Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Вже два роки війни Росії проти України ми щодня проживаємо величезні втрати як на полі бою, так і серед цивільного населення. Ми втрачаємо також письменників та письменниць, які творили нашу культуру та життя яких забрала жахлива війна. Кожен з нас має пам'ятати ціну, яку ми платимо за свободу та самобутність нашої країни, тож треба зберігати на своїх полицях видання українських авторів та читати їх, щоб знати, хто ми є і чого прагнемо.

У цій статті — перелік авторів, яких у нас забрала дворічна війна. Світла пам'ять та вічна вдячність!

  

Victoria Amelina obituary | Ukraine | The Guardian

Вікторія Амеліна

Українська письменниця, громадська діячка та засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю на Донеччині. У 2014 році дебютувала з романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». У «Видавництві Старого Лева» виходили друком роман «Дім для Дома» та дитячі книги Вікторії «Е-е-есторії екскаватора Еки» та «Хтось, Або Водяне Серце». Також один з її текстів було вміщено у збірці «Лялька. Оповідання про дитинство».

Вікторія загинула 1 липня 2023 року у лікарні Мечникова у Дніпрі внаслідок поранення, отриманого під час ракетного обстрілу Краматорська російськими окупантами, який відбувся 27 червня.

   

title

Андрій Гудима

Військовослужбовець, ресторатор та бренд-шеф. Андрій Гудима не встиг побачити власну книгу «69 спецій для Серця», віддавши за свою країну життя. Він загинув 2-го липня в боях під Бахмутом, боронячи Україну в лавах ЗСУ.

   

Володимир Вакуленко-К

Письменник, перекладач і громадський діяч. Автор збірки віршів для дітей «Татусева книга». Володимир Вакуленко зник наприкінці березня, а його тіло було знайдено та ідентифіковано в одній з могил на місці масового поховання в Ізюмському лісі восени 2022. У 2023 році у видавництві «Vivat» вийшла друком книга «Я перетворююсь... Щоденник окупації. Вибрані вірші», до якої увійшли тексти щоденника окупації, вибрана поезія Володимира Вакуленка-К. для дітей і дорослих, а також історії від друзів, колег та очевидців, що занурять у хроніку перших місяців повномасштабної війни Росії проти України.

    

Олександр Осадко (позивний «Танго»)

Український військовослужбовець, солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Почесний громадянин міста Тернополя (2022, посмертно). Від 26 лютого 2022 року пішов на фронт у складі 105-ї окремої бригади територіальної оборони, згодом служив кулеметником 25-ї окремої повітрянодесантної бригади.

Загинув 9 липня 2022 біля Мазанівки на Донеччині, під час артилерійського обстрілу.

Збірка оповідань і новел Олександра Осадка «Жити не можна померти» виходила друком після смерті автора у «Видавництві Старого Лева».

    

Максим Кривцов (позивний «Далі»)

Брав участь у Революції гідності, 2014 року добровольцем пішов служити в АТО в лавах Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Пізніше служив у Нацгвардії та деякий час працював у Центрі реабілітації та адаптації ветеранів АТО та ООС Veteran Hub. У 2022 році знову пішов на війну добровольцем, де став кулеметником. У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша збірка «Вірші з бійниці». Також поезії Максима можна відшукати у таких поетичних збірках: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни». Максим Кривцов загинув 7 січня на фронті.

   

2023 року у медіа Chytomo опублікували список письменників та перекладачів, які загинули або померли через війну росії проти України. Його уклали письменниця, парамедикиня добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» Олена Герасим’юк та письменник і волонтер Євген Лір. Посилання залишаємо тут.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage