Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
«Забагато моркви» Кеті Гадсон: «найхрумкіша» дитяча книжка про справжню дружбу
Random
Інколи зовсім коротенька історія здатна розповісти і навчити без нав’язливого моралізаторства набагато більше, ніж видається на перший погляд. Якщо додати сюди ще й авторські ілюстрації з усіма деталями і такою ж любов’ю до цільової аудиторії – найменших читачів, – цілком ймовірно, що перед нами – одна з книжок-картинок талановитої британки Кеті Гадсон.
 
 
Авторка дитячих бестселерів
 
Її ілюстраторська кар’єра розпочалась ще в ранньому дитинстві, коли маленька Кеті Гадсон розмалювала на свій смак свіжопофарбовані стіни власного будинку! Батьки розгледіли у малюнках доньки майбутню художницю, однак все-таки запропонували  вправлятись олівцями на папері :).
 
Дебютувала молода письменниця кумедною історію про одного ведмедя, якому набридло бути ведмедем, тож він почав мріяти стати ким-небудь іншим, ну хоча б качкою («Bear and Duck»). Наступні дитячі видання – «The Runaway Egg», «Runaway Baby Brother», «A Loud Winter’s Nap» – теж стали бестселерами, як у Великобританії, так і закордоном. «Забагато моркви» («Too Many Carrots») – це перша перекладена українською мовою книжка Кеті Гадсон (Анастасія Коник, «Видавництво Старого Лева», 2019 рік).
 
 
Коли забагато моркви – це забагато клопотів
 
Був собі Кролик, який не просто любив, а ОБОЖНЮВАВ моркву! Щоб краще передати масштаб манії свого пухнастого героя, авторка на одному з перших розворртів показує прецікавий інтер’єр його нори, зокрема численні горщики та ящики з морквою, всілякі предмети з морквопринтом, тематичні книжки, як-от «Повне керівництво з вирощування моркви», «Смачні страви з моркви», «Ода моркві», «Поети про моркву», «Хроніки моркви», «Війна & морква», нагороди «За найбільшу морквину світу», «Найкращому морквохруму», «Чемпіон з поїдання моркви» та навіть плакат «Зберігай спокій і їж моркву»! Окрім того, він збирав моркву всюди, куди б не пішов, – так у нього зібралася настільки величезна хрумка колекція, що йому самому стало просто ніде жити! Коли приятелі пропонують Кролику пожити у них, куцохвостик не лише радо погоджується, а й тягне скрізь за собою моркву! Багаааато моркви, від кількості якої руйнуються і хатка-панцир Черепахи, і гніздо Пташки, і дупло Білочки, і річкова хатина Бобра. «Кролик почувався жахливо. Його друзі змерзли, стомилися, ще й залишилися без домівки – і все це через нього. А у Кролика і досі ж була хатинка. І ВСЯ його морква вціліла». Чим же закінчиться ця пригода? І чого навчить егоїстичного Кролика?
 
 
«Бо коли ділишся з іншими, СВІТ стає кращим»
 
«Забагато моркви» – добра та зворушлива історія про силу справжньої дружби, завдяки якій можна пережити навіть найбільші неприємності. Оповідь проста та захоплююча водночас, у ній багато подій, які дуже вдало зображають та доповнюють детальні ілюстрації. Власне, за допомогою лише малюнків батькам легко розповідати її своїми словами, відповідно до віку маленького слухача.
 
А моєму трирічному сину, наприклад, дуже до вподоби самому роздивлятись книжку та переказувати для себе казку простими реченнями :).
 
Особисто мені, дуже сподобався виховний меседж історії, як Кеті Гадсон зображає момент усвідомлення Кроликом, що «врешті-решт морква – не для того, щоб колекціонувати її», а дружба та щедрість – важливіші за колекціонування. Навіть моркви. Правда ж?
 
 
P.S.: Ця книжечка має продовження – «A Loud Winter’s Nap». Це ще одна історія про важливість дружби у житті кожного, тільки цього разу головним героєм буде не Кролик, а Черепаха.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage