Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

На сторінках новинки Наталі Ясіновської «Несподіване кіно» є місце для радості й суму, дружби й кохання, сумнівів і підтримки. Ця книга історій – про підлітків, труднощі та радощі, які наповняють їхнє життя. Перше кохання, стосунки з батьками, проблеми у школі, нерозуміння однолітків, пошук свого місця у світі…

Сьогодні для вас – одна із цих історій.

***

Звичайний супергерой

Дарка сиділа на лавці перед під’їздом, метляла ногою, морщила лоба й зітхала. Вона знову й знову гортала список контактів.

«Кого ж іще спитати?» — думала Дарка, хоча запитала вже всіх, кого могла попросити про послугу. Нікому не виходило.

— І що я маю сказати Олі? — бурчала дівчина сама до себе. — Хоча, звісно, вона могла б і про інших подумати... Та де! Олька ж думає лише про себе...

Оля запросила її на день народження, у цю п’ятницю, а вона має працювати, бо розклад складали раніше і тоді в неї не було жодних планів. По п’ятницях увечері Дарка працює. Хто ж знав, що Олька надумає святкувати посеред тижня, а не у вихідні. Але ж Оля завжди робить так, як хоче. Вона не найменша в родині, а найстарша, проте мама розлучилась та вийшла заміж вдруге. І все ще почувається винною перед донькою, тому намагається виконувати всі її забаганки...

А Дарці потрібні гроші, якщо вона таки хоче купити айфон. Батьки сказали, що телефон може бути і скромнішим, а як хоче саме айфон — хай сама на нього заробить. От вона й пішла працювати. Офіціанткою. У піцерію «Пані Морква». Точніше, це Ліля допомогла їй, коли вони помирилися. То піцерія її хрещеної. А називається «Пані Морква» саме через Лільку. У подруги алергія на моркву, і тому в піцерії немає жодної страви з цим овочем. А от у назві морква є.

Взагалі-то Дарці подобається там працювати — спостерігати за людьми, вгадувати їхні настрої й емоції. Та в п’ятницю вона має бути в Олі, вже пообіцяла, що прийде.

І от що тепер робити? Ліля точно не підмінить. По-перше, вона недолюблює Ольку і вважає її егоїсткою. Ну, Олька те саме думає про Лільку... Але то таке... По-друге, Лільчина мама недавно повернулася з лікарні, і Ліля допомагає доглядати меншого братика. Кет також не підмінить, бо йде до Олі. А Влада саме цієї п’ятниці їде до бабусі. Ото ще!.. Невже нікому гроші не потрібні?

— Не за так працювали б, — далі бурмотіла Дарка, знову і знову гортаючи список контактів. — От ніби стільки людей у френдах, а попросити про допомогу нікого. Мабуть, недаремно тато каже, що сподіватися можна тільки на себе, — зажурено видихнула Дарка.

 

Дмитро стояв на балконі й ніяк не міг наважитися. «Може, таки спитати? А якщо відмовить? Що тоді?»

Він дивився вниз, на Дарку, яка сиділа на лавці біля під’їзду й метляла ногою. Висока, струнка, хоча Дмитро колись чув, що дівчина нарікала на зайві кіло. «І де вона їх знайшла? От у мене справді трішки є», — зиркнув він на свій живіт, де чомусь не проглядалися кубики пресу, хоча на Дмитра час від часу нападало бажання гарненько підкачатися. Але як нападало, так і відпадало. Фізичних вправ він не любив, а от смачно поїсти — дуже навіть.

Найбільше хлопцеві подобалося Дарчине світле волосся. Часом воно було пухнасте й кучеряве, а часом — пряме й гладеньке.

Дмитро не міг вирішити, яким воно йому подобалося більше. Він дивився на свою мрію і вагався. «Зараз піде... Може, так і на краще... Ой, зараз піде, й ти так і не спитаєш!»

«Що ж робити?» Спитати, хоч і боїться відмови? Чи навіть не спускатись й так і не дізнатися, що відповіла б Дарка? Дмитро подумав, що, якщо ще трішки почекає, вона точно піде, і він ніколи не дізнається, чи погодилася б вона. Тому хлопець швидко збіг сходами, аж захекався, а коли відчинив двері під’їзду і побачив, що Дарка все ще сидить, спробував заспокоїтись і сповільнив крок.

— Привіт! — сказав він так, ніби випадково побачив її, ідучи у справах.

— Привіт, — сумно відповіла Дарка.

Дмитро уважно вдивлявся в Дарчине обличчя: чому завжди весела дівчина сумує?

— Щось сталося? — запитав він, намагаючись говорити якомога недбаліше, щоб не виказати свого хвилювання.

— Та ні… — зітхнула Дарка. — Чи так? Не знаю… поки що нічого не сталось і, можливо, не станеться.

Дмитро не любив загадок. Життя значно легше, коли все просто і зрозуміло. Він не знав, що казати далі… Та йому й не треба було, бо Дарка заговорила сама.

— Можна я тебе про щось спитаю?

Він кивнув і нервово сковтнув слину, якої чомусь назбиралося повний рот.

— От навіть не знаю, чи варто… — розмірковувала Дарка вголос. — То ж не твоя проблема, а моя…

Вона наморщила чоло й заплющила очі, а потім таки запитала:

— Ти не міг би замість мене попрацювати цієї п’ятниці у «Пані Моркві»?

Дмитро мовчав. «Ну от навіщо я його питала? Виставила себе дурепою!» Дарка розплющила одне око. Дмитро стояв і усміхався. «Ну добре, принаймні не насміхається». Розплющила друге. Хлопець кивнув.

— Так, я можу тебе підмінити. Розкажеш тільки, що саме я маю робити.

— Справді? — Дарка все ще не вірила своєму щастю. — Ти отак просто погодився попрацювати замість мене? У п’ятницю, в кінці робочого тижня, коли всі змучені… У п’ятницю, коли в піцерії купа народу і всі хочуть відпочити…

— Так, — Дмитро всміхався, бо виявилося, Дарчину проблему можна запросто вирішити.

А от що робити йому? «Питати чи ні? А раптом вона погодиться тільки з вдячності, бо я пообіцяв підмінити на роботі? А якщо не спитати — іншої нагоди може й не бути…»

— Можна і я тебе про щось спитаю? — наважився він. Йому також страшенно хотілося заплющити очі, але він вирішив: якщо вже топитись у сіро-блакитних очах, то принаймні бачити, де саме тонеш.

«Ну от, починається… А ти вже подумала, що він просто так погодився… Нічого не буває за просто так… Чиї це слова? Татові чи, може, якогось відомого філософа?»

— Звісно, питай, — Дарці навіть вдалося вичавити із себе усмішку.

— Типідешзімноюначетвертоготора? — швидко, як із гармати, випалив Дмитро.

— Що? — витріщилася на нього здивована Дарка.

«Бачиш, вона тобі не відмовила! Спробуй ще раз!»

Він глибоко вдихнув і повторив:

— Ти підеш зі мною на четвертого «Тора»? — цього разу Дмитро виокремлював кожне слово і з надією заглядав у Дарчині очі.

— Фууух, — полегшено видихнула вона, бо фантазія не підкидала їй жодного приємного сценарію розвитку подій, а тут — запрошення в кіно! — Звісно, піду!

Дарка любила переглядати марвелівські фільми. Разом з татом вони часом влаштовували дні супергероїв і дивились один за одним усі фільми про Айронмена чи про Тора. Супер! Вона якраз думала, кого б підбити піти в кіно на нового «Тора». Але ніхто з її дівчат не любив супергероїв. У цьому вони всі були схожі. І Кет, і Ліля, і Олька. А Тарас, Дарчин хлопець, взагалі їх не зносив. Супергероїв, а не Дарчиних подружок. Хоча подружок також не дуже любив, але терпів заради Дарки. Іти ж у кіно самій зовсім не весело.

— Коли? У суботу? — запитав підбадьорений Дмитро.

— У суботу, — кивнула Дарка. — А хто твій улюблений супергерой?

— Бетмен.

— Нуу, я взагалі мала на увазі марвелівських супергероїв, а не DC.

— Аааа, — протягнув Дмитро. — Тоді — Капітан Америка.

— Я так і думала! — Дарка аж підстрибнула на лавці.

— Чому? — запитав спантеличений хлопець.

— Бо ти такий самий, як і він, — дуже-дуже правильний.

«Часом аж до занудства, — подумалося Дарці. — От навіщо було віддавати моїм батькам ту потворну глиняну мишу? Ну не вдалася мені та фігурка, хай би й лежала на дні потічка біля школи. Так ні ж: витягнув, вимив, притарабанив до мене додому…» Але Дарка промовчала. Усе ж таки непоганий цей Дмитро. Он як виручив її з роботою.

— А мені найбільше подобається Айронмен, — сказала вголос.

Випередивши Дмитрове запитання, продовжила:

— Бо він помиляється, робить дурниці. Він не ідеальний і саме тому такий класний. От.

Дмитро знизав плечима.

— Напевне... Капітан Америка — ідеальний герой з мого дитинства. Мені дуже хотілося стати таким, як він.

Дмитро скептично оглянув себе: м’язи не проглядалися, а над ременем трохи нависали боки.

— Та, мабуть, у мене недостатньо мотивації. Ніхто не кличе рятувати світ, а ще я дуже люблю тістечка, які пече сестра, — сказав він стишено-секретним голосом.

Дарка розсміялася.

— Я теж люблю тістечка, але моя мама рідко пече. І ти зараз практично врятував світ. Мій персональний. Тому ти все ж супергерой. Звичайний такий супергерой.

Дмитро всміхнувся. І чого він боявся запросити Дарку в кіно? Усе вийшло так легко і невимушено. Це всього лиш кіно. Але це вже крок. І він собою пишався. Звичайний супергерой.

— І, знаєш, заходь у гості на тістечка, — майже проспівав він, прямуючи до під’їзду.

Вона погодилася на кіно, тож тепер байдуже, якщо здогадається, що він виходив із дому лише для того, щоб запросити її.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage