Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія
Бути донькою Інґмара Берґмана
Random
Усі ми знаємо Інґмара Берґмана як геніального режисера, сценариста та письменника. Його ім’я вписане великими літерами в історію авторського кіно. А у «Видавництві Старого Лева» видали його книги «Довірливі розмови», «Недільне дитя» та «Laterna Magica». Відомо, що Інґмар Берґман мав дев’ятьох дітей, п’ятьох дружин та одну коханку. Але яким батьком був Інґмар Берґман? Як він жив в ті короткі проміжки часу між перебуванням за письменницьким столом та залаштунками театру і кіно? На ці запитання відповідає нова книга Лінн Ульман «Бентежні».
  
«Бентежні» — книга спогадів, власних переживань та думок наймолодшої доньки Інґмара Берґмана. Лінн Ульман народилась поза шлюбом. Її матір’ю була Лів Ульман, натхненниця та коханка відомого режисера.
 
Чому 
«Бентежні»?
 
Назва книги чудово розкриває її зміст, адже це не просто збірник спогадів про відомого батька. Це ціла мандрівка маленької дівчинки від народження та до смерті. Коли народилася Лінн Ульман, Інґмару Берґману було 48, а це зовсім різні покоління, ціле провалля в спілкуванні батька та дитини. Бентежною була Лів, адже після народження доньки, вони з Інґмаром розійшлись. Бентежними були люди, які дивувались з незаконності їхнього союзу та появи на світ Лінн. Бентежною, врешті-решт, була сама Лінн Ульман: вона відшукувала способи порозумітись зі своїм батьком.
 
Про які способи порозумітись йде мова у «Бентежних»?
 
Ще змалку Лінн Ульман щоліта приїздила на острів Форьо, де Інґмар Берґман мав власний будинок. Це був час, відведений для спілкування доньки та батька, яке відбувалось у чітко визначений час. Так, Інґмар Берґман любив порядок та пунктуальність, що чудово описано в книзі. Що ж, попри велику різницю у віці, батько Лінн Ульман був невід’ємною частиною її життя на всіх його етапах. Цікаво те, що основою книжки мали бути записані діалоги з Інґмаром Берґманом незавдовго до його смерті. Про це розповідає Лінн Ульман вже посередині книги, а також пояснює, чому вони все ж не стали основою тексту.
 
А що в основі?
 
Роздуми та спогади Лінн Ульман. Це не біографія Інґмара Берґмана, бо її прочитати можна й так в Інтернеті. Це скоріше замальовки діалогів з відомим режисером, описи його побуту, спогади про дитинство Лінн Ульман. У «Бентежних» вдало поєднано життя авторки та її стосунки з батьком. А те, якими вони насправді були і наскільки хорошим батьком був Інґмар Берґман, варто дізнатись особисто.
 
 
 
Окрім того, особливої уваги вартують поради Інґмара Берґмана, які зафіксувала його донька. Наприклад: «Емоційним вибухам не місце на робочому місці; якщо дозволиш люті взяти гору, метатимеш громи й блискавиці, змарнуєш цінний час, зруйнуєш себе й справу, а потім ще й доведеться усіх обдзвонювати та просити вибачення». А Лів Ульман вчила доньку бути сильною та непідкореною: «не можна допустити, щоб тебе водили за носа й узяли над тобою гору».
 
Кому варто читати «Бентежних»?
 
Насамперед вона вартує уваги поціновувачів кінематографу та творчості Інґмара Берґмана. Завжди цікаво зазирнути у закулісся людини, яка творила шедеври. Але, якщо ви не бачили його робіт та не цікавитесь кінематографом, то це чудова нагода почати знайомство з Інґмаром Берґманом майже що особисто. Адже вас познайомить між собою його донька, нехай лише на сторінках книги «Бентежні».
 
А наостанок ми обрали для вас кілька фільмів Інґмара Берґмана, на які варто звернути увагу. Їх можна подивитись до прочитання книги або ж опісля:
 
 
– «Сунична галявина» (1957 рік)
– «Сцени з подружнього життя» (1973 рік)
– «Осіння соната» (1978 рік)
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage