Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Тоня Старовойт

Існують книжки-товстунці, які змушують читача сидіти місяцями над великими об’ємами інформації і методично занотовувати-занотовувати-занотовувати. Інколи читач просто вязне в історії та обсягах фактіввикладених в книжкахНа противагу існують і такі книжки, які схожі на улюблений смаколик у кав’ярні. Вони швидко захоплюють, ще швидше закінчуються, але післясмак триває ще кілька годин так точно. «Європеана. Коротка історія двадцятого століття» належить точно до другої категорії. І ось чому.

 

Як поєднати в історії війну, Барбі та релігію

Патрік Оуржеднік створив текст, в якому історія Європи ХХ століття постає не як хронологічна послідовність подій, а як набір фактів – хаотичних, на перший погляд, але насправді ретельно відібраних та скомпонованих. Автор в іронічній формі змішує статистичні дані, символи та концепції гасел, упередженьоманливих переконань та стереотипівВідтак на одній сторінці ви можете читати про винайдення танків в Англії, а вже на наступній – про протяжністьяку формують тіла загиблих на війні французів (2681 км, якщо раптом цікаво).

«Європеана» – не звична історія про ціле століття, а набір фактів, які можна споживати дозовано: по 10-20 сторінок на день. З власного досвіду зазначу: так дійсно краще сприймається та запамятовується інформація.


Коли іронія рятує нон-фікшн

Стиль викладення фактів Оурджедніка нетиповий. Автор багато іронізує, інколи заграє з чорним гумором і вміло тримає увагу читача завдяки непередбачуваному викладу інформації. Читач ніколи не знає точнощо саме на нього чекає на наступній сторінці: зведення фактів про Першу світову, передумови Голокосту або роздуми про зміни у світовому ладі протягом ХХ століття. Як на менеПатрік Оуржеднік написав історіюзрозумілу та доступну для кожного. Вона не обтяжена «водою»: коротко, по суті і трохи з гумором.

Звідси можу виділити і мінус, який, щоправдабуде все ж трохи притягнутим за вуха. Оскільки на розкриття кожного з фактів автор приділяє не дуже багато часу, то якщо читач захоче дізнатися більше з певної теми, йому доведеться йти ґуглити інформацію.  Але я сама до кінця не впевнена, що це мінус. Адже в інтернеті можна натрапити на цікаві матеріали та за кілька вечорів стати гуру в обраному історичному відрізку.

Що ще?

Про що і як говорить Патрік Оурджеднік?

Текст автора балансує на межі художньої літератури й есеїстики, поєднує модернізм та постмодернізм.

«Виразити основну тему модернізму за допомогою постмодерних засобів – і ось воно, ХХ століттянемов на долоні», – зазначає у післямові рецензент Властіміл Гарл.

Патрік Оуржеднік використовує суб’єктивістське сприйняття часу та історії, фрагментарно відтворює її в книжці та робить рекомпозицію усталеної хронології фактів. Для автора не існує межВін їх повністю відкидає та ігнорує.

«Модернізм ґрунтувався на уявленніщо естетика може в суспільному дискурсі замінити мораль (яка в ній так чи інакше міститься); постмодернізм, натомість, стоїть на засаді, що мораль естетиці не властива, ба навіть небажана для неї», – пише Гарл.

Оуржеднік поєднує белетристичні елементи з есеїстикою як розвідку про питання історії, культури та філософії. Як наслідок це може призвести до двозначності та штовхнути читача у пастку – втратити межу між реальним та вигаданим.

«Що таке правда? Історична правда подій? Літературна правда тексту? Правда утопій? Правда памяті? Оуржеднік не дасть нам відповіді на ці запитання або, точніше, необачно запропонує безліч варіантів, – як на розпродажі товару за зниженою ціною у ганчірників двадцятого століття, – що в результаті однаково», – підсумовує Властіміл Гарл.

 

Кому варто читати книжку «Європеана. Коротка історія двадцятого століття»?

1.       Читачам, які люблять легкий у прочитанні нон-фікшн

Патрік Оуржеднік виклав історію, яка читається дуже легкоПотенційно її можна прочитати і за кілька годин. Але я все ж раджу дозовано споживати книжки, що базуються на фактах та їхньому викладенні. 

 

2.       Книголюбам, які переживають читацьку кризу

Вам точно не буде нудно з гумором та іронією, яка струменить майже з кожної сторінки книжки. Оповідь динамічна та пришвидшена.

 

3.       Оформлення

У вас багато книжок у бібліотеці з кольоровим зрізом? Ні? Тоді придбайте «Європеану» хоча б для того, щоб прикрасити книжкову поличку. Книжка зроблена справді якісно: кольорові ілюстрації та зріз, гарний переклад та білий, щільний папір, що не просвічується.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage