Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цвик Олена

Як закохати дітей у мистецтво? Чому одні діти із задоволенням відвідують музеї, а для інших це каторга? Відповідь на ці запитання точно знає Франсуаза Барб-Ґалль - французька письменниця та мистецтвознавиця. Давайте дізнаємося секрети вдалих відвідин музею, які Франсуаза описала в книжці «Як розмовляти з дітьми про мистецтво».

  

1. Музей — не місце, щоб перечекати дощ

Екскурсія в музей має бути свідомим вибором — навіть святом, а ніяк не заміною чогось і не варіантом на «крайній випадок». Ніщо так не гнітить, як довга черга в гардероб, куди здають дощовики й парасолі, з яких тече... Для досвідченого поціновувача мистецтва ці деталі значення не мають, але перші дитячі враження від музею будуть безповоротно зіпсовані.

  

2. Скоротіть час перебування в музеї

Перебування в будь-якому музеї не дається дитині легко. Ходи поволі, не бігай, не шуми, не торкайся нічого — це ж суцільні обмеження! Пам’ятайте, що ви не мусите оглянути усе за один раз. Залиште частину експозиції на потім. Пообіцяйте дитині, що обов’язково повернетесь у музей і разом оберіть дату відвідин.

   

3. Правила поведінки в музеї — для усіх

Поясніть дитині ще до відвідин музею основні правила: не чіпати роботи руками, не фотографувати зі спалахом, не бігати поміж експонатів.  Деякі картини — старі-престарі, котрі пережили війни, пожежі, повені, — унікальні і дуже вразливі. Ми повинні про них дбати.

  

4. Повертайтесь до оглянутих картин

Діти, що люблять по сто разів слухати одну і ту ж казку чи безкінечно дивитися одне і те ж відео, так само, побачивши раз якусь картину, захочуть глянути на неї ще раз. Пройдіться тим самим маршрутом. Напочатку цей ритуал — важливий. Нехай картина-фаворит буде перепусткою для інших... З вашою допомогою дитина поступово зрозуміє, що картину можна оглядати не раз і щоразу знаходити в ній щось нове.

   

5. Зайдіть у кафе

Позитивне підкріплення працює у всьому, навіть у мистецтві :) Нехай похід у кафе, після огляду картин, стане вашим маленьким ритуалом. Навіть, якщо тістечко запамятається малюку більше, аніж художній шедевр, — похід у музей буде асоціюватися із задоволенням.

  

6. Не забудьте придбати листівки

Знайдіть час, щоб купити кілька листівок-репродукцій. Іноді процес вибору може затягнутися... Та якщо спогад про відвідини можна забрати з собою — це величезний плюс: хай дитина порозвішує листівки у себе в кімнаті чи використовує як закладки, щоб затерти їх до дір... і знову зустріти, як давніх знайомих.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage