Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Ліндберґ» або Мишеня, яке вчить не здаватися
Random
«Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна» – перша книга німецького письменника-ілюстратора Торбена Кульмана.
 
Марина Зеленюк, blog.yakaboo.ua 
 
З дитинства Торбена вабили до себе різні загадкові механізми і малювання. А після закінчення у 2012 році університету, де Кульман удосконалювався в мистецтві іллюстрації і дизайну, його захоплення виплеснулося на папір книжками для дітей, присвяченими видатним винахідникам. Першу книгу з серії про авіаторів Торбен Кульман присвятив Ліндберґу.
 
Чарльз Ліндберґ – американський пілот, який першим в світі здійснив трансатлантичний безпосадочний переліт з Нью-Йорка до Парижа і відразу став легендою. У книзі Торбена він трансформується в мишеня, яке стало конструктором і здійснило неможливе, – піднялося в небо і перелетіло Атлантику. От тільки, якщо сам Ліндберґ народився і жив в Америці, то мишиня автор поселив на протилежному березі Атлантики, в своєму рідному місті Гамбурзі. І пустив його летіти по сторінкам книги назустріч його прототипу – у Нью-Йорк.
 
 
Ілюстрації книги виконані майстерно. В реалістичній манері перед нами з’являються вулиці, порти, креслення літаків, газети і люди того часу. Головний герой виглядає, як цілковито реалістичне мишиня з блискучими допитливими очима. Композиційно ілюстрації продумані і зважені, весь час ми бачимо, що їх автор справжній майстер своєї справи. Зображення об’ємні, мають перспективу, майже кожна з них може бути прикладом для пояснення дитині основ композиції. Монохромна коричнево-сіра гама створює відчуття занурення в історію і атмосферу того часу.
 
Коли в книзі йшлося про велике переселення мишей, над якими нависла небезпека знищення людьми, у Америку, я спіймала себе на думці, що написано це не про мишей і людей, а про початок другої світової війни, про нацизм у Німеччині, коли тисячі євреїв покинули Європу, рятуючись від етнічних чисток. У дітей, які ніколи не чули про цю трагедію, таких асоціацій не виникне, а дорослі оцінять тонкий натяк.
 
«Ліндберґ» – це історія руху до своєї мети, історія винахідника, який пробує знову і знову, не зупиняється на невдачах, а шукає шлях до їх подалання і досягає мети. Спостерігаючи за мишеням-винахідником дитина побачить, що шлях до успіху – це не миттєвий зліт, а сходинки, деякі з яких закінчуються падінням. Але розум, міркування і наполеглевість можуть здійснити неможливе і підняти вгору.
 
 
Зворушливо виглядає останній розділ історії, де ми бачимо хлопчика – Чарльза Ліндберґа, який з захопленням розглядає театральні афіші вистави про мишиня, яке перелетіло Атлантику.
 
Серію книжок створених Торбена Кульманом продовжить історія «Армстронг». Мені вже цікаво подивитися, яким же перед нами з’явиться той самий Армстронг в його інтерпрітації.
 
Схожі книги: Якщо ви хочете занурити дитину у світ винахідників і конструкторів, зверніть увагу і на книжки «Армстронґ. Неймовірні пригоди Мишеняти, яке літало на Місяць» Торбена Кульмана і «Як змайструвати літак» Мартіна Содомки та решта книжок із серії.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage