Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Кохання, коли тобі десять
Random
Перша закоханість – це один із найкращих і найтрагічніших моментів дитинства. Особливо коли тобі десять, і «кохання всього твого життя» – новачок-однокласник, за якого доводиться змагатися з іншими дівчатками. Таку кумедну, романтичну і милу історію першого кохання «Йорґен+Анна=любов» розповіла норвезька письменниця Віґдіс Йорт.
 
Найперше, що впадає в очі, - це стилістика твору. Мова персонажів, їхні імена, дії, звичаї абсолютно не схожі на українські. Книга була написана у Норвегії, й накладається на реалії саме цієї країни. Перекладала книгу Наталя Іваничук, яка не намагалася українізувати її, а зберегла у тексті усі тонкощі стилю і характеру письменниці. Це дуже великий плюс, хоч сам текст може здатися дещо незвичним для українського читача.
 
Віґдіс Йорт створила цілу палітру з різних характерів своїх персонажів. У центрі сюжету – Анна – дівчинка-забіяка, найсильніша у класі, яка навіть переборює старших хлопців, але ніжна і чуйна в душі. ЇЇ найкраща подруга – Беата – сором’язлива, абсолютно не самостійна у плані прийняття власних рішень, і завжди дотримується правил; «мені б ніколи не дозволили», - часто звучить з вуст дівчинки. Уле – брат Анни – енергійний малий, який хоче виділитися, але за цим квапливим образом ховається люблячий син та брат. Еллен та Туне – дві зірки класу, які вважають себе найгарнішими.
 
Є ще хлопці: Ейнар, Кнут і Даґ. Їхні характери авторка розкрила не так повно, мабуть, намагаючись зробити акцент на дівчатках. І, звісно, Йорґен – симпатичний хлопчик, який щойно переїхав. Саме за його серце боротимуться Анна, Беата та Еллен. І вже байдуже, що доведеться писати фальшиві любовні листи чи обстригати суперниці коси.
 
Історія першого кохання Йорґена та Анни переплітається з історією примари Гельґи-Розбійниці, яка мешкала колись у домі родини Йорґена. Саме ця історія підштовхує Анну до дії, і саме цей, так званий «Розбійницький будинок» стає відправною точкою усіх дитячих пригод.
 
І, наостанок, момент, який здався мені дуже серйозним і дорослим. Слова Йорґена про те, що інші хлопці заводять дівчат, бо хтось уже має пару і так треба, не думаючи про власні почуття. Це свідчення глобальної проблеми людства: ми часто робимо щось за шаблонами, нав’язаними суспільством, і навіть не припускаємо можливості власного рішення і власного бачення.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage