Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Антон і мистецтво балансування
Random
Перед вами смішна і чесна підліткова книжка «Антон та інші нещастя», яка розповідає про те, що тримати баланс важливе не лише тоді, коли йдеш назустріч другові по дошці, прокладеній між деревами над землею, а й тоді, коли вибудовуєш стосунки – з однокласниками, з приятелями, з власними дітьми. У ній йдеться про дружбу, закоханість і любов і як по-різному вони можуть виражатися. Але взагалі це історія про Антона.
 
Антону дванадцять і він почувається ходячим нещастям. По-перше, вуха –відстовбурчені і некрасиві. По-друге, зріст – найменший у класі. По-третє, певна побутова занедбаність (бо тато-одинак не має ресурсу вчасно прати речі, прибирати в квартирі й готувати перекуски до школи), через що хлопець втрапляє в не дуже приємні ситуації. І по-четверте (але насправді таки по-перше), Антон дізнається від батька, що не був запланованою дитиною, а з’явився на світ внаслідок «проколу у гумі».
 
Але не все так погано: на противагу цьому у героя книжки є і цілий ряд «щасть», головна з яких – бойова подруга Іне. Вона знаходить дуже ефективний спосіб заткнути роти шкільним задиракам, які дражнять Антона, а ще віддано допомагає «вирівняти татову вісь» – знайти йому кохану.

Зрештою, це стає їхньою головною й вельми непростою місією, адже Антонового тата, попри всі його плюси, важко назвати чоловіком, привабливим для жінок. Керуючись порадами з жіночих журналів і життєвими мудрощами старої сусідки-одиначки, діючи в умовах таємничості і конспірації, Антон та Іне запускають цілу низку непорозумінь і курйозних подій, через що всім героям час від часу буде трохи незручно, але читачам – дуже смішно.
 
Крім того, Антон допомагатиме Іне з порадами для її кузини, батьки якої перестали демонструвати свої почуття одне одному, і лише згодом зрозуміє, чому ситуація з кузиною була такою важливою для самої Іне. Далі не розповідатиму, аби не спойлерити, але додам, що з втіленням цих порад пов’язана найепічніша і найсмішніша сцена цієї книжки.
 
Але якщо ви гадаєте, що «Антон та його нещастя» – це просто кумедна історія про дітей, які намагаються вирішити дорослі проблеми і що з цього виходить, то мушу вас запевнити: найважливіші речі ховаються трохи глибше. Бо ця книжка також про батьківську любов і про те, як по-різному вона проявляється на прикладі сімейних стосунків Антона, Іне та ще одного їхнього друга – Уле. Останній, мабуть, почувається найщасливішим: у його домі завжди пахне смачною випічкою, тут раді його друзям, а батьки, виїхавши на пікнік, сидять на пледі, тримаючись за руки. У цій сім’ї всі люблять одне одного.
 
 
Про те, що її люблять і підтримують, Іне дізнається щодня з підбадьорливих і мотивуючих записочок, які знаходить серед овочів і фруктів у своєму ланчбоксі. Мама намагається проявити свою любов до доньки, тож підбирає лише «здорову іжу» й пише ці послання. Втім, Іне з більшою охотою частується булочками з кориці Уле й нарікає на прохолодну атмосферу в домі, яку не зігрівають навіть милі записочки.
 
Батько Антона насправді дуже любить сина і піклується про нього. Попри те, що часто говорить зайві речі, які дітям взагалі не варто чути, наприклад, як син з’явився на світ, чи як жив би з коханою жінкою десь у лісі і в’язав триметрові шарфи, якби не мав сина, Антон повертає свою любов і турботу йому у стократ.
 
До теми: купити книжку «Антон та інші нещастя»
«Антон та інші нещастя» озвучує й інші важливі, надто ж для українського читача, речі. Наприклад, як просто й чесно говорити про народження дітей, контрацепцію та інші «незручні» теми. Можливо, це не всім і не завжди вдається, однак авторка налаштовує і своїх героїв, і читачів на тон чесної, відвертої розмови.
 
У тексті Ґюдрун Скреттінґ герої постійно балансують між дружбою і коханням, між прагненням зробити батьків щасливими і небажанням втрачати прості спільні речі, які у них є (хай навіть ці речі – вечеря піцою просто з коробки). Іноді вони бувають на межі провалу, але зрештою утримують рівновагу й зберігають усе найцінніше. Дрібні «нещастя», які псують життя, нікуди не зникають, але їх заступають значно важливіші і яскравіші щасливі моменти.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage