і романтична Маграт Часник. Мила та тендітна дівчина, яка дуже залежить від думки і схвалення з боку своїх старших колег. Але у критичних ситуаціях Маграт здатна проявити силу й свій справжній характер.
 
Також книга має безліч інших персонажів: гном-сценарист, п’єси якого дуже нагадують роботи Шекспіра, мандрівні актори, побитий життям кіт Тітуні Огг на ім’я Грібо, ба навіть сам пан Смерть.
 
Вся серія Дискосвіту – це мікс з цікавих персонажів , неповторних сюжетів та  магічної атмосфери, тому оминати її увагою не варто.
 
 
Кому читати
 
Книги Террі  Пратчетта – це література, яка полонить серця читачів будь-якого віку, показуючи жанр фентезі під зовсім іншим кутом.
 
Цитата
 
«Всесвіт постійно пронизують частинки сирого натхнення. Зрідка одна з них стикається зі сприйнятливим інтелектом, і той відкриває ДНК, чи створює нову форму сонати для флейти, чи  винаходить електролампочки, що перегорають удвічі швидше за звичайні. Але більшість частинок так ні в кого і не влучають, і більшості смертних за життя не дістається жодної.
 
А декому щастить ще менше: це ті, кому дістаються всі частинки».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage