Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Марчак Наталія
Наші снігові сестрички
Random
Зацяцькований світ впливає якось нав’язливо. Періодично нас підливає штучною ідилією, а ми все всмоктуємо, наче губки. Так швидко і сильно звикаємо до щоденних взірцевих картинок з екранів, живемо ними і відгороджуємось від реальності, що потім вона різко вдаряє. Якщо вам здається, що все якось не так красиво, не так ідеально, не так, як колись чи не так, як хочеться, і ви шукаєте носія радості серед перехожих, то не спішіть. Огорніться пледом і візьміть до рук «Снігову сестричку» Маї Люнде. Повірте, розуміння ситуації стане іншим, а навколишня атмосфера засяє різдвяними вогниками.
 
Чи тримали ви колись книги, лише доторки до яких дарували емоції, а читання не відпускало ні на хвилину? Якась магічна червона палітурка, ілюстрація на ній, яка заворожує і не дозволяє відвести погляд, а золоті букви гладиш пальцями. Обережним і легким рухом руки хочеться розгорнути книгу-загадку, книгу-історію, книгу-мистецтво.
 
Історія про норвезького хлопчика з сім’ї, в якій троє дітей названі на честь дня або місяця, в який народились. Юліан — один із них і водночас відображення багатьох із нас. Заклопотаний думками про Різдво та його очікування, хлопчик розуміє, що в його сім’ї щось не так: ніхто й слова не промовляє про святкування, ялинку й прикрашання домівки; ніхто не готує традиційне какао в святковому горняті та не співає тих особливих пісень. Всі ці домашні клопоти і традиції вміщуються десь у кутиках наших сердець і сильно-сильно зігрівають душу в зимову пору, тому коли вони зникають — з’являється нестача і навіть спустошення.
 
Щодня сім’я Юліана мовчки снідає, обідає та вечеряє, кожен проводить дозвілля окремо, а намагання хлопчика принести в дім Різдво так ніхто й не помітив.
 
Хлопець — втілення людей, сімей, бажань, світоглядів, мрій, щастя і розчарування. Частина з нас — Юліани, які намагаються донести до рідних радість, врятувати не лише Різдво, а й будь-які моральні цінності, стосунки і навіть пам’ять, а ще одна частина — його сім’я, яка не помічає змін навколо і живе у власній кулі своїх же проблем. Ми часом і не зважаємо на вже звичний безусмішковий стан, небажання свят і спілкування, не думаємо про причини, які в кожного є своїми, особливими. У Юліановій сім’ї все змінилось влітку, пів року тому, коли в сім’ї померла старша сестричка — Юні. Батьки вже кілька місяців ведуть пасивний спосіб життя, не згадують Юні та не дозволяють говорити про неї дітям. Вони не ходять до неї на цвинтар, не ставлять свічок і сховали всі її фото до великої замкненої скрині. Кажуть, потрібен час.
 
Так само, як кажемо і ми, коли не здатні самі собі допомогти чи хоча б простягнути руку до того, хто намагається зробити нас щасливими. Саме це найбільше і тривожить Юліана, який вміє вимикати сірі думки лише при збільшенні фізичних навантажень.
 
 
Книга для дітей і дорослих, книга для людей. Якою б не була ваша історія — ви знайдете себе на цих припорошених снігом сторінках. Можливо, ваша кучерява Гедвіґ — уся в червоному, веснянкувата, зі смішними прогалинами між передніми зубками, яка постійно говорить, ставить запитання і сама ж на них відповідає, поряд, але в іншому образі?
 
В будь-якому разі ви заслуговуєте на різдвяну казку, загадкову історію про перетин паралельних світів і важливість любові у дні зимової казки. Історія про Юліана і двох снігових сестричок подарує вам подорож у друкарню дивного чоловіка, де живе безліч найгарніших різдвяних листівок, старенькі ковзани, в яких є життя, та нотатки сім’ї, яка була щасливою 50 років тому.
 
Снігові сестрички є в багатьох із нас, та Мая Люнде своєю історією дарує істину — маючи снігових сестричок, не треба забувати про справжніх. Відпускати заради добра — вміння, яке приходить лише з переживаннями, досвідом і розумінням, але щоб залишити минуле, інколи варто лише обдумати теперішнє... і почати втілювати різдвяні традиції. Теплого Різдва! У вас ще є час, щоб його організувати тепло :)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage