Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Чи можна навчити співпереживати? Що важливо знати про дитячу емпатію
Random
Емпатію вважають одним з найважливіших компонентів соціального інтелекту, і багато вчених стверджують, що вона є основою моралі. Тож не дивно, що ця людська здатність викликає інтерес у науковців. Кілька думок доктора філософії Гвен Девар про те, у якому віці формується здатність до співпереживання та якими є її наслідки у житті дітей.
 
Parenting science, фото - Sam Hood, 1935 р. 
 
Коли виникає емпатія?
 
Чимало вчених ідентифікують поняття емпатії по-різному, проте загальне значення поєднує у собі здатність людини уявляти або відчувати думки та почуття іншої особистості. Та коли ж з`являється ця можливість поділяти почуття інших? Деякі з навичок, які окремі дослідники приписують емпатії, розвиваються у дітей після 4-5-річного віку. Проте малята можуть відчувати біль інших ще з пелюшок. Так, часто новонароджені стають стурбованими, коли чують плач інших немовлят. Вони приділяють багато уваги емоційним сигналам людей, що їх оточують. А до 12 місяців деякі з малюків намагаються заспокоїти тих, хто здається їм засмученим та схвильованим. 
 
Чи є зв'язок між знущанням та співпереживанням?
 
Так, – переконана Гвен Девар. Під час досліджень діти, які у житті залякують інших, демонструють значно слабкіші результати емпатичної реакції. Вони також більш схильні до думки, що «деякі діти заслуговують на те, аби з ними поводились, як з тваринами». Часто у підлітків цькування інших може бути ознакою антисоціальних розладів особистості – психіатричний стан, що характеризується відсутністю співпереживання. Чи означає це, що всі хулігани менше здатні до емпатії? Не обов'язково. Деякі насправді дуже добре «зчитують» інших людей, і ця навичка робить  їх особливо ефективними у маніпуляції та приниженні інших.
 
Чи можна навчитися співпереживати?
 
Багато людей хочуть знати відповідь на таке питання. На жаль, мало досліджень було проведено у цьому напрямку. Проте Гвен Девар вважає, що ця здатність формується під час виховання й зростання дитини, що може як розвинути емпатію, так і сповільнити темпи цього розвитку. Наприклад, є дані, що відеоігри впливають на нашу готовність допомагати іншим. Насильство у відеоіграх робить людей менш чутливими та створює меншу імовірність того, що вони допоможуть іншим у біді. Натомість «соціальні» відеоігри, у яких гравців винагороджують за допомогу іншим, сприяють таким проявам доброти й у реальному житті.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage