Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Гімн справедливості
Random
«Карлик Ніс» - одна із найвідоміших казок німецького класика літератури Вільгельма Гауфа. Історія, де вигадка переплітається з реальністю, радість зі смутком, а під покровом казки ховається чимало проблем як ХІХ століття, так і сьогодення.
 
Якоб – вродливий хлопчина, втілення ідеального сина для батьків: він працьовитий, турботливий, вмілий майстер на свої дванадцять років. І ось одного дня, допомагаючи матері на базарі, втрапив у халепу. Зла відьма зачарувала його, і тепер він опиняється знову вдома, але уже дорослим карликом з огидною зовнішністю. Рідня не впізнає його, суспільство висміює. Здавалося б, життя закінчилось… Але відьма дала Якобу талант – він став знаним кухарем при дворі герцога, а вірною подругою для нього стала зачарована дівчина-гусиня Мімі.
 
«Карлик Ніс» - це не звичайна казка. Це гімн справедливості, це перемога внутрішньої краси над зовнішньою личиною, торжество таланту над судженнями оточуючих. На прикладі Якоба Вільгельм Гауф показав, що навіть огидний образ не зможе відібрати доброго серця та ніжної душі. Як і колись, зараз теж «зустрічають по одежі», тож сміх мешканців містечка в Німеччині над карликом, насправді є сміхом над собою, своєю злістю та нечестивістю.
 
Велике значення Вільгельм Гауф відвів батьківсько-синівським відносинам, вихованню. Якоб з дитинства допомагав батькам та іншим мешканцям околиці. Але коли він повернувся у рідну хатину у вигляді карлика, батьки прогнали його, що зневірило хлопця. Але попри все, перша думка Якоба завжди була з батьком та матір’ю.
 
Не оминув автор і проблеми соціальної нерівності. У той час, коли герцог і князь змагаються у смакуванні різних страв, викидають харчі та проклинають кухарів за найменші погрішності, простий люд повинен важко трудитися, щоб заробити собі на їжу.
 
«Карлик Ніс» у версії Старого Лева став високохужнім виданням. Шрифтове оформлення, ілюстрації Ростислава Попського відповідають атмосфері середньовіччя та ніби повертають в епоху, коли зародилася казка.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage