Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Інтимно про читання
Random

«Книжка про читання». Здавалося б, що там писати про читання? Сів собі, де зручно, взяв книжку, що до вподоби, та й читай досхочу. Але після прочитання цього дуже популяризаторського дослідження Юстини Соболевської, стає зрозуміло, що насправді процес читання – це своя історія, яка має безліч найрізноманітніших поворотів. Це ціла система взаємопов`язаних явищ. І у всій цій павутині, читач – герой, який стоїть на рівних з книжкою ,– може створювати свою історія, свою ниточку у плетиві читання.

Дійсно, «Книжка про читання» - повноцінне дослідження з силою-силенною фактів, імен, цитат… Юстині Соболевській довелось просидіти не один день в архіві, щоб знайти ті тези та твердження літераторів, письменників світового рівня, які стосуються читання, читача та книги.  Особливо активно оперує авторка іменами польських авторів (які, на жаль, не завжди відомі в українських колах). Але не лякайтеся завчасно, написано все дуже простою і зрозумілою для «звичайних смертних» мовою. А на випадок, якщо вам стане геть незрозуміло, про що йдеться, чи, навпаки, зацікавить глибше зануритися у дослідження, у виданні міститься багато коментарів із детальними тлумаченнями.

Юстина Соболевська  - польська журналістка та письменниця, яка постійно має справу з книгами та літературою; тому в  її авторитетності та досвіді сумніватися не варто. Проте питання може виникнути до того, як адаптувати книгу за польськими реаліями для українського читача? Адже читацька практика кожної країни чи регіону – різна. А над цим потрудилася науковий редактор, фахівець Емілія Огар.  І врешті, книга стала близькою українському читачеві. 

До речі, якщо б відкинути увесь масив «фактажу», який вмістила у книгу Юстина Соболевська та Емілія Огар, можна було б сприйняти книгу як великий дуже особистісний, навіть інтимний, блог. Бо саме тут авторка не лише наводить якісь типові ситуації читання: де читають, з якими справами поєднують читання, як та що читають, говорить про спільне читання із малечею, про закладання улюблених сторінок та інше. Але й ділиться приватними подробицями відносин з книжкою. І тим же манить читача до діалогу:  А де читаєте ви? Яку книгу берете у відпустку? Як ставитесь до написів на берегах книжки? Зізнавайтесь…

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage