Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кілька причин полюбити «Таємний щоденник Адріана Моула»
Random
1. Цю книжку видало улюблене «Видавництво Старого Лева» у серії «Майже дорослі».
 
2. Сам Іан Вайброу, «тато» Малого Вовчика, назвав цю книжку осяянням і величезною подією (майже, як Гаррі Поттер для дітей уже іншої епохи). Я, звісно, посперечалась би щодо порівняння Адріана Моула з Гаррі Поттером (все-таки це дуже різні книжки)… Але тепер я точно знаю, чому смішнючий Малий Вовчик так любить епістолярний і щоденниковий жанри.
 
3. Цей текст написано 1982 року (коли більшість українських читачів Адріана Моула ще навіть не народились), але читається так, наче написаний вчора. І згадки про політику Маргарет Тетчер, весілля принца Чарльза та леді Ді, війну Британії з Аргентиною жодним чином не впливають на сучасне сприйняття, бо…
 
4. Бо книжка ця про «вічні підліткові цінності»: перше кохання, школу, друзів, батьків, пошук себе, шкарпетковий протест (зрештою, не так важливо який, аби протест)… прищі, мутацію голосу, полюції, заміри «дружка», секс (точніше мрії про нього) і тощо-тощо.
 
5. Адріан, як і належить тринадцятилітньому інтелектуалу, постійно щось читає: «Буремний перевал», «Догляд за шкірою», «Походження видів», «Чекаючи на Ґодо», «Тяжкі часи», «Війну і мир», «Злочин і кару», «Гордість і упередження», «Секс. Голі факти», «Пані Боварі», «Ферма тварин»… А часом почитує і сороміцький журнал «Великі та стрибучі», ага. Погодьтесь, підліток, який читає, – це просто бальзам на будь-яку сентиментальну видавничу душу.
 
6. Книжка ця дуже «британська», бо сповнена неперевершеного англійського гумору, що пронизує текст від першої до останньої сторінки. Ось лише два приклади, бо ж, як і належить британським жартам, вони зовсім не буквальні і часом, щоб їх допетрати, треба згадати, що ж було кілька сторінок тому.
 
«А по-моєму, – шлюб це ніяка не в’язниця! Жінок кожен день відпускають і по магазинах, і ще там куди, а багато які і на роботу ходять. Думаю, мама трохи перебільшує»…
 
«Вступив у школі до групи «Добрих самарян». Вони допомагають літнім людям і все таке інше. Зате тепер у понеділок можна буде пропускати математику <…> Ділили пенсіонерів. Мені дістався старий дід Берт Бакстер. Йому вже вісімдесят дев’ять років, і я не певен, чи мені його на довго вистачить».
 
7. Легко та лаконічно у щоденнику показуються насправді серйозні проблеми: «криза стосунків», розлучення батьків, мама-феміністка стала коханкою містера Лукаса, дружина містера Лукаса пішла від нього до іншої жінки, а тато, навіть втративши роботу, крутить шури-мури із матір’ю-одиначкою Дорін Слейтер й Адріану навіть раз довелося бавити синка татової коханки. На щастя, мама повернулася, а пережити усю цю кризу Адріанові допомогли його дівчина Пандора, яка любить, коли на неї кажуть просто «Скриня», підопічний пенсіонер Берт, мудра та виважена бабуся Моул, клопоти з собацюрою, домашні справи та шкільні іспити.
 
Та насправді, щоб бодай познайомитись з Адріаном Моулом (бо ж любов справа непередбачувана), достатньо лише першого пункту з мого суб’єктивного переліку. І здається мені, що знайомитись з Адріаном будуть не лише «майже дорослі», але й цілком уже «точно дорослі», підтверджуючи тенденцію, що понад 50% покупців книжок для підлітків мають 18 і більше років.
 
Джерело: Читомо

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage