Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кокаїн, марихуана чи «нічего острого нєльзя»?
Random
Павло Загребельний круто зазначив свого часу: «Головне в літературі – написати, але написати так, щоб люди прочитали, поєднати людські серця, примусити їх здригатися». Так от, те, що Фоззі створив українською, читається, читається дуже швидко, серце час від часу тіпається, а душа, «душа… болить за Україну» (завжди!).
 
Автор рецензії – Олександр Черкас
 
Роман «Червоні Хащі», який минуло року побачив світ у
Червоні хащі обкладинка
Тираж закінчився
«Видавництві Старого Лева», для когось може бути й романом-вихованням. Автор змушує задуматися над вічним філософським питанням «Як віднайти загублений або забутий/вичерпаний роками життєвий сенс?».
 
«Червоні хащі» – 10 глав із інтригуючими підзаголовками, кожна сповнена подіями останніх років мешканців і мешканок будинку для людей похилого віку з кумедною назвою «СОНЕЧКО», який стоїть посеред лісу на Черкащині, дуже глибоко і далеко від трас. Реальних прототипів у героїв роману немає, лише один дідусь, що заїхав на футбол, був трохи схожий на Брєжнєва. Це єдине, що Фоззі взяв. А справжній головний герой, Йосип – «збірний коктейль» із різних реальних людей.
 
Спершу зустрічаємо оповідача Ковтуна Богдана Васильовича, колишнього вчителя математики, вдівця, котрий, відчувши прихід «клятого склерозу», продає свій дім і вирушає до будинку престарілих сімейного типу. Обирає він його, наче по фото путівку на море (Очікування: «малювалося тихе, спокійне місце, щоби сонце та ліс, аби пригадувати старі часи і читати в альтанці». Реальність: «занедбаний піонерський табір, у якому тхнуло сечею…»). Хіба цього заслуговує старий, маючи живого сина в Ізраїлі?! У цьому ж будинку пан Ковтун відразу починає проживати нове й не зовсім зрозуміле йому життя. Знайомиться з Йосипом Стареньким, Журбою, Рибою і найкращим у світі собакою Бродягою. Перші троє – його сусіди по палаті № 2, починають із ним гру в мушкетерів. Узагалі стартує просто гра на виживання (старе реаліті «Останній герой» відпочиває!?, бо на переможених чекає тільки смерть, смерть, смерть), у якій кожна доба – то новий, складніший левел, котрий хочеться пройти, бо попереду футбольний чемпіонат. І головне – уболівати лише за наших.
 
 
У романі Фоззі активно вживає суржик («Наш паровоз, вперьод лєті», «корова рижая», «єдінствєний мужик с кукушкой в головє», «на тєбя посмотреть – так і пари грів єн не дадуть», «такоє рагу отдайте врагу», «зачіска в стилі «Равйо гуляє Перше травня»); тюремний жаргон («От точно бодяжит борщ, корова рижая, читий порожняк», «ми тут у своїх нє крисім, вмєстє чалімся і причалім тоже вмєстє…», «тут і баби-варовайкі билі, і персонал», «попутал пєтєля»,»магазин забенгазен», «братан, знаєш, как в хату заходіть?»); обсценну лексику («і та любіла, і та хуєла», «чистий Геббельс, хєрь», «блядь», «шо за хєрня») у яскравих діалогах героїв і героїнь, що не лише їх індивідуалізує, а й оживляє текст та ті веселі події, які відбувались із майже малорухливими персонажами й персонажками. 
 
Показовим є жахливий стан медичного обслуговування: щомісяця масажист і приїзд «швидкої» лише за тілом; незамінна лікарка-алкоголічка Новіченкова зі своїми «ошибочними результатами на СПІД» (процедура аналізу просто шокує!). Не до вподоби героям Фоззі й їдальня із традиційною для соцреалізму роздачею з гаслом на червоній тканині «У нас порядок такой – поел, убери за собой» та «пластіковою посудою», бо старим «тєперь нічого острого нєльзя, ні перца, ні ножа».
 
Амбівалентна завідувачка Зінаїда, вона ж Грузінка, виглядає рабовласницею. Очільниця будинку відбирає у всіх паспорти, пенсійні посвідчення, пенсії до свого сейфу «на сохранєніє». А якщо пожежа?! А може кладе гроші старих на депозит?! На ці питання герої пропонують різні версії відповідей, замість того, щоб нормально доживати свій вік. Постать керівниці – типова, адже скільки таких Грузінок у нашій країні!?
 
Почасти є й кумедні моменти: бабуся Крива завжди «на связє» з тогочасним президентом Ющенком, Юльою, спікером парламенту; епізод на кладовищі, де у Журби реалізується мрія – старий усе-таки вживає вперше в житті наркотики, ну то й що, що запечену коноплю в печиві й особливого ефекту не видно, за те «серце дріботіло, вуха горіли, по тілу біг піт».
 
 
На перший погляд, у романі домінує тема старіння людини та її зустрічі з усіма слабостями, притаманними цьому віку. Але ж, насправді, можна й гіперболізувати. Яскраво й правдиво постають в уяві всі літні люди України, яких покинули/забули діти.
 
Хтось сприйме це писання як депресивне, але для мене ця книжка більше оптимістична. На фоні тотальних «ейджистських» тенденцій, де модна зафотошоплена інстаграмна молодість, книжка «Червоні хащі» – неочікуваний роман-виклик для сучасного покоління, роман, який змусить поміркувати. Тема, якої торкнувся автор, дуже хвилююча, бо ж сприймаємо життя літніх людей завжди болюче. Сум у тому, що герої Фоззі – майже безсильні, безправні громадяни, котрі мусять подекуди поступатися особистими принципами заради виживання. А жити хочеться кожному й кожній.
 
Прочитайте! Хоча б для того, щоб задуматися про важливе!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage