Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Синьоок Тетяна
Між осяянням і первісним хаосом
Random
Творчість Мирослава Лаюка привернула увагу багатьох українських читачів дебютною збіркою «Осоте!». Наступні книжки не розчаровували, про що свідчать перемога книжки Мирослава «Метрофобія» в рейтингу «Літакцент року» та потрапляння до короткого списку «Книги року BBC» з романом «Баборня». Не дивно, що й новий роман «Світ не створений» увійшов до не таких уже й коротких списків маст-рід для українських книголюбів. Попередні книжки (особливо поетичні) справили приємне враження композиційної продуманості, однак у романі «Світ не створений» було забагато всього і все це минуло надто стрімко, щоб встигнути розібратися.
 
З одного боку, радісно й цікаво стежити за тим, що письменник Мирослав Лаюк може бути різним і писати про різне, не відмовляючись від міфології й улюбленої естетики гірських краєвидів. У «Баборні» йдеться про злу бабегу-вчительку та її минуле, у поетичних збірках автор зухвало й іронічно пише про творчий самопошук, а от «Світ не створений» – це кілька сплетених воєдино історій з різних часів і навіть світів: від міфологічного створення світу до українського сьогодення. Відповідно, сюжет передбачає кілька ліній з великою кількістю персонажів: тут і Карпати 19 століття, і махновщина 20-тих років, і сучасні Схід України, Київ і Париж.
 
 
З-поміж персонажів – лікарі, митці, ворожки, повстанці, сільські баби-діди, історичні діячі, постраждалі від Чорнобиля, атовці і навіть рись Агата. Усі вони поєднані лінією долі амбітної молодої мисткині, яка хоче розкрити таємниці своєї родини. Очевидно, що написати про таку величезну кількість персонажів у трьохстах сторінках – виклик серйозний.
 
Різні часові площини Мирослав Лаюк змалював атмосферно. Темп розгортання подій шалено швидкий (і це добре), але осмислити вчинки персонажів і зв’язки між ними – завдання не дуже просте. Значну частину книжки колоритна картинка вражає більше, ніж непослідовна дія. У підсумку, хоч лінії ніби нарешті й зведено воєдино, читач все одно не встигає за персонажами. Так і хочеться сказати: «Агов, полегше!»
 
 
З іншого боку, думка про позачасову єдність усього з усім, ідея творення й руйнування, любові й зради – це вдячний матеріал на всі часи, і в усі часи він привертатиме увагу, надто якщо наснажити його сюрреалістичними елементами, несподіваними поворотами і риссю Агатою. Для читачів, що люблять пороздумувати про призначення творення, цей твір саме те, що треба.
 
Висновок: цей роман не для всіх. Про це чесно сказано в анотації: «Дехто з героїв добирається майже до кінця, доки через дріт не проходить струм і не відкидає у первісний хаос. Однак є й ті, хто знаходять своє осяяння, з якого постає новий світ. Читач може опинитися разом з першими чи другими». Я належу до перших, але тим цікавіше дізнатися думку других.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage