Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Наприкінці жовтня світ побачить роман Анни Грувер «Її порожні місця». Ця книжка — про важливість помічати тих, хто поруч, про дорослішання та набуття самості й власного голосу, про складання із розрізнених фрагментів себе і свого цілісного світу, в якому немає порожніх місць. Врешті — про правду, стійкість, про дім, який завжди з нами, хай би де ми були. Роман вийде в художньому оформленні Ілони Сільваші, і ось що художниця каже про книгу:

***

Вперше фрагменти роману Анни Грувер «Її порожні місця» я прочитала два роки тому у фейсбуці, коли Анна задля експерименту почала викладати їх на широкий загал. Памятаю, що читала їх за вранішньою кавою і мені подобалося усе – назва, стиль, структура тексту, сюжет, і, головне, атмосфера, яка здавалася дивовижно близькою, «моєю». Це був початок.

Рік потому сторінки роману знову зявилися у моєму житті, цього разу у вигляді величезного рукопису, що надсилався мені частинами на прочитання, коли Анна ще продовжувала його писати, і я була першою читачкою роману, та час від часу ділилася своїми враженнями в листах до Анни. Памятаю, писала, що роман схожий на прекрасні уламки і що він наповнений чимось схожим на «тривожну мудрість». Тоді ж ми домовилися про обкладинку. Мова йшла про якесь віддалене майбутне, але я мала відчуття, що роман дуже швидко надрукують. Так і сталося.

Образ обкладинки ніби вже був у мене всередині, залишалось лише його виявити. Дерево, хмара в небі і туманна дівчинка з таємничим порожнім обєктом в руках стали поступово проявлятися, як на випадковій старій фотоплівці. Мені здавалося, що сам роман так унаочнює себе, обережно формує власне обличчя. В ньому багато музики і такого світу, до котрого можна прислухатися, як до розбитої платівки, втрачену мелодію якої ми намагаємося реконструювати і відновити всередині себе. А коли досягаємо бажаної цілістності, то йдемо до дерев, вдивляємося в їх крони, вдивляємося в небо і хмари, та розчиняємося в мовчанні, тиші і порожнечі, за котрою відчувається не пустка, а певна форма свободи. В романі є таємниця, і мені хотілося зберегти її на обкладинці. Тому є білий квадрат – порожній, мовчазний, він немає означень і пояснень, він може бути усім, чим забажаємо його наповнити. Будь-який сенс у світ привносимо ми самі.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage