Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Безкінечна історія, або Одіссея під прапором Букового лісу
Random
Міра Київська, Букмоль
 
Боже, які вони були щасливі. У них було багато різного щастя, тому вони знали, як воно виглядає.
Щастя — це коли дуже цікаво. А тепер було неймовірно цікаво.
 
Вже традиційно, поява нової книжки про мешканців Букового лісу — хороша новина для шанувальників якісної дитячої літератури (тобто нас із вами). Майже рік тому ми розповідали про посібник для хороших батьків і юних детективів — «Куди зникло море», сьогодні — про третю частину «кротячої епопеї» Мар’яни Прохасько та Тараса Прохаська, яка має назву «Як зрозуміти козу» і, як і попередні дві книжки, дарує дітям та дорослим нагоду не лише насолодитися приємним чтивом, але й отримати відповіді на неоднозначні філософські питання.
 
Медитативність тексту, багатство мови, глибина думки, оригінальність ілюстрацій — в останній книжці Мар’яни Прохасько та Тараса Прохаська маємо усе те, за що історії про кротячу родину полюбили в Україні й за її межами. Щойно розгорнувши книжку, читач потрапляє (чи то пак повертається) до світу, в якому вміють радіти, любити й отримувати задоволення від життя. Світу, для якого властиві гармонія співіснування з природою, теплі стосунки і майже маркесівська єдність поколінь. Світу ідеального та водночас не рафінованого й утопічного, а абсолютно досяжного. Адже майже на кожній сторінці книжки можна знайти мудрі й прості поради на щодень як для дітей, так і для батьків. Звісно, не багатьом пощастить отримати у подарунок від Миколая справжню яхту й самостійно відправитися на ній у подорож незвіданими просторами, але, чим, як не метафоричною Одісеєю, можна назвати процес пізнання світу й справжнє дорослішання?
 
«У кожній подорожі є трохи ризику, — зауважила мама-кріт, — але дітям треба пізнавати світ.
Це ж так цікаво — вилізти з нори, переправитися через Ріку, полетіти за Гори, на Виноградники,
наприклад, побачити інший краєвид, перенестися в іншу культуру…
До речі, — звернулася мама до дітей, — я вам придумала чудесну назву! Ви знаєте, що на морі
усі говорять грецькою мовою? І ви туди потрапите кораблем. Тобто він вас туди перенесе,
а по-грецьки перенесення буде «метафора».
Море було спокійне, гладке і виблискувало на сонці.
«Нічого цікавого», — подумала Ержіка і повернулася до читання.
Їй завжди було замало того, що відбувалося насправді. Тому вона любила читати.
 
В останній частині трилогії затишний світ Букового лісу розширюється, а головні герої відкривають для себе невідомі раніше емоції та переживання, зіштовхуються з новими проблемами й знайомляться з абсолютно іншою культурою. Історія починається взимку, з дня Святого Миколая, на яке Загата отримує в подарунок «вмерзлий у лід і трохи похилений, білий від інію, з височенною щоглою» корабель.  Не летючий, як вона просила (а з цим не так легко змиритися), проте справжній і цілком придатний для подорожі. Протягом усієї весни діти готуються до мандрів, пізнають тонкощі корабельної справи, а потім «після обійм, поцілунків і благословень» вирушають в Одіссею. Романтичну, метафоричну, філософську, повчальну і разом з тим дотепну, гастрономічну й достатньо реалістичну: з суперечками через їжу, сварками, смутком, нудьгою, морською хитавкою й іншими неприємностями, які чатують на дітей у морі та на суші.
 
Іноді острівне життя навівало смуток.
Коли, наприклад, хотілося розповісти Агаті про Буковий ліс і не вистачало слів.
Коли не було куди сховатися від пекучого сонця і дуже бракувало лісової прохолоди.
Коли дітям снилися мама, тато, брати, Їжак, а вранці виявлялося, що це був лише сон.
 
 Після насиченого подіями та досвідами плавання «Метафора» нарешті зупиняється біля грецького острова. Цілком очікувано, як для Одіссеї, але саме на абсолютно незнайомому березі — у компанії Агати, Сократа, Афродити, Каліпсо й інших доброзичливих кіз — мандрівники навчаться розуміти інших і самих себе. І, хоча відповідь на «головне» питання книжки стане відомою, подорож мешканців Буквого лісу не закінчиться. Та й чи може вона взагалі закінчуватися?.. Утім, відповіді на це питання у кожного будуть свої. І їх, як і літературних інтертекстів, філософії і цікавих деталей, з кожним новим прочитанням більшатиме. Тож читачам не залишиться нічого іншого, як із задоволенням перечитувати книжку (або ж і усю трилогію), дивуватися майстерності авторів і вчитися разом з героями бути щасливими.
— А якщо море не має кінця? — засумнівалася Жужіка.
— Ну, то не допливемо до кінця, — сказала Загата.
— І що тоді? Будемо все життя плисти? — не відступала Жужіка.
— Я не проти, — сказав Буря.
— Хоча би побачимо безконечність, — уявила собі Муркавка, — і я її намалюю.
— Слухайте, — підсумувала Загата, — коли ми почали плисти по ріці, то також не бачили її кінця і не знали, що буде далі. А тепер ми тут, на морі…
— І так само не знаємо, що буде далі, — Мартіна взялася спихати шляпку у воду.
 
Наостанок, зізнаємося, що з-поміж усіх трилогій сучасного українського дитліту (а їх не так багато, як хотілося б) кротяча епопея стала для нас найулюбленішою. Ілюстрації, що ідеально пасують до вишуканого і в певному сенсі затишного тексту, літературна естетичність, довершеність образів, відсутність стереотипів і багатовимірність вигаданого світу… книжка, безумовно, заслуговує на неодноразове прочитання  і отримує від нас 5 мольок.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage