Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Усім відомо, якими важливими та актуальними є питання покращення стану довкілля, екології та зупинення глобальних змін клімату. Але як розповісти про важливість збереження навколишнього середовища дітям ? Звичайно, у контексті пригодницької, захопливої історії із таємницями та загадками! Саме такою є книга авторства доньки відомого фізика Стівена Гокінґа – повість Люсі Гокінґ під назвою «Принцеса Олівія досліджує неправильну погоду»!

*для читачів молодшого та середнього шкільного віку

 

Переворот у королівському палаці

Королівство Алез  було прекрасною країною, де росло Янгольське дерево, хмарки виглядали такими  блакитними та пухкенькими, ніби солодка вата, а сонечко зігрівало усіх жителів своїми теплими та лагідними промінчиками.

9-річна дівчинка (вона ж принцеса) Олівія мала стати спадкоємицею цієї майже райської місцини, країни миру та краси, після свого батька Толемі Тридцять Другого, хоча й не дуже цього хотіла. У королівському палаці Оллі було нудно й сумно, адже, крім неї, тут не було жодної іншої дитини! Із ким же тоді дружити і гратися?! Роками дівчинка не бувала за межами  замку і  цілком серйозно замислювалась над планом втечі.

Але… одного дня у палаці стався справжній переворот! Гурт незнайомців  вдирається до Великої тронної зали і захоплює владу! Тепер, замість монархії, у Алезі пануватиме президентська республіка на чолі із Джеремі Понтом, який стверджує, що тато й мама Олівії геть кепсько виконували свої обов'язки та привели королівство до занепаду!

 Оллі разом із батьками  змушена покинути свій дім і розпочати зовсім нове, незвичне для неї та її рідних життя…

«Стискаючи наволочку дивної форми, у якій, як виявилось, були корони, Параґонина колекція коштовностей, а також дорогоцінний ведмедик Олівії та її заповітна ілюстрована книга, королівська родина мовчки стояла на автобусній зупинці… Вони не знали, що треба підняти руку, аби їх зупинити…

… Автобус ожив і вирушив звивистою дорогою до великого портового міста Алезу. Олівія ніколи там не була і, мабуть, не очікувала, що відвідає місто у стародавньому автобусі, що випускає за собою хмари чорного диму, а вона сама сидітиме, затиснута між батьками на порепаних сидіннях, виглядаючи у брудні вікна».

 

Що не так із погодою?

Олівія йде до звичайної місцевої школи, відмовляється одягати корону, не зважаючи на вмовляння мами, і дуже хвилюється, чи знайде собі там друзів! До того ж, дівчинка ніяк не може зрозуміти: що трапилось із погодою і королівством загалом? Чому у палаці, поміж гір, повітря було прозорим та чистим, а тут, в низовині, все брудне, небо затягло хмарами зі смогу, через які навіть не видно сонця, а воду із-під крана  заборонено пити ? І що це взагалі за світ такий, де незаконно приймати ванну?!

Але ні вчителі, ні самопроголошений президент не хоче відповідати на численні запитання школярів… Королівство вже не таке, яким було раніше, але ніхто про це не говорить!

«Це просто ще одні дорослі, які вдають, що все гаразд».

Другом Оллі стає Раві, який завжди мріяв бути принцесою та Гельґа, яка планує стати у майбутньому президенткою Алезу.  Доведеться  однокласникам самим розбиратися, що ж трапилося з королівством! А для цього, найперше, вони заснують офіс Реально Грандіозних досліджень! Діти вирішать будь-що дістатися оглядової вежі (найвищої точки у королівстві) і нарешті з'ясувати усю правду, яку приховують від них інші!

«Але там, де Олівія очікувала побачити темно-зелені ліси та жваві струмки, які так любила і які розглядала у старих книгах про Алез і милувалася ними, коли сама була тут зі своїм батьком, вона уздріла дещо зовсім інше. Дівчинка була так вражена, що в неї аж щелепа відвисла і здавалося, очі от-от вилізуть на лоба!»

Як експринцеса та її друзі розкрили державну зраду,  які це мало наслідки та чи врятували все ж таки королівство від кліматичної катастрофи – прочитаєте у цій  просто приголомшливій повісті!

 

Завдяки пізнавальній та хвацькій історії дітлахи дізнаються:

-         як вулкани допомогли сформувати повітря, яким ми дихаємо;

-         що взагалі таке наука та чим займаються  справжні дослідники;

-         де береться смог;

-         чому рівень моря підіймається і які це може мати наслідки;

-         що таке парниковий ефект;

-         у чому полягають зміни клімату та чому деяку погоду називають екстремальною

-         та багато інших важливих цікавинок!

А у самому кінці книги розміщений словничок, що допоможе читачам розтлумачити незрозумілі їм терміни!

 

Бути собою у сучасному світі

Крім теми екології, ця історія також про морально-етичні цінності сучасного суспільства, про правду та брехню – і тонку межу, яка їх розділяє. Вона про  сімейне тепло, про підтримку рідних одне одного у складних життєвих обставинах. Також книга вчить дітей приймати різноманіття соціуму та проявів людини у ньому: так, наприклад, родина Гельґи складається із двох мам, хлопчик Раві мріє стати принцесою та носити корону, а дядько Кассандер, дитина у дорослому тілі, возить кошенят у колясці свого мотоциклу (або просто має багату уяву). Кожен має право вільно виражати свою індивідуальність, бути тим, хто він є насправді, розвивати свої таланти, мріяти та втілювати свої цілі у життя – якщо це тільки не порушує права інших.

Бути принцесою/звичайнісінькою дитиною/дорослим (та будь-ким!) у сучасному світі, наповненому складнощами та викликами – не так і просто. Але усе можливо, якщо у тебе є віра в себе, надія на краще майбутнє та вірні друзі або любляча родина!

І нехай усі зміни будуть тільки на краще!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage