Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Хмаролов, кравчиня ДНК чи мореходець під сонячними вітрилами? Обираємо професію майбутнього
Random
Майбутнє людства – таке далеке і близьке водночас – неможливе без розвитку технологій та появи нових незвичайних професій, які нині здаються вигадками наукової фантастики. Це звучить дивовижно, та колись ми зможемо відроджувати біологічні види, що вимерли багато тисяч років тому, вирізати та лагодити геноми, уражені захворюваннями, і навіть винайдемо справжнісінький плащ-невидимку! А головне – навчимося берегти довкілля та жити в гармонії з природою і одне з одним.
 
Як ловець пластику рятуватиме океани від забруднення, а майстриня полярних бурульок – полярні крижані шапки, яким загрожує безслідне зникнення? Як відновлюватимуть давні мармурові статуї й храми, знищені через руйнівну діяльність людини, і чи вдасться хмаролову сповільнити глобальне потепління, поки ще не стало запізно? Усе це можна довідатися з пізнавальної книжки для дітей Софії Россі та Карла Канепи «Ловець пластику та інші професії майбутнього» з ілюстраціями Луки Полі, яка нещодавно побачила світ у «Видавництві Старого Лева» у перекладі з англійської Ксенислави Крапки.
 
Ця захоплива книга-портал-у-майбутнє – про найсучасніші наукові дослідження та відкриття із низки сфер: від фізики до біології, від економіки до екології. Вона запрошує помандрувати туди, що незабаром стане нашою новою реальністю, в основі якої – фізика, біологія, робототехніка і нейронаука, а також познайомить з 18 неймовірними професіями, котрі вже зовсім скоро стануть частиною повсякденного життя та будуть доступні кожному. Про деякі з них розповімо просто зараз!
 
 
 
Архітектор неможливих місць
 
Згідно з даними, зібраними науковцями за останні десятиліття, від 1870 року до сьогодні, світовий рівень моря підвищився в середньому на 20 см, а, за найбільш песимістичними сценаріями, до 2100 року деякі міста, як-от Венеція, можуть опинитися під водою.
 
Зарадити містам та їхнім мешканцям, які, наприклад, опиняться під водою через раптове підвищення рівня моря внаслідок глобального потепління, зможе архітектор неможливих місць – фахівець зі швидкого будівництва міст у найскладніших природних умовах: від арктичного льоду до пустелі Сахара.
 
 
Дослідниця далеких планет
 
Окрім Сонячної системи, у Всесвіті відкрито понад 3000 планетних систем. На цей час вчені досліджують понад 4100 планет, з яких майже 1400 – завбільшки, як Нептун, понад 1300 – величезні газоподібні планети такі, як Юпітер, майже 1300 – Суперземлі, тобто деякі з них більші від Землі удесятеро, і приблизно 160 планет – завбільшки, як Земля.
 
Відкривати та досліджувати незнані світи, у яких згодом зможуть оселитися люди, буде дослідниця далеких планет: щоб уникнути зайвих фізичних рухів під час космічної подорожі, вона та її колеги заморожуватимуть власні тіла на спеціальних кріогенних ліжках, виходячи зі стану сну просто перед прибуттям на нову планету.
 
Шеф-кухар із мікроскопом
 
Хто сказав, що куховарство – це не наукова справа? Просто уявіть, як ми заміняємо каструлі пробірками, черпаки – піпетками, а духовки – аламбіками, щоб приготувати тисячу страв з екзотичними смаками, як-от «М’ясо без м’яса», котре смакує достоту як м’ясо, проте виготовляється з картоплі та сої.
 
Змішувати білки, жири та вуглеводи у своїй кухонній лабораторії буде шеф-кухар із мікроскопом – фахівець, який поєднуватиме мистецтво створення кулінарних рецептів із біохімічними знаннями про продукти харчування.
 
Фермерка, яка вирощує їжу без води
 
Через глобальне потепління й знеліснення періоди засухи у багатьох частинах планети довшають та стають інтенсивнішими, а місцевості, які ще кілька років тому майже не знали впливу цього явища, уже починають потерпати від його наслідків.
 
У майбутньому фрукти та овочі вирощуватимуть без саджання в землю і поливання. Цим займатиметься фермерка, яка вирощує їжу без води, розпилюючи потрібні рослинам речовини безпосередньо на коріння, за допомогою простих пляшечок із розпилювачем.
 
 
Клонувальник вимерлих видів
 
Багато експертів стверджує, що ми – на початку шостого масового вимирання, під час якого на нашій планеті може зникнути близько 75% видів живих істот, а саме 52000 видів тварин.
 
Клонувати чи ні вимерлі тварини – складне рішення, адже робити це слід лише у разі крайньої потреби. Що важливо – види, які випускатиме в природу клонувальник вимерлих видів, повинні бути точнісінько такими самими, як вимерлі, тобто не мати жодних модифікацій.
 
А далі вже люди повинні захищати й оберігати те, що мають. Адже зупинити процес вимирання можливо, та для цього всі ми повинні докласти неабияких зусиль!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage