Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Тема інакшості/інклюзії є як ніколи актуальною у нашому різнобарвному та різноманітному суспільстві. Проте часто діти не вміють приймати те, що чимось відрізняються від своїх друзів чи знайомих, і бояться показати себе такими, якими вони є насправді. Не тільки дорослі, вихователі, психологи можуть допомогти малюкам усвідомити свою унікальність. Для цього ще стають у нагоді мультики, сімейні фільми та дитячі книги. Як приклад, новинка від «Видавництва Старого Лева» – щира й душевна історія Тома Персіваля «Надзвичайний Норман»!

Надзвичайно-незвичайний Норман

Жив-був собі хлопчик на ім’я Норман. І було у нього все ок, і вважав він себе абсолютно звичайним та нормальним. Аж доки одного дня у нього… виросли крила! Норман тішився цьому лише хвильку: злетіти у небо і розсікати повітряний простір там було просто пре-чу-до-во! А потім … Норман злякався: як його сприймуть інші? Батьки, друзі, нові знайомі? З отаке-е-енними крилами?! Їх же більше немає ні в кого!

«Раніше Норман уявляв себе високим… або з бородою, як у тата. Але щоб у нього виросли крила – такого він і уявити собі не міг!

Хай там як, ось вони – крила.

І він вирішив одразу ж їх випробувати. Невдовзі Норман уже ширяв у небі.

Так чудово він не розважався ще ніколи! Та потім…»

Норман вирішує сховати свою особливість, щоб ніхто й ніщо не довідались його таємницю! І дарма, що куртку поверх крил носити вдома незручно й спекотно. Й нічого, що куртка заважала купатися, і спати у ній було страх як некомфортно, і з друзями добряче не погасаєш й не побешкетуєш….

Норману страшно вирізнятися і бути не таким, як інші. А раптом його друзі більше не захочуть з ним гратися, обзиватимуть або взагалі проженуть геть? А що скажуть батьки?

Тому хлопчик ховає себе справжнього від інших, а його дні стають сірими та безрадісними.

«Краще б у мене ніколи не було тих дурних крил» – подумав він. А тоді побачив високо в небі птахів і згадав, як радів під час свого першого польоту».

 

Чи наважиться Норман відкритися іншим?

Варто пам’ятати, що коли ти сам поважаєш, приймаєш та любиш себе з усіма своїми особливостями, унікальностями та родзинками – ти запалюєш іскорку сміливості бути собою і в інших!

Що цікаво, автор книги, Том Персіваль, не тільки письменник, а ще й талановитий ілюстратор! Він власноруч створив усі ці надзвичайні малюнки у книзі, які можна розглядати годинами, знаходячи усе нові й нові цікаві деталі!

Затишні вулиці та охайні будиночки, діти – різних національностей, із різним кольором шкіри, такі несхожі одне на одного, – ілюстрації допоможуть маленькому читачу усвідомити різноманітність нашого світу та зрозуміти, що відрізнятися – це нормально!

Коли ти приймаєш себе таким, який є, тоді набагато легше зрозуміти й інших. Ти стаєш добрішим та милосерднішим. Крім того, як бонус: якщо ти наважишся бути самим собою – то обов’язково з часом знайдеш однодумців, хто зрозуміє тебе, полюбить і захоче дружити саме з тобою!

Від таких захопливих ілюстрацій ти відчуваєш атмосферу затишку і радості. Навіть якщо твоє морозиво розтануло, а повітряний змій так і не зміг злетіти у височінь. У житті бувають прикрі, сірі моменти, але вони обов’язково змінюються яскравими, різнокольоровими краплинками!

Поєднання чорно-білих елементів малюнку із кольоровими – передає контраст між емоційними станами Нормана, між настроєм тих, хто має сміливість бути собою, і тими, хто ховається за масками «звичайності» і сумує від цього.

Чому так важливо бути собою

Ця невеличка, але така змістовна та важлива історія в метафоричній формі показує стан дитини, яка проходить шлях від відторгнення своєї інакшості до розуміння важливості та цінності кожної людини/істоти на планеті та прийняття себе.

Не важливо, який у тебе колір шкіри; чи маєш ти жорстке кучеряве волосся, чи довге пряме; чи ти пухкенький, мов солодка булочка, чи тоненький, як стеблинка; чи маєш ти крила за спиною, чи ні… ти заслуговуєш на любов та повагу таким, який ти є!

І як важливо при цьому не соромитися власного «Я», свого тіла чи інтелектуальних, соціальних особливостей, не порівнювати себе з іншими, а розвивати свої унікальні таланти та здібності! І, звичайно ж, помічати красу й неповторність в інших!

Часто виникає ситуація, коли батьки не знають, як говорити зі своїми дітьми на тему інклюзії: які слова підібрати, як правильно все пояснити, допомогти малечі… І такі книжкові супергерої (і, водночас, близькі кожному малому читайлику персонажі) як, наприклад, Норман – полегшують це завдання, тому книга чудово підходить для сімейних читань та обговорення у колі родини.

Різнобарвна, багатогранна історія, яка надихає і робить життя хоч трішки, але добрішим, яскравішим та змістовнішим!

«бути цілком звичайним – неможливо…

а от надзвичайним Норманом – запросто.

І так воно й мало бути!»

Щоб бути собою – інколи потрібна справжня відвага, сила і мужність. Але відчуття, що ти проживаєш саме своє Життя, – просто неперевершене!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage