Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Віктор Клайн: як виховати щасливих дітей
Random
 
Віктор Клайн – американський психолог, який займається питаннями виховання дітей; професор Університету штату Юта (США), автор низки видань з психології сімейних відносин. Він сформував 10 правил, які, на його думку, допоможуть батькам виховати щасливих дітей.   
 
1. Самоповага – важливий елемент у вихованні дитини. Батьки не лише повинні навчити малюка пишатися власними досягненнями, але й дати розуміння того, що особистість – це добре. Діти повинні розуміти, що їхній майбутній успіх залежить тільки від них самих. А також те, що надзвичайно важливо поважати інших людей.
 
2. Не витрачайте даремно час дитини. Саме у перші роки життя людині найлегше дається сприйняття та накопичення інформації. З віком засвоювати знання нам стає все важче. 
 
3. Дитина повинна вміти спілкуватися. Віктор Клайв виділяє шість умов, за допомогою яких формуються позитивні навички спілкування: любов батьків, хороше ставлення інших людей, зовнішня привабливість та охайність, приклади гарної манери спілкування, впевненість у собі, великий словниковий запас та вміння підтримати розмову.
 
4. Створюйте правильні умови для дозвілля. Пам’ятайте, що краще відправити дитину гратися у дворі чи посадити за малювання, ніж залишати перед телепрограмами чи за комп’ютерною грою. Останні види діяльності сповільнюють розвиток лівої півкулі мозку, що згодом негативно відображається на навичках мовлення та спілкування.
 
5. Відповідальність та порядність – один з обов’язкових аспектів розвитку дитини. Мало лише пояснити дитині, що добре, а що ні. Потрібно давати наглядні приклади, заохочувати гарні вчинки, карати за погані. Зрештою, батьки – найбільший приклад поведінки для дитини, тому слідкуйте і за своїми діями та словами.
 
6. Образ сім`ї теж формується в уяві дитини змалечку. Щоб у майбутньому дитина змогла створити щасливу родину, потрібно продемонструвати, що таке можливо. Для прикладу, показуйте малюкові, що ви турбуєтесь не лише про нього, але й один про одного.
 
7. Оточення – те, що формує наш характер та світосприйняття. Друзі у дитячому та підлітковому віці часто стають орієнтирами у подальшому житті. Тому, якщо ви живете у соціально та психологічно «важкому» місці, будьте готові до того, що ваша дитина може винести з нього багато вад та негативних поглядів на життя.
 
8. Вимогливість – одна із багатьох стратегій виховання, яка може принести користь. Але не потрібно перебільшувати й переступати межу від вимогливості до тиранії.
 
9. Вчіть дитину працювати. Звичайно, не робіть це примусово, але подбайте, щоб життя дитини було заповнене цікавими справами, які допоможуть їй отримати конкретні практичні навички. Готування їжі, прибирання кімнати, роботу в саду разом із батьками можна перетворити на цікаву гру. 
 
10. Не робіть за дітей все. Самостійні люди набагато щасливіші за тих, хто постійно потребує чужої допомоги. Нехай дитина сама робить те, що вже може зробити, це принесе їй відчуття відповідальності, потрібності та гідності. І пам’ятайте, що найкраще навчання – навчання на своїх помилках. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage