Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня

Бувають історії, що стрімко пролітають повз нас, лише частково торкаючись серця та душі. Бувають такі, що змушують рефлексувати та думати про власне життя. Є і третя категорія – ті, які ти ніколи не забудеш, за жодних обставин. 

«Напівлихий» – саме той випадок, коли мінімальні очікування та максимальна якість історії створили незабутній читацький досвід. Після знайомства з першою книжкою трилогії Саллі Ґрін я виокремила 5 причин, чому варто прочитати книжку.

  

№1. Сюжет

Головний герой Натан – підліток, мати якого померла, коли він був маленьким. Хлопця та його сестер і брата виховує бабуся. Рідні та оточення сахаються хлопця, оскільки він Напівкодовий – дитина Білої чаклунки та Чорного відьмака. Батько Натана Маркус – небезпечний чаклун, на рахунку в якого вже десятки вбивств Білих магів.

За хлопцем пильнує Рада Білих чаклунів, щоб, коли буде слушний момент, вони могли використати Натана у боротьбі з Маркусом. Задля цього Натана відривають від родини та замикають у клітці (справжній залізній клітці!) під наглядом видатної Ловчині Селії. Тепер хлопцю потрібно втекти з клітки, щоб вчасно отримати три дари – інакше на нього чекатиме смерть. Фух! 

   

№2. Всесвіт

Всесвіт Саллі Ґрін ділиться на Чорних та Білих магів. Білі маги можуть вивчатися на Ловців – аналог поліцейського відділку, який стежить за порядком та полює на небезпечних Чорних магів. У цьому світі є люди і без магічних здібностей – фейни. Вони, як і магли у світі Гаррі Поттера, не помічають існування магії довкола, хоч чаклуни оточують їх на всіх етапах життя та навіть можуть укладати з ними шлюб!

Події розгортаються здебільшого у європейських країнах: Велика Британія, Франція, Норвегія та Швейцарія. Завдяки високій динаміці разом із Натаном ми робимо велике віртуальне турне по Європі. 

   

№3. Персонажі

Оскільки «Напівлихий» – лише перша частина трилогії, персонажів у книзі не дуже багато, але основні будуть із нами упродовж трьох частин: Натан, Анналіза (його любовний інтерес) та Габріель (друг Натана).

Плюс історії, який одразу помітить читач, – відсутність позитивних та негативних персонажів. Кожен із них – лише людина, яка була змушена зробити той чи інший вибір. Натан – головний герой, якого хочеться водночас і обійняти, і вбити через його не завжди позитивні вчинки. Авторка майстерно прописує причини та обставини, які зробили його настільки емоційно та фізично травмованим. Сам герой також переживає внутрішній конфлікт між двома своїми сторонами: чорною та білою. І це чіпляє читача на гачок емоційних гойдалок та тримає в напрузі до останньої сторінки.

  

№4. Інтрига

Динаміка додає «Напівлихому» автоматично більше напруги. Історія сповнена різких сюжетних поворотів – і це ще не найкраща частина авторки з усієї трилогії!

Авторка дотримується всіх дієвих прийомів у жанрі, але водночас і виходить за його межі та експериментує з формою, структурою та розвитком сюжету. Коли прочитаєте, зрозумієте, що я мала на увазі.

   

№5. «Гаррі Поттер»

Любите всесвіт Гаррі Поттера? Тоді «Напівлихий» вам точно сподобається. Ще від самого початку між історіями можна знайти багацько спільного: головний герой, що зазнає прикрощів ще з раннього дитинства, трагічна доля батьків, схожий магічний світ та його устрій і тотальна несправедливість.

Однак, якщо по-чесному, «Напівлихий» – більш дорослий варіант «Гаррі Поттера». Авторка не вкладає у головного героя лише позитивні риси, не транслює абсолютні добро та зло. Тут все занадто змішано, але від цього можна отримати набагато більше різних емоцій. 

   

Любите фентезі, Гаррі Поттера та підліткові романи? Спробуйте познайомитись із всесвітом Саллі Ґрін. Він не намагається бути досконалим, але завдяки цьому відчувається дуже реальним та абсолютно захопливим. Чого, власне, ми всі так і прагнемо бачити у книжках!


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage