Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мясоєдов Денис
Чи міцний ваш зв`язок з Ангелом-охоронцем?
Random
Дорота Тераковська – відома польська письменниця, з якою український читач вже познайомився на сторінках її іншої книги «Дочка Чарівниць».
 
Роман «Там, де падають Ангели» – це історія про вічну боротьбу добра і зла. У ньому йдеться про п’ятирічну дівчинку Еву, яка одного разу побачила дивних птахів. Вони кружляли легко, ніби танцюючи у небесному просторі, виблискували золотом на своїх великих крилах у сонячному промінні. У цих птахах було щось дивне, що викликало в дитини зацікавлення, тепло й довіру. Вона впізнала в них Ангелів. Сотні Ангелів летіли в небі.
 
Ева розказала про побачене своїй матері, яка тоді закінчувала ліпити скульптуру і була настільки захоплена процесом творчості, що лише засмутилась, від того, що дочка заважає їй працювати. Тому мати відмахнулась, дозволивши дитині піти подивитись на невідомих птахів. Насправді Ангели були різними та летіли тривожно: Біло-золоті з пухнастими крилами та не менш вродливі у грізній красі – Чорні. Між ними відбувалась сутичка. Дівчинка побігла за Ангелами в ліс, куди ті ринули. Там вона побачила, як Чорний Ангел наздогнав Білого та наніс йому глибокі рани, вирвавши пір’я з крил. Ангел впав на землю. Ева, дивлячись вгору, не помітила перед собою вовчу яму, впала в неї та втратила свідомість. Білий Ангел – який постраждав у цьому двобої, це – Аве, її Ангел-охоронець, а чорний – його злий брат-близнюк – Веа, який може перетворюватися на різних істот, але найчастіше являється в образі чорного птаха. Щоразу, коли Веа сидів на гілці дерева за вікном будинку, з Евою відбувались різні прикрі речі. Без крил Аве щодня втрачав свою силу, тому все більше капосних ситуацій траплялося з дівчиною. Коли головній героїні виповнилось тринадцять років, в неї діагностували лейкемію. Оскільки Ангел-охоронець вже не міг захищати її, єдина надія на порятунок – це допомогти Аве повернути його силу. Для цього Ева має зробити три вчинки, настільки важкі, що навіть в Ангелів виникають з ними труднощі.
 
Письменниця підкреслює, що у кожної людини є світла і темна сторона, зовсім як і в Ангелів. Ця протилежність водночас є доповненням, продовженням та зрештою єдиним гармонійним цілим.
 
Дорота Тераковська аргументує необхідність присутності віри у нашому житті, адже розум, який так високо цінується сучасними людьми, не може пояснити всього, що з нами відбувається. Прикладом є батьки Еви, які завжди керуються розумом. Тільки неминуча трагедія та відчуття безпорадності змінюють їхні погляди та розплющують очі на духовні цінності.
 
Ще одна тема, яку розкриває авторка: чи може людина без страждання повною мірою відчути щастя. Страждання вчать чуйності до долі іншої людини, дозволяє побачити цінність життя та його світлі сторони. Необхідністьпошуку Ангела-охоронця, щоб задовольнити бажання хворої дитини, призводять до глибоких змін у світогляді всіх героїв. Якби не страждання, спричинені страхом за життя доньки, батьки не мали б сміливості чи мотивації звернутися до віри, природи та метафізики. Щастя можливе лише в гармонії з природою та її вічними законами – цей постулат відіграє величезну роль у книгах Дороти Тераковської.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage