Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Марчак Наталія
«Аліса не вміє плавати»: нагадування батькам та підтримка дітям
Random
Ще у дитинстві наші внутрішні особливості виповзали назовні, щоб проявитись характером. Діти бувають максимально різними, та сьогодні поговоримо про восьмирічну Алісу, ту саму інтровертку, яка боялась сцени й постійно розмірковувала про життя.
 
Нову історію Аліси авторка Турюн Ліан розпочинає з початку літніх канікул, коли офіційно найкращий друг Івар полетів до Греції, а сім’я самої Аліси готується до тритижневого відпочинку на дачі. Спочатку хотілось сказати: «Та я ж про таке мріяла, що їй не подобається?!», однак пізніше старе мислення руйнується і ви починаєте відчувати все те ж, що і маленька Аліса. Кожна її думка уві сні, за сніданком, в авто чи на прогулянці детально описана. Ще зовсім юні читачі зможуть повністю перейнятись проблемами книжкової подружки, відчути її хвилювання та на мить впізнати у ній себе. Бо ж чи не кожному здавалось, що дорослі живуть неправильно, вони обманюють і нічого не розуміють, що у воді живе купа диких звірів, а сама ти — причина поганого настрою всієї сім’ї. Типові дитячі переживання, про які так часто забувають дорослі, детально описані в історії Аліси.
 
Коли тобі лише вісім, то світ змінюється щосекунди. В такий час особливо важливо вміти бути гнучкою, мудрою дівчинкою та швидко приймати рішення (не завжди ті, які першими спадають на думку). Наприклад, просто втекти від своєї сім’ї посеред широкої траси не вдасться, бо згодом тебе все одно знайдуть; не вдасться також випросити у мами ще одне шоколадно-абрикосове печивко, бо мама не змінює своїх рішень. І читаючи цю історію, будучи дорослою, думаєш про абсурд, і внутрішній голос каже: «Ну, хіба ж це проблема? Нащо цього страждання? Просто навчись плавати!», але згодом згадуєш власне дитинство й розумієш, що саме такої історії про таку ж інтровертну й кумедну Алісу тобі не вистачало на книжковій полиці.
 
Книги про Алісу Андерсен створені для дітей 6-9 років. Згадайте себе в цьому віці, коли ви на межі дитячих ілюзій та дорослої реальності, коли хочеться просто зрозуміти світ і щоб хтось пояснив: ти — класна, з тобою все добре і це нормально, що ти боїшся плавати, говорити з незнайомими людьми, водоростей чи просто диких тварин.
 
Багато дітей намагається впоратись наодинці зі своїми страхами, про які батьки можуть навіть не здогадуватись, і такі книги — саме для того, щоб дитина вчилась довіряти рідним та не боялась пізнавати світ.
 
А ще дуже часто діти в такому віці багато чого приховують та відмовляються вести діалог, тож Аліса Андерсен може стати справжнім провідником, ниткою зв’язку між дитиною та іншими членами її сім’ї. А найкраще ця нитка спрацює, коли процес читання буде спільним та супроводжуватиметься емоційними обговореннями.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage