Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Українські письменники та письменниці все частіше стають для нас прикладом сили та відваги, адже багато з них зараз перебувають на захисті нашої країни. І поки вони забезпечують для нас спокій та можливість творити українську книгу, їхня творчість продовжує торкатись сердець українських читачів, заспокоювати та надихати. 

Тож розповідаємо вам про авторів, які стали військовими, та дякуємо їм за цю щоденну важку працю! 

   

Ілларіон Павлюк

Письменник, автор бестселерів «Я бачу, вас цікавить пітьма», «Білий попіл», «Танець недоумка». У 2015 році брав участь у російсько-українській війні в складі добровольчого батальйону, а від початку повномасштабного вторгнення мобілізувався в розвідувальний підрозділ української армії. З 2023 року служить у Міністерстві Оборони України. 

   

Артур Дронь

Поет, івент-менеджер «Видавництва Старого Лева». З початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ. Перебуваючи на фронті, продовжує писати вірші. Сьогодні його пронизливі тексти вже перекладені різними мовами світу. Автор книжок «Гуртожиток №6», «Тут були ми» і один з авторів антологій «Поміж сирен: нові вірші війни» та «Моє тихе Різдво».

   

Олександр Михед

Письменник, культуролог, культурний менеджер і ведучий подкасту «Станція 451». Лектор освітніх проєктів та програм Києво-Могилянської бізнес-школи. Член українського ПЕН. Автор статей, колонок і досліджень про культуру, мистецтво і літературу в українських і закордонних ЗМІ. Автор кількох книг, серед яких «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення», «Котик, Півник, Шафка», «Я змішаю твою кров із вугіллям. Зрозуміти український Схід». « З 2022 року служить у лавах Збройних Сил України.

   

Валерій Пузік

Письменник, художник, режисер і журналіст. Автор книг «Бездомні пси», «Моноліт», «Я бачив його живим, мертвим і знову живим», «Шахта. Ранкове зведення», «З любов'ю — тато!», співавтор книги «Наші Котики. Бліндаж» та фентезі для дітей «Делфі та чарівники». Брав участь у бойових діях на Донбасі в складі батальйону Добровольчого українського корпусу Правого Сектору (ДУК ПС). Сьогодні служить у лавах Збройних Сил України.

   

Богдан Коломійчук

Письменник-белетрист, автор історико-авантюрних та детективних романів: «Таємниця Єви», «В’язниця душ», «Небо над Віднем», «Моцарт із Лемберга», «Готель "Велика Пруссія"», «Експрес до Ґаліції», «300 миль на схід». З початком повномасштабного вторгнення перекваліфікувався на бойового медика й нині служить у лавах Збройних Сил України.

   

Павло Вишебаба

Письменник, музикант, екоактивіст, учасник Революції Гідності. Автор поетичної збірки «Тільки не пиши мені про війну», яка вийшла 2022 року. Зараз він зв’язківець у складі 68 ОЄБр (Окрема єгерська бригада ім. Олекси Довбуша).

  

Станіслав Асєєв

Письменник, журналіст і правозахисник, член Українського ПЕН-клубу. Понад два з половиною роки перебував у полоні російських гібридних сил в окупованому Донецьку. Автор книг «”Світлий Шлях”: історія одного концтабору» та «Шелест бамбукового гаю». Зараз служить у підрозділі поблизу Авдіївки. 

  

Олена Лотоцька

Письменниця, авторка збірок короткої прози «Нині зозуля кувала» та «Ангели в намистах». З 2015 – військовослужбовиця Збройних Сил України.

   

Андрій Гуменюк (Кельт)

Письменник та живописець, автор книжок «Пісні війни» і «Африка». Учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності. З початком війни у 2014 році став волонтером, згодом парамедиком. З 2016 року — боєць Добровольчого батальйону ОУН.

   

Олег Сенцов

Український кінорежисер, сценарист, письменник. Був незаконно ув’язнений Російською Федерацією з травня 2014 року і засуджений російським судом до 20 років позбавлення волі. Звільнений у вересні 2019 року в рамках обміну в'язнями між Україною та Російською Федерацією.

В кінці лютого 2022 року Олег доєднався до сил ТРО, був учасником боїв по звільненню Києва. У грудні 2023 року Олег Сенцов обіймав посаду молодшого лейтенанта ЗСУ, командира штурмової роти 47 ОМбр.

   

Дмитро Лазуткін

Український поет, журналіст, телеведучий. Автор низки поетичних збірок, серед який «Дахи», «Солодощі для плазунів», «Набиті травою священні корови», «Бензин», «Добрі пісні про поганих дівчат», «Колядки і вальси», «Червона книга», «Паприка грез», «Артерія», «Закладка». Під час повномасштабної війни почав працювати військовим кореспондентом. У 47-й окремій механізованій бригаді він очолив службу зв'язків з громадськістю.

   

Артем Чех

Український письменник. Автор 12 прозових та нон-фікшн книжок. Головний редактор проектів «94 дні. Євромайдан очима ТСН» та «Війна очима ТСН».  військовослужбовець Збройних Сил України. З травня 2015 по липень 2016 рр. служив у лавах Збройних Сил України. У травні 2019 р. презентував новий роман «Район Д» про своє рідне місто Черкаси. Від початку повномасштабної війни росії проти України повернувся до лав ЗСУ захищати Україну.

    

Олена Герасим'юк

Українська письменниця, громадська діячка, волонтерка. Авторка книжок «Глухота», «Розстрільний Календар», «Тюремна Пісня».

У 2013—2014 роках брала активну участь у Революції Гідності в Києві. Нагороджена волонтерським нагрудним знаком. Спогади Олени увійшли в книгу «Майдан. Свідчення. Київ, 2013—2014» (видавництво «Дух і літера»). Разом із Василем Карп'юком упорядкувала поетичну книгу «Євромайдан. Лірична хроніка». З початком війни Олена займалась волонтерською діяльністю. В 2017 році пройшла тижневий вишкіл та поїхала на війну парамедикинею у складі добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри», у якому залишається і зараз.

       

Ярина Чорногуз

Українська поетеса, волонтерка, військовослужбовиця. Авторка збірки віршів «Як вигинається воєнне коло» (коханому Миколі Сорочуку («Красний»), який загинув 22 січня 2020 року на передовій від кулі снайпера), «[dasein: оборона присутності]». 

У 2010-х роках була активісткою Громадянського руху «Відсіч». Учасниця Революції гідності. Координаторка ініціативи «Переходь на українську», співорганізаторка проєкту «Мовомарафон-25», організаторка акції «Весна на граніті». Служила парамедиком-волонтером на ротаціях у медичному добровольчому батальйоні «Госпітальєри». У 2020 році була бойовим медиком за контрактом, від 2021 — на передовій як бойовий медик і розвідниця.

    

Сергій Гридін

Український дитячий письменник. Автор циклу творів про пригоди Сашка та Петрика: «Федько, прибулець з інтернету», «Федько у віртуальному місті» та «Федько у пошуках чупакабри». Написав кілька оповідань для підлітків («Відчайдушні», «Не такий», «Незрозумілі», «Не ангел», «І паралельні перетинаються» та «Дорослі зненацька» тощо). Також письменник підготував кілька творів для дорослих читачів: «Сапери», «Віраж» та «Чужий».  Брав участь у військових діях на Сході України. 

     

Артем Чапай

Письменник, перекладач, репортер і мандрівник. Автор книг «Подорож із Мамайотою в пошуках України», «Червона зона», «Понаїхали», «The Ukraine». Після початку російського вторгнення в Україну 2022 року пішов добровольцем у Збройні Сили України.

     

Андрій Лотоцький та Влад Якушев

Співавтори книг «Сірі археологи» та «Двоє з лопатою. Розкрадачі лісових смітників», Влад Якушев також є автором книг «Карателі», «Мобілізяка». Андрій Лотоцький зараз військовослужбовець 24 окремої механізованої бригади ЗСУ. А Влад Якушев навесні 2015 року мобілізувався у 14 ОМБР на посаду керівника прес-служби, а також разом із солдатами ходив на бойові чергування та брав безпосередню участь у боях, і до сьогодні продовжує захищати нашу країну.

   

Віктор Янкевич 

Письменник-детективіст, економіст за фахом. Автор книг «Тенета», «Копія», «Відплата», «Вбивство в бібліотеці на Ринку, 9», «Останній лист», «Тачки і тьолки», «Тенета 2.0», «Смерть у подарунок». Тексти Віктора можна знайти також у збірках «ЙБН БЛД РСН» та «Гарний день, аби жити». Зараз військовослужбовець Збройних Сил України.

   

Володимир Скоростецький 

Автор віршів та новел на військову тематику. Герої його творів – реальні українські воїни. Під час фронтових редакційних відряджень автор працює в окопах та на бойових позиціях наших військ, де черпає натхнення і сюжети для власної творчості. З 2014 року бере участь у російсько-українській війні. Зараз — полковник Збройних Сил України. 

   

Сергій Дзюба 

Сценарист, співавтор книг «Позивний Бандерас», «Позивний Бандерас. Операція "Томос”», «Заборонений». У  2022 р. пішов до лав Збройних Сил України та у вересні того ж року був поранений у бою під Горлівкою.

   

Ілля Тітко

Автор 20 книжок для дітей, серед яких «Незламні мураші», «Навіщо песикові гавкати», «Зомба». Від квітня 2022 року брав участь у бойових діях у Запорізькій області під м. Гуляйполе.

  

Олександр Лисак

Письменник, автор збірок «Творю свій день», «Синдром фантомного болю» та «Шрамована пам'ять». Служив у 3-й оперативній бригаді НГУ в зенітному ракетно-артилерійському дивізіоні. Зараз – офіцер 54 ОМБр ім. Івана Мазепи.

   

Олена Мокренчук (Ластівка)

Письменниця, авторка книг «Аліска фронтова лисичка», «Афінах з Куби», «Вітер з Дикого поля» та «Україна — мрія». Була пресофіцером 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців (2015—2018), т.в.о. начальника пресслужби оперативного командування «Північ» (2018—2021). З грудня 2021 — офіцер Управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України. Зараз — пані майор Збройних Сил України. 

   

Олег Бородай

Почав писати вірші та спогади, які згодом надрукував, під час війни. Автор збірки віршів «"Відлуння окопів», «Релаксація душі», прозової книги у двох частинах «Вогневий вал». Добровольцем пішов на фронт ще 2014 року. Досі на фронті.

   

Андрій Кириченко

Автор поетичних збірок «Це наша правда!», «От така війна...», «Гільзи в кишені», «Крила ангельських крил». В зоні АТО служив артилеристом 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців. 

   

Василь Піддубний

Письменник і редактор збірки оповідань «Слово про війну», а також книг «Словник солдатського сленгу своїми словами», «Історії», «Слово про війну 3», «++», «Татова донечка», співавтор збірки «Голос війни. Історії ветеранів», автор книги «Піастри, піастри...» (під псевдо Стівен Робертс), повісті-казки козацьких часів «Холодне серце», «Козацькі байки». У березні 2014 року добровольцем пішов захищати Україну. Був кулеметником у 10 ОМПБ «Полісська Січ», а з січня 2015 року став снайпером. Брав участь в бойових діях в складі 30-ї та 72-ї бригад. Зараз — солдат запасу, кулеметник взводу розвідки 4-го Житомирського батальйону.

   

Василь Паламарчук

Автор книги «Військовий непотріб» про події на Донбасі у 2014-ому році. Військовослужбовець з часів АТО, заступник командира роти вогневої підтримки. Брав участь у звільненні Бучі та Ірпеня, в боях за звільнення Херсону, в боях за Бахмут, продовжує захищати нас із вами.

   

Володимир Коротя

Автор книг «Пригоди фантома» та «Роздуми фантома про державотворення». У 2014—2016 роках пішов добровольцем до лав Збройних Сил України. Брав участь у бойових діях у складі розвідувального взводу одного з батальйонів 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади на сході України. Під час повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року створив та очолив добровольчу ротно-тактичну групу «Ірпінь», завдяки якій російським окупантам не вдалося прорвати оборону добровольців у районі м. Ірпінь.

   

Рустам Гівазович Дмитрук 

24 лютого подався до ТРО. Так став солдатом – стрільцем підрозділу бригади тероборони. А у березні 2023 року вийшла перша збірка його поезій — «#Зиновійцвіт». 

   

*цей список неповний, адже письменників та письменниць, які стають на захист нашої країни, стає з кожним днем все більше. Дякуємо кожному та кожній з них! Слава Україні! Слава ЗСУ!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage