Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шиманська Анна

Нещодавно світ побачила нова поетична збірка Григорія Фальковича «Руді і Чумацький Шлях». У центрі розповіді – симпатичний джек-рассел-тер’єр Руді, який після початку війни опинився на Заході України разом із родиною Григорія Фальковича. Песик по-своєму, по-собачому, переживає війну: під час тривоги біжить в укриття, радіє відбою, підтримує людей довкола, дивиться телевізор, гуляє із господарем вулицями старовинного міста, розмірковує над непростими життєвими проблемами, мріє про перемогу і мир.

Про головного героя, книгу та вимушені мандри – у розповіді автора, письменника й поета Григорія Фальковича.

 Війна випробовує не лише людей, а й домашніх тварин. Вони також можуть залишитися – самотніми та беззахисними – на окупованій території, або опинитися під завалами зруйнованих будинків. А деяким щастить – і вони вирушають зі своїми господарями у невідому країну, що називається «переселення».

Одним з таких «щасливчиків» став наш симпатичний та товариський джек-рассел-терер, на імя Руді.  Воєнна доля перенесла його зі столичного Києва до Коломиї – стародавнього (та геть несхожого на Київ) міста у Західній Україні. Нічого не поробиш, довелося звикати до нового життя, що було нелегко не лише людям, але і йому, дійсному членові нашої родини, до якої, між іншим, входило «троє жінок моєї долі»: дочка, онука і чотиримісячна правнучка.

Гучні сполохані сирени, бомбосховища та укриття, сила-силенна озброєних вояків, хвилювання і тривога за долю близьких людей, тривога за долю України, житлові, медичні та продовольчі переселенські проблеми – все це торкалося і Руді, відбивалося на його житті, настрої, апетиті та поведінці.

Як згодом з’ясувалося, через воєнний стрес, чимало моїх колег-письменників тимчасово опинилися у стані творчої кризи, і можна сказати, що мене «врятував» наш джек-рассел -тер’ер – веселий пес, із сумними мудрими очима. Він, здавалося, шукав підтримки в мені, а я придивлявся до нього, ми із ним, неначе, обмінювалися думками, переживаннями, острахами, надіями та мріями. А паралельно, також разом, знайомилися із дивовижним містом Коломия –  старовинними будівлями, храмами, закладами культури, з місцевими мешканцями-покутянами та численними переселенцями...

Тож, у цій книжці зібрано підслухані мною та перекладені зручнішою мовою, роздуми домашнього улюбленця, собачки Руді: про війну та вимушене переселення - побутові та «філософські», серйозні та усміхнені…

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage