Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

7 питань для батьків, які хочуть виростити успішних дітей
Random
Всі ми хочемо бути успішними і незалежними, і коли з'являються діти, наші головні амбіції і прагнення поширюються і на них. Чим вони займатимуться у житті? Як складеться їхня доля? Відомий у багатьох країнах педіатр Леонард Сакс уклав сім питань, які батьки повинні ставити собі щодня для того, щоб виховати дітей щасливими та успішними.
 
 
Чи знають мої діти про те, що я їх люблю?
 
Усе інше випливає з цього. Саме тому ви хвилюєтесь про успіх дітей більше, ніж про власний. І недостатньо просто говорити їм про вашу духовну любов кожен день (хоча це і не така вже й погана ідея). Любити також не означає потурати їхнім забаганкам. Насправді, тут головну роль відіграє чесність і зрілість. Запитайте себе, чи скажуть ваші діти у 20, 30, 40 років, що коли ви робили для них усе, це йшло їм на благо?
 
Чи поводимось ми як батьки?
 
Ви хочете ставитися до своїх дітей, як до дорослих, щоб вони поводили себе як дорослі. Але діти за визначенням не дорослі. Однак багато батьків, бажаючи поважати вибір дитини і підштовхнути її до самостійного прийняття рішень, просто стоять осторонь і пасивно спостерігають, як дитина приймає дорослі рішення. «Мова не йде про «зречення від влади», - каже Сакс, наводячи приклад батьків, які довірили 8-річному сину вибір школи. - Я знаю ситуації, коли дитина робила відверто неправильний вибір;  батьки це знали, але були безсилі переконати чадо. А від цього постраждала саме дитина».
 
Чи знаю я про ставлення своїх дітей до ґаджетів?
 
Річ не у тому, наскільки ми можемо контролювати мандри наших дітей у всесвітній мережі, в яких вони можуть побачити щось зовсім непотрібне. Мова про залежність від ґаджетів. «Сьогодні діти 10, 12, 14, 16 років часто «сидять» у своїх планшетах о 2 годині ночі, - каже педіатр. - Дитина не повинна мати в спальні телефон, який може використовувати безконтрольно. Це не тільки моя думка, а й Американської асоціації педіатрів. Але ви здивуєтеся, дізнавшись, скільки батьків вважає цю рекомендацію нездійснененою».
 
Чи отримують діти достатньо моєї уваги?
 
У нас постійно відбувається мільйон подій одночасно. Але дітям часто потрібно, щоб ви відклали всі справи і просто провели з ними час. Що радить Сакс? Вечеряти всім разом щодня: «Так ви повідомляєте вашій родині, що вона - ваш найвищий пріоритет».
 
Чи правильно я хвалю своїх дітей?
 
Сакс каже, що багатьох дітей переконують в тому, що вони неймовірні й унікальні люди на цій планеті, не розуміючи, що їх чекає неминуче зіткнення з реальністю, а завищена самооцінка призведе до розчарування. Ви повинні вчити дітей скромності. І хвалити тільки тоді, коли вони роблять щось дійсно гідне похвали.
 
До теми. Купити книгу «15 табу для мамусь і татусів, або Батьківські помилки з любові до дітей»
Чи демонструю я правильне ставлення до грошей?
 
Гроші важливі. Якщо вони у вас є, то це ключ до свободи вибору. Якщо їх немає, то багато можливостей вам недоступні. Але чи важливіші вони, ніж все інше? «Поясніть дітям, що головне у житті. Це не тільки отримати хорошу роботу. Це не тільки досягнення. Головне - яка ти людина», - говорить Сакс.
 
Чи дозволяю я їм бути дітьми?
 
Діти є діти, тому у них повинна бути можливість грати, рости і розвиватися як діти. Вони не хвилюються, чи достатньо вони успішні. Не запитують себе, чи  достатньо щасливі. Ви ж не хочете, щоб діти так рано зіткнулися з проблемами, з якими довелося мати справу вам? Запитайте себе: «Чи можу я показати моїм дітям, що важливо, а що - ні? І чи можу вчитися у них?».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage