Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Куди зникло море: посібник для хороших батьків і юних детективів
Random
На цьогорічному Форумі видавців у Львові Тарас і Мар’яна Прохаськи презентували свою нову книжку “Куди зникло море” – продовження чарівної історії про життя кротиків у Буковому лісі. У цьому вишуканому медитативному тексті читач знайомиться зі світом, де Добро ніколи не перемагає Зло, тому що останнього просто не існує. Натомість між кротиками, зайцями, білками, їжаками, горностаями й іншими симпатичними мешканцями цього ідилічного світу утвердилися злагода, розуміння і співчуття.
 
“Куди зникло море” – книжка обов’язкова для прочитання. Не тому, що це черговий дитячий український бестселер чи що на обкладинці відоме письменницьке ім’я. Навіть не через те, що перше видання про милу багатодітну родину кротиків отримало силу-силенну літературних премій. Справа у тім, що чергова книжка Прохаськів уособлює, як колись писав Максим Рильський, “троянди й виноград, красиве і корисне”.
 
Власне, “Куди зникло море” піде на користь, насамперед, батькам, адже це, нехай вибачать мені автори, певною мірою посібник, як виховувати дітей – самостійними, чесними, допитливими, щасливими. Татові й мамі-кротам вдається втримати крихкий баланс між особистим і сімейним життям, власними зацікавленнями і турботою про родину, пригодами та вихованням дітей. У кротячій норі панує атмосфера довіри, свободи і творчості. Тому від’їжджаючи на південь вирощувати виноград і сушити родзинки, дорослі кроти залишають малюкам Повзу і Муркавці не мільйон розпоряджень, а лише кілька пунтків у “списку обов’язкових справ”: “Бережіть себе”, “Поливайте орхідеї” і найголовніше – “Бавтеся!
З іншого боку, “Куди зникло море” – історія не лише повчальна і корисна. Це прекрасний дитячий детектив, де небезпеки не лякають, злочинці викликають жалість і співчуття, а крім того (обережно: спойлер!), мають прекрасний голос, а для того, аби розплутати справу, потрібно просто бути дитиною – наївною, спостережливою, доброю – і любити гойдатися на Небесній гойдалці.
 
Як і в попередній книжці, особливе задоволення отримуєш від мови – без солодкавого сюсюкання, вигаданих особливих “дитячих” слів, але багатої, розмаїтої, живої, часом доволі колоритної, як-от імітація “бандиківської мови” кабанят.
 
– Альо! Пацани! Ви шо! – почули вони позад себе чийсь голос.
– Це наше корито!
 
Окремо слід згадати уже традиційні ілюстрації від Мар’яни Прохасько. Ніби намальовані дитячою рукою, трохи незграбні, завжди привітні та добре впізнавані – саме такими їх полюбили численні малі та дорослі читачі.
Для тих, кому хочеться більше дізнатися про життя у Буковому лісі, Старий лев пропонує додаток – пісні Соні Садової
 
 
За безмежну доброту і щирість лісового життя, детективний сюжет і ненав’язливі поради сучасним батькам “Куди зникло море” Мар’яни і Тараса Прохаськів отримує усі 5 мольок!
 


 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage