Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ткаченко Альбіна
7 звичок, що навчать піклуватися про мозок, серце і душу
Random
Як відпочивається, читачі? Усі намагаються кудись поїхати, побачити щось нове або навпаки зазирнути у приємне й рідне. Літо – яскраве, сповнене вражень та усього нового чи просто іншого, та є місця, які хочеться відвідати в будь-яку пору, за будь-якої погоди. Такою є моя рідна Полтава, де я можу відпочити, провести час з друзями і, звісно, насолодитися доброю книжкою. Про одну з них я вам і розповім.
 
 
 
«7 звичок високоефективних підлітків» ставить запитання і влаштовує «мозковий штурм», спонукає мислити по-іншому, навіть креативити заради себе самого, запрошує  до співпраці та кличе до самостійних дій і рішень. Недарма «7 звичок високоефективних підлітків. Путівник підлітка до успіху» Шона Кові називається саме путівником. Це не збірка розповідей чи статей, не настанови, лекції чи прохання, а суперінструкція для підлітка, який хоче бути  класним, самостійним, успішним, життєрадісним і хоча б трохи дорослим. Щоправда, після прочитання книжки, заповнення всіх  запропонованих анкет, планувань, уривків щоденників, відповідей на питання та вирішення дилемних завдань на «або-або», розумієш, що шлях еволюції тривалий і непростий. Усвідомлюєш також, що варто спробувати пройти шляхом з путівника Шона Кові, аби знайти відповіді на безліч запитань, а результат, якого досягнеш завдяки порадам автора, приємно здивує своєю дорослістю та повноцінністю. Дивують і вражають сам автор і його книга – від початку до останньої сторінки.  Від коротенької присвяти мамі (але якої!: «за всю любов, за всі колискові, за всі розмови допізна»), слів про тата, який і надихнув на створення такої книги та написав свої поради для ефективних дорослих, до сторінок подяк людям, котрі поділилися своїм досвідом, листами тощо – їх у книжці повно.  Наповнена книжка і висловлюваннями видатних людей, переказами випадків із життя як відомих, так і пересічних громадян, а особливо підлітків.  
 
 
 
Для мене було відкриттям, що книга, написана ще 1998 року. Одразу помічаєш, що Шон Кові – людина, яка не забуває, як це бути підлітком, залишається щирим, тож хочеться бути щирим і з ним. Наприкінці видання до кожного рядка змісту є питання для поглибленого вивчення (це вже точно не зупинить вас, а поставить нові завдання для саморозвитку).
 
 
 
Книжка наче ввесь час до тебе говорить (так, саме книжка, а не автор), ставить питання, порівнює підлітків різних років, розбурхує здатність критично мислити, постійно підкидає матеріал для роздумів, тренує силу волі та уяви. Цитувати можна майже кожну сторінку. Розповівши коротко, що саме має бути в звичках у високоефективних тінейджерів, автор чітко і без жалю окреслює, хто такі високодефективні підлітки і як поводяться вони. Ця книжка – як тренер у спорті: жаліти тебе не буде, але результату і перемог досягнете разом.   
 
 
Звичка 1:«Займай проактивну позицію!», звичка 2: «Починаючи, думай, що вийде».  Інші звички шукайте у книжці, вони всі – саме те, що потрібно кожному з нас. І не вибірково, а гуртом і негайно! «Першою чергою – першочергове», «Думай про виграш для всіх», «Старайся зрозуміти інших, а потім шукай порозуміння», «Знаходь синергію», «Вигострюй пилку». Для мене великою цінністю  видаються «Кроки немовляти» після кожного описання звички, бо вони і є путівником, як її виховати у собі. Рахунок стосунків чи особистий рахунок, зона відваги чи зона комфорту, «квадранти часу», формування власної місії, енергія моментів, синергія, самоусвідомлення — здається, прочитавши «7 звичок…», я неабияк розширила свій словниковий запас, трохи похитнула загальні знання про простір та час, опанувала відсотків тридцять науки психології.  Дякувати Богу, не усі випадки, описані в книжці, трапляються в моєму оточенні дуже різних, невгамовних, ще неефективних підлітків. Хотілося би сподіватись, що таких масових проблем з «юним» пияцтвом, наркотиками і раннім сексом в Україні мало, але вони все ж існують в нашому суспільстві. Кожну сторінку варто прочитати, хоч би в який час, місці, оточенні ви жили, бо варто знати, як вберегтися від неприємностей (як любить говорити моя мама, «не той молодець, хто вибрався з халепи, а той, хто в неї не потрапив»).
 
Напевне вам можу сказати, що «7 звичок…» необхідно негайно прочитати і дізнатися про свої можливості, про свою унікальність, про те, як виходити зі скрутних становищ, як піклуватися про мозок, серце і душу, як не втратити себе, надію та відчуття реальності. Ти ж хочеш бути успішним, жити і працювати в успішній країні – у своїй Україні, тож нехай ця книжка завжди буде на твоїй поличці актуальних книжок, щоб якнайшвидше виростити ці важливі звички в собі.  По-секретику: зроби так, щоб і дорослі прочитали «7 звичок…» — буде ефективно.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage