Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Читання змінює мозок, - вчені
Random
Вчені довели, що читання робить нас розумнішими та розвиває здатність до емпатії. Інше нещодавнє дослідження показало: коли людина вчиться читати в дорослому віці, в її головному мозку відбувається значно більше змін, ніж припускали раніше. Нові результати можуть стати кроком до кращого розуміння того, як ми сприймаємо інформацію та як працює наш мозок загалом, а також допомогти у лікуванні дислексії.
 
 
Вважалося, що при читанні активізується кора головного мозку - зовнішній шар нервової тканини мозку. Проте, за результатами дослідження, опублікованого в журналі «Science Advances», зміни торкаються і глибших частин мозку.
 
«Для того, щоб навчитися читати, у мозку має відбутися певний процес переробки», - сказав Фольк Гуеттіґ, один з дослідників з Інституту людського пізнання та вивчення мозку Макса Планка. Щоб вивчити цей процес, вчені відібрали учасників з Індії, де високий рівень бідності обмежує доступ до освіти, особливо дівчатам та жінкам, і безграмотність охоплює близько 63% населення. Більшість учасників були жінками у віці 30 років, які не могли прочитати жодного слова.
 
На них чекав шестимісячний освітній курс  – від вивчення основної групи слів до базової граматики.  Протягом першого місяця учасники вчилися читати і писати 46 основних символів Деванаґарі*. Освоївши окремі склади, їх словниковий запас налічував приблизно 200 слів. Під час другого місяця учасники навчилися читати і писати прості речення, третього – освоїли слова з трьох складів.  У другій половині програми вони вивчили деякі основні правила граматики. «Наприклад, дізналися про відмінності між іменниками, займенниками, дієсловами, прислівниками та прикметниками, а також про часи та роди», - зазначив Гуеттіґ. За півроку учасники, які не вміли читати взагалі, досягли рівня читання першого класу.
 
Усі вони пройшли функціональну магнітно-резонансну томографію - сканування мозку - до і після навчання. Коли вчені проаналізували отримані результати після дослідження, чекаючи побачити зміни у корі, вони були вражені, виявивши, що у мозку відбулися значно глибші структурні зміни. «Ми помітили, що процес навчання веде до реорганізації, яка торкається глибоких структур в таламусі та стовбурі головного мозку», - розповів дослідник.
 
Ці глибокі структури мозку допомагають відбирати важливу інформацію з того потоку даних, які ми отримуємо із зовнішнього світу. Дослідження також показало, що мозок більш адаптований до сприйняття, ніж це вважали раніше. «Мозок дорослих надзвичайно гнучкий, щоб адаптуватися до нових викликів»,  - зазначив вчений. За словами Гуеттіґа, результати можуть допомогти з`ясувати причину дислексії, яку дослідники вже давно приписали дисфункціям таламуса.
 
Деванаґарі* - складове письмо багатьох сучасних індійських мов.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage