Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Абетка грошей для дітей
Random
Щастя не в грошах. І навіть не у їхній кількості, як люблять жартувати. Німецький письменник і бізнесмен, фінансовий консультант №1 в Європі Бодо Шефер вважає, що щастя радше в тому, аби вміти грішми правильно розпоряджатися.
 
І тому він навчає юних читачів основам фінансової грамотності у книжці «Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей» та в її продовженні «Кіра й таємниця бублика». Можемо читати ці справді класні книжки завдяки перекладачу Наталії Іваничук.
 
За сюжетом пес Мані, якого знайшла пораненим і виходила дванадцятирічна дівчинка Кіра, виявився незвичайним. Білий лабрадор уміє… розмовляти. І не про будь-що, а вчить дівчинку, як поводитися з грішми і як їх можна заробити. Наприклад, Мані навчив Кіру, що не варто розпорошуватися, витрачаючись на будь-яку миттєву забаганку, а слід вибрати найважливіші цілі і намагатися їх втілити, заощаджуючи кошти саме на них.
 
Отож, насамперед дівчинка навчається ощадливості, стриманості й цілеспрямованості, які необхідні кожному, хто хоче досягти успіху, і не тільки фінансового. Щойно Кіра втямила, що гроші можна не тільки витрачати, а й слід накопичувати та вкладати, аби вони давали прибуток, як фінанси буквально потекли до неї ріками))) Вона навіть допомогла вирішити частину економічних проблем власним батькам.
 
Отож у першій книжці Бодо Шефер цікаво й зрозуміло розповідає про способи заробітку, доступні дітям і підліткам, наголошуючи, що робота, яку виконуємо, має подобатися, і найкраще заробляти, зайнявши певну нішу. Наприклад, Кіра дуже любить собак, отож пропонує сусідам вигулювати і їхніх чотирилапих улюбленців. А її кузен Марсель вдало використовує ранкову розманіженість жильців свого району і розвозить їм із пекарні свіжі булочки.
 
Далі – вищий пілотаж ))) Кіра та її друзі навіть створюють особисті рахунки в банку, вчаться заробляти на біржі, вкладаючи в акції. Кіра також читає лекції школярам, навчаючи їх тому, що зуміла й вона, ще й пише книжку про свої успіхи.
 
Якоїсь миті, відірвавшись від читання, я подумала: добре, але усе про гроші та збагачення, а де ж духовні запити й пошуки, характерні для підлітків? Де моральні настанови? Адже «стати багатим», напевне, не тотожне до «стати милосердним, людяним, добрим і тактовним?».
 
Однак саме про це Бодо Шефер розповідає у другій книжці, в якій Кіра вирушає до омріяної Каліфорнії. На неї чекає чимало пригод, у тому числі дещо містичних, а подекуди й небезпечних. Дівчинка вчиться шанувати старших, не відгукуватися про людей погано, не осуджувати, не боятися на шляху до своєї мети, вчиться милосердю і діяльному співчуттю.
 
Фінансових уроків у другій книжці практично немає. Зате є моральні. Автор нагадує, що «мати» не тотожне «бути». Що крім матеріальних потреб, є духовне осердя, яке людина повинна плекати, виробляючи характер. І те, що ми маємо, не може замінити те, якими ми є. Думаю, мусимо нагадувати про це повсякчас і дітям, і навіть самим собі.
 
Прочитавши книжку про Кіру, моя дев’ятирічна донька Вікторія відразу ж, як і героїня, завела собі «касетки бажань» – великі конверти-скарбнички. В один, як і Кіра, вона вирішила складати на ноутбук, в інший – на песика, йоркширтер’єра. А бажання заробляти, до речі, в доньки виникло ще торік на початку 4-го класу. Вже до прочитання книжки, вона носилась зі своїми бізнес-ідеями, а я зауважувала, що наразі її найбільша робота – вчитися. Що це, так би мовити, довготривалі інвестиції.
 
«Але ж я теж хочу заробляти» – впиралась Вітуся. «Ти можеш це зробити, гарно навчаючись», – доводила я. І аби не пускати слова на вітер, пообіцяла доні, що за кожну «дванадцятку» платитиму їй по десять гривень. Нещодавно Вітуся, задоволено усміхаючись, сховала до своєї скарбнички чергову кругленьку суму, зароблену на «дванадцятках». Мені залишається тільки радіти, до того ж – із двох причин.
 
Перша – дитина гарно вчиться. Друга – як же добре, що я пообіцяла платити лише за «дванадцятки» Бо якби ще пообіцяла за «одинадцятки» та «десятки» – плакала моя зарплата. До речі, донька так і не покинула думки відкрити сімейну піцерію або заробити ще в якийсь творчий спосіб: хендмейд-листівками, конвертами чи саморобними карамельками.Також Вітуся періодично розпродує серед домашніх шанувальників свої прикольні малюнки і квитки на власні фортепіанні концерти. А ваші діти мають пречудові бізнес-плани? Отож бо, готуйте гаманці!
 
Наталка Малетич
 
Джерело: Mam.ua

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage