Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Недитяча економіка: навіщо читати нову книгу екс-міністра фінансів Греції
Random
«Видавництво Старого Лева» за підтримки інвесткомпанії ICU недавно випустило книгу «Розмови з дочкою про економіку. Коротка історія капіталізму» Яніса Варуфакіса. Автор – один з яскравих мислителів сучасності, колишній міністр фінансів Греції, що обіймав цей пост в уряді Алексіса Ціпраса, на плечі якого лягли основні клопоти щодо запобігання дефолту країни у 2015 році.
 
Світлана Долінчук, Mind.UA
 
Але фігура Варуфакіса примітна не лише цим. Він прихильник лівих поглядів у політиці, вважає за необхідне посилення впливу держави на економіку та бізнес. Зараз подібні ідеї повсюдно поширюються не менше, ніж правий популізм. Але нічого незвичайного в цьому немає: під час кризи роль держави особливо важлива для відновлення стабільності.
 
 
Тому небезпідставно розраховуючи на підтримку виборців, Варуфакіс кілька днів тому оголосив про плани брати участь у виборах глави Єврокомісії від німецької партії «Демократія в Європі» (громадяни інших країн ЄС, які проживають в Німеччині, мають на це право). А значить, прочитання його книги саме зараз допоможе не тільки розібратися в базових економічних поняттях, а й оцінити напрямок думки європейського політика, що  прагне нарощувати свій вплив. Можливо, в недалекому майбутньому він впливатиме на перспективи співпраці України з Євросоюзом.
 
До теми. Купити книжку «Розмови з донькою про економіку»
Бекґраунд. «Розмови з дочкою про економіку» були написані у 2013 році. Книга зобов'язана своєю появою проханню видавця, Олени Патакі. Їй була потрібна зрозуміла кожному підлітку розповідь про економіку. І Варуфакіс взявся за справу. «Я завжди думав, що якщо ти не можеш пояснити найважливіші економічні питання зрозумілою мовою, значить, ти сам їх не розумієш», – каже автор, що має великий академічний досвід в Афінському і Техаському університетах.
 
 
Портфель міністра економіки Греції він отримав через два роки після виходу книги. Але протримався на цій посаді недовго, з 27 січня по 6 липня 2015 року. У відставку Варуфакіс пішов сам. Він пояснив своє бажання тим, що Єврогрупа (рада міністрів фінансів країн єврозони) не хотіла б бачити його на переговорах про фінансову допомогу Греції. Дії міжнародних кредиторів щодо своєї країни в інтерв'ю виданню EL Mundo Варуфакіс назвав «тероризмом».
 
«Чому вони змусили нас закрити банки? Щоб налякати людей. А коли йдеться про поширення страху, це називається тероризм», – заявив він.
 
Варуфакіс виступав також проти того, щоб звертатися за фінансуванням до Росії. У 2015 році, коли Греція шукала спосіб стабілізувати ситуацію в національній економіці, німецькі ЗМІ писали, що «Газпром» може виплатити Афінам до 5 млрд євро як передоплату за будівництво газопроводу «Турецький потік», який російська монополія прокладає, щоб відмовитися від транзитних послуг «Укртрансгазу». Повідомлялося, що завдяки цьому фінансуванню Греція змогла б відкласти переговори з ЄС про борг.
 
Тоді існували побоювання, що дефолт Греції не тільки посилить економічну кризу в країні, але також може поширитися на всю єврозону, якщо в Афінах все ж таки приймуть рішення покинути її. Про так званий Grexit багато аналітиків говорили кілька років тому як про реальну перспективу. Але в підсумку Афіни все ж таки пішли на угоду з Брюсселем, підтримавши проведення непопулярних антикризових реформ.
 
Сюжет. У цій невеликій книзі, написаній у формі розмови з 13-річною дочкою Ксенією, Варуфакіс намагається відповісти на головні питання економіки, розповісти, як вона працює і впливає на наше життя. Наприклад, звідки береться нерівність, як заробляють гроші банки і підприємства, наскільки небезпечні борги для держави та її громадян. Авторські пояснення вийшли яскраві та зрозумілі, і приклади для цього підібрані відповідні: Варуфакіс розповідає, серед іншого, як роман про Франкенштейна вплинув на Маркса і чому ми рухаємося швидше до «Матриці», ніж до «Стар Трек».
 
 
«Звісно, було б необачно пропустити дух Карла Маркса, драматургію стародавніх афінських трагіків, клінічний розтин Джоном Мейнардом Кейном так званої «хибності композиції» та, наостанок, іронію і оригінальні погляди Бертольда Брехта. Їхні історії, теорії та одержимості переслідують кожну мою думку, зокрема, й ті, що викладено тут», – зазначає автор у передмові, інтригуючи читача майбутньою інтелектуальною мандрівкою сторінками книги.
 
Вам сподобається, якщо: ви постійно прагнете розширювати свій світогляд і вас приваблюють нетривіальні виклади будь яких понять, але перш за все – про економіку, яка визначає добробут життя громадян будь-якої країни. Вам не є чужою любов до високої літератури і мистецтва, які в книзі Варуфакіса тісно переплетені з вельми приземленими питаннями про те, як робляться гроші та заробляються капітали.
 
Вам не сподобається, якщо: економічні проблеми ви вважаєте нудними настільки, щоб не розмірковуєте про них зовсім.
 
Головна причина прочитати. Підкуповує, що автор звернувся до нечастого в наші дні, підкреслено модерністського жанру просвітницьких розмов з підлітком, аби в простій формі розповісти про складні економічні відносини. Важко сказати, чи можуть аналогії з історії європейської культури допомогти розумінню проблем безробіття та інфляції, якщо ти вже не розумієш, що це таке. Однак сама форма викладу і літературна досвідченість автора роблять цю невелику книгу гарним тренажером перезавантаження і приземлення лякаюче абстрактних понять. Жонглювати заплутаними словами, теоріями і всілякими «-ізмами» будь-хто може. А ти спробуй пояснити закони роботи ринку і причини кризи зрозумілими словами!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage