Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
«Морт»: подорож Дискосвітом продовжується
Random
Террі Пратчетт – геніальний письменник! Четвертий роман – і знову якісний твір, що поєднав у собі комічне та роздуми про вічне, як от: смерть і життя. Загалом автор працював у досить цікавому жанрі інтелектуального фентезі, в якому піднімав філософські питання на тлі вигаданого світу. До того ж Пратчетт за життя мав честь отримати звання Кавалера Ордена Британської Імперії 1998 року та рицарський титул 2008-го за великий внесок у сучасну літературу. Письменник ніколи не припиняв робити дві речі – писати та жартувати. Саме за це ми любимо талановитого Террі Пратчетта! 
 
Іноді скло змушене блищати яскравіше діаманта, тому що більше потребує самоствердження.
Чому Смерть стала чоловіком?
 
Дякуючи Старому Левові, нарешті ми маємо змогу ознайомитись з четвертим перекладеним романом Пратчетта – «Мортом». Тож хто такий Морт та чому Смерть стала чоловічої статі?
Особисто для мене Террі Пратчетт – автор, який вміє говорити про серйозне легко та невимушено, з ноткою кумедного та чудернацького. Так, за традицією, й цей роман поєднав те, що так люблять шанувальники майстра. Смерть (тільки він – ніяких жінок-головорізів) вирішує взяти собі учня, аби мати змогу приділяти більше часу власним справам та передати доволі об’ємний багаж досвіду своєму наступникові. Обранцем Пана стає Морт – хлопчина з далеких Вівцескель, де роботу знайти важко, а перспектив кар’єрного росту взагалі ніяких. Отже, отримавши пропозицію від самого СМЕРТІ, юнак погоджується на навчання. Під протекцією вчителя Морт прийде за багатьма людьми, час яких вже скінчено на Дискосвіті. Проте, що робити, коли життя стає непідвладне долі і на нього впливають людські пороки? 
 
- А зараз, коли вам не важко, підкиньте мене до найближчого селища. Десь тут мене мають зачати.
- Зачати? Та ви ж щойно померли!
- Так, але, бачте, у мене, як би це сказати, сезонний абонемент.
Проблеми розпочинаються
 
У Морта виникають справжні проблеми, коли хлопець, через власну душевну доброту, рятує принцесу Келі від запланованого вбивства, тим самим порушуючи хід історії. Що робити та як виправити ситуацію? 
 
Історія має звичку міняти тих, хто вважає, що міняє її. В історії завжди є кілька козирів у подертому рукаві. Вона на світі давно.
Мортів удар косою розсік історію на дві окремі дійсності. У місті Сто Лат на троні досі була принцеса, однак за межами королівства – за рівнинами, у Вівцескелях, на берегах Округлого моря, і до самого Узбіччя – існує інша дійсність, в якій Келі вже мертва. Чи зможе Морт виправити ситуацію та які таємниці приховує Смерть – відповіді ви знайдете у романі.
 
 
 Про серйозне жартома 
 
Стиль Пратчетта нагадує розмову з найліпшим другом: про важливі речі можна говорити просто, трохи кумедною, мовою, яка дасть відповіді на питання та поліпшить настрій. Автор створює родинну атмосферу, в якій герої усіма зусиллями долають труднощі, знаходять себе, стають на сторону добра та завершують історію happy end.
 
«Морт» – концентрація епізодів-смішинок, які здатні покращити настрій навіть найзапеклішого песиміста. Так, наприклад, сцени, де хлопець приходить забрати життя в чаклунів, а вони, за всіма законами жанру, дурять новачка – вершина британського гумору. А самі головні герої – ідеальне поєднання комічного та фентезійного. 
 
Смерть – персонаж, який втомився від роботи палачем та переживає кризу середнього віку. Морт – хлопчина, що причаровує читачів своєю щирістю і простотою. Прийомна дочка Смерті, Ізабелл –приклад безстрашної та вольової дівчини.  
 
Террі Пратчетт завжди створює унікальну історію, де світ продуманий до найдрібніших деталей: міста, герої, звичаї та традиції – усе виписано автором-перфекціоністом ідеально!
 
 
Читати або пройти повз?
 
«Морт» – перший роман з циклу про Смерть. Якщо початок такий драйвовий та суперцікавий, то є всі перспективи саме в цих героїв стати моїми фаворитами. Адже роман Пратчетта про Смерть – це філософсько-фентезійна історія, яка поцяткована якісним гумором та живими персонажами. Кожний тут знайде щось для себе, я гарантую. 
 
Отже, ось три причини, чому Пратчетт – must read цієї весни:
 
1. Бо «Морт» – антидепресант та пігулка позитивного настрою.
 
2. Бо ця історія є унікальною та літературно довершеною, без сюжетних дір та нудних описів.
 
3. Бо Террі Пратчетт вміє писати навпрочуд динамічно та цікаво, роблячи свої книги зрозумілими абсолютно для кожної вікової категорії.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage