Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лимонадний апарат чи дружба: чого вчить історія Антона від Ґюдрун Скреттінґ
Random
Думки про гроші переслідують всіх людей 21 століття і це зовсім не залежить від віку, статі, географічного розташування чи соціального становища. Гроші дають великі можливості, якщо їх приборкати. Та що стається, коли це вони тебе приборкали, коли речі керують тобою і осліплюють перед чимось щирим, наприклад, сім’єю, дружбою, коханням та співчуттям? Норвезька авторка Ґюдрун Скреттінґ розповість ще одну захопливу пригоду тринадцятирічного Антона, який з добрими намірами різко увірвався до світу мільйонів крон, не знаючи усіх пасток, які готує йому прагнення до розкоші.
 
Антон Великий обкладинка
Тираж закінчився
Кажуть, діти більш схильні до співчуття, безкорисності і бажання допомагати. Таким є і Антон — хлопець зі середньостатистичної норвезької сім’ї. Він засмучений тим, що на зимових канікулах не поїде до теплих країн, бо всі фінансові заощадження довелось витратити на батькове весілля. До розчарування Антона додайте ще той факт, що він ніколи не бував південніше Норвегії. Шкільна поїздка з однокласниками коштує чималих грошей, та він хоча б у неї таки поїде, на відміну від його друга — Ейвінна, який не може собі такого дозволити.
 
Саме на цьому етапі й зав’язується пригода школярів, які впевнено вирішують заробити омріяних 2000 норвезьких крон, аби подарувати їх Ейвінну для мандрівки з класом. Четверо хлопців і Кароліна-диспетчерка неодноразово шукають поради в Google, складають бізнес-плани, вигадують логотип, слоган, назву власної компанії. Їхній успіх є не таким позитивним, як звикли читати в художніх книжках.
 
Чи захоплювались ви ідеєю так сильно, що потім ставали фанатиками? І коли ідея керувала вами, а не ви нею? Таке часто трапляється з дорослими, а що вже казати про підлітка Антона – ще не сформовану, але таку впевнену особистість.
 
Про що ви мріяли у свої тринадцять? Що для вас було вершиною розкоші й щастя? Для норвезького хлопця найголовнішою причиною здобуття багатого життя стає… лимонадний апарат. Відвідавши великий будинок заможної подружки, Антон розуміє, що його мета — саме таке життя: басейн у будинку, більярд, тенісний стіл, тостер та омріяний лимонадний апарат. Хлопець занурюється у статті в інтернеті «Як стати заможним?» та щодня гортає журнали для бізнесменів. Однак він сам не помічає того, як фінансові бажання пробуджують у ньому все більшу агресію з кожним приходом додому, де не можна поплавати в басейні та самостійно зробити собі лимонад. Відчайдушні спроби слідувати порадам багатіїв із журналів призводять лише до погіршення стосунків з батьками, друзями, милою дівчинкою Іне, в яку він закоханий, та навіть із потенційними замовниками, які були єдиним джерелом доходу для Ейвіннової поїздки з класом.
 
 
Гроші беруть владу над Антоном і він остаточно заплутується у своїх пріоритетах та цінностях, думаючи лише про одне, – за декілька днів отримає гігантський спадок, купить лимонадний апарат і більше не потребуватиме друзів і сім’ї, від яких не відчуває підтримки та прийняття.
 
Є книги, де авторську ідею ми розуміємо з перших слів, абзаців чи сторінок. Та такі вислови зовсім не про цю повість. Збагнути ідею читач може аж наприкінці, одночасно з Антоном, який сам опиняється у доволі жорсткій, неприємній і навіть трохи сороміцькій ситуації. Лише будучи в коморі, двома ногами у відрах, тримаючи в зубах телефон, він аналізує усі свої вчинки, поради підприємців із журналів та рівень життя тих людей, яких раніше вважав лише ледарями. Глибокі роздуми та наявність висновків відкриває для Антона реалії дорослого життя, розуміння сутності грошей та власних цінностей, яких аж ніяк не можна втрачати. Бо купити їх, виявляється, не можна, навіть будучи вусатим дядьком з сигарою, плаваючи  на яхті.
 
 
Особистісні суперечки та непорозуміння між друзями забрали чимало часу, омріяні 2000 норвезьких крон для Ейвінна ніхто не заробив, а остання можливість подати заявку — завтра. Куди зникає мільйонний спадок і кого насправді потрібно було вигулювати, щоб заробити: пенсіонера чи собаку? Чи вдасться Антону налагодити всі справи та повернути теплі стосунки з найближчими людьми? А як стосовно здійснення лимонадної мрії?
 
Про захопливе, смішне, дитяче, доросле, дружнє та закохане, фінансове й навіть мистецьке, про усе-усе та набагато більше цікаво розповість Ґюдрун  Скреттінґ у повісті «Антон Великий».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage