Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чи запам’ятовують діти образи?
Random
Часто батьки не можуть втримати рівновагу та бути спокійними, особливо коли поруч бешкетує невгамовний малюк. Починаються крики, сварки… Як діти запам’ятовують усі батьківські «вибухи агресії» розповіла сімейний та дитячий психолог Дарія Селіванова.
 
Як часто ви кричите на дитину?
 
Усі ми різні, і діти – теж. Але, так чи інакше, навіть якщо малюк не запам’ятає конкретну кризову ситуацію, на підсвідомому рівні він пам’ятатиме про те, що матуся чи татусь образили його. Згодом це може привести до замкнутості та лякливості дитини.
 
Звісно, якщо конфліктні ситуації з малюком становлять якихось 3-5% відносно 95% любові та радості – це не так критично. Але коли роздратування сягає 50% спілкування з дитиною, тоді варто замислитись, чому ви так різко та агресивно реагуєте на малюка.
 
Образили – попросіть пробачення
 
Коли мова йде про конфлікти чи сварки, вік не має значення. Якщо ви не змогли стримати свою агресію, найкращий варіант загладити провину – попросити вибачення. Скажіть дитині, що вам справді шкода. Малюку важливі не стільки слова, скільки емоції.
 
Будьте чесні з собою
 
Погодьтеся, що коли ви дуже дратуєтесь через вчинки дитини, не можете заспокоїтись, то справа саме у вас. Адже усі діти капризні, надмірно активні, не завжди можуть впоратися відразу із певними завданнями, але не усі батьки різко на це реагують.
 
Спершу розберіться із своїми почуттями, з’ясуйте, що саме вас так дратує і чим можна цьому зарадити. Далі поговоріть з малюком: скажіть йому «я злюсь, бо…», «мене це дратує тому, що..» абощо. Врешті, не завжди дії дитини на стільки трагічні, як ми це уявляємо. А відносини з малюком надзвичайно важливі попри будь-які негаразди.
 
Тетяна Корякіна
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage